- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät

Verisuonikirurgi Taija Somppi suosittelee verisuoniIle ja sydämelle luonnollisia rasvoja, kuten voita, oliiviöljyä ja neitsytkookosöljyä sekä kalan rasvaa. Hiilihydraatit ovat hänen mukaansa verisuonten pahimpia vihollisia.

Valtimoiden kovettumisen syistä on esitetty erilaisia teorioita. 1970-luvulla suomalaisille vakuutettiin, että eläinrasvat ovat vaarallisia; ne tukkivat verisuonet. Voi kehotettiin vaihtamaan margariineihin ja täysrasvatuotteet kevyttuotteisiin. Valtaosa lääkäreistä opettaa edelleen näin.

Tämän myytin murtajia on jokin aika sitten kovasti pinnalla olleen rasvakeskustelun myötä ilmaantunut monia. Esimerkiksi verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi puhuvat luonnollisten rasvojen puolesta.

– Rasvat ovat epäilemättä väärinymmärretyin asia ravitsemuksessamme. Valitettavasti vain hyvin harva lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen on kiinnostunut kyseenalaistamaan vallitsevia ravitsemusohjeita, vaikka niillä ei ole saatu hyviä tuloksia, Taija ja Jani Somppi sanovat.

He vakuuttavat, että valtimoahtaumista ei löydy merkittäviä määriä kolesterolia tai rasvaa, vaan elimistöön imeytymätöntä kalkkia. Näkemyksiään Taija ja Jani Somppi esittävät kirjoittamassaan kirjassa Parantavat rasvat. Gummerus 2011.

Kolesterolilla tärkeitä tehtäviä 

Kolesterolin nimeäminen yhdeksi pahimmista sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä on mahdollistanut lääketehtaille multimiljardibisneksen.

– Ihmisiä pelotellaan maito- ja eläinrasvojen sekä kolesterolin haitoista ilman minkäänlaista näyttöä, ja kauppojen hyllyt pursuavat rasvattomia tuotteita, Sompit puuskahtavat.

Taija Somppi on huolestunut siitä, että lääkärit määräävät kolesterolilääkkeitä jopa täysin terveille ihmisille. Pahaksi kolesteroliksi nimetty LDL ei hänen mukaansa ole millään tavalla paha kolesteroli, vaan sillä on erittäin tärkeä tehtävä elimistössä.

– Kolesteroli on mm. D-vitamiinin ja monien hormonien esiaste, antioksidantti ja hermoston rakennusaine.
– Kolesterolin yksi tärkeä tehtävä on korjata soluvaurioita ja osallistua solukalvon rakentamiseen. Iäkkäiden ihmisten soluissa onkin paljon korjaamista.

– Jo pelkästään Suomessa on tehty useita tutkimuksia, joissa on osoitettu, että vanhoilla ihmisillä nykysuosituksia suurempi kolesteroliarvo ja hiukan kohonnut verenpaine ennustavat selvästi keskivertoa pidempää ja terveempää elämää, Taija Somppi sanoo.

Voita ja kalaöljyä sydämelle

Joka toinen suomalainen kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin. Ranskassa sydänkuolleisuus on Euroopan pienin, vaikka voin kulutus siellä on suurin.

– Sydämen ja verisuoniston toiminnan kannalta on tärkeää, että saamme päivittäin ruokavaliostamme riittävästi sydänterveyttä edistäviä rasvoja, kuten kalanrasvaa, kalaöljyä ja voita, sanovat Sompit.

Tutkimusten mukaan erityisesti kalaöljyt edesauttavat sydämen toimintaa mm. ehkäisemällä rytmihäiriöitä ja säätelemällä verenpainetta.

– Myös neitsytkookasöljy ja oliiviöljy ovat sydänystävällisiä rasvoja.

Transrasvat sydäninfarktin riski 

Verisuonikirurgi Taija Somppi ei luokittele eläinrasvoja huonoiksi ja kasvisrasvoja hyviksi. Huonoja rasvoja ovat hänen mukaansa etenkin kovetetut kasvisrasvat. Näitä ns. transrasvoja saadaan friteeratuista ruoista, valmisruoista, eineksistä, leivonnaisista, hyytelöistä, makeisista ja jogurteista. – Transrasvoja on löydetty mm. punasolujen solukalvoilta. Transrasvat aiheut tavat elimistössä tulehdustiloja, jotka ovat erityisen haitallisia sydän- ja verenkiertoelimistölle. Muutaman grammankin päivittäinen haitallisten transrasvojen saanti lisää sydäninfarktiriskiä huomattavasti, Taija Somppi toteaa.

Kevytlevitteet sydänystävällisiä? 

Margariineja ja kevytlevitteitä valmistetaan uuttamalla öljykasvien siemeniä liuottimien avulla. Prosessissa käytetään eri lähteiden mukaan heksaania, bentseeniä, fosforihappoa ja lipeää. Valkaisu tapahtuu ns. deodoroinnilla. Rasva kovetetaan vetyatomeilla ja nikkelillä. Lisäaineita rasvaan laitetaan noin 15 erilaista. Lopputuloksena voi olla pöytämargariini tai kenkälankki.

Taija Somppi suosittelee kevytlevitteistä luopumista. Ne sopivat hänen mukaansa lähinnä vain viemäreiden ja pyörän ketjujen rasvaamiseen sekä saranaöljyksi.

Hiilihydraatit tukkivat veri suonet 

Taija Sompin mukaan maitorasvojen ja eläinrasvojen välttäminen ei ole vastaus verisuonten hyvinvointiin sen enempää kuin kolesterolin hoitaminen lääkkeillä. Vastaus löytyy huonojen, tärkkelyspitoisten hiilihydraattien välttämisestä.

– Monien tutkimusten mukaan liiallinen leivän, viljan, perunan syöminen lisäävät tulehdustiloja elimistössä. Pahoja ovat myös sokeri, virvoitusjuomat ja valmisruoat, jotka saavat verensokerin kohoamaan. Kohonnut insuliinipitoisuus veressä vaurioittaa ja kovettaa valtimoiden seinämiä ja kohottaa samalla myös verenpainetta. Hän ei suosittele nauttimaan myöskään liikaa pehmeitä kasviöljyjä, koska kasviöljyjen härskiintyessä syntyy vapaita radikaaleja.

– Monet kasviöljyt sisältävät runsaasti omega-6 -rasvahappoa, joka lisää elimistön ja valtimaiden tulehdusprosessia.
– Sen sijaan omega-3-rikkaan kalaöljyn tulisi kuulua jokaisen suomalaisen ruokavalioon.

Voi-terveystuote?

Verisuonikirurgi Taija Sopin mukaan voi on eräs tärkeimmistä ravintorasvoistamme, sillä maitorasva sisältää satoja erilaisia rasvahappoja.

– Voi on hyvä A-vitamiinin lähde. Siinä on myös D-vitamiinia ja runsaasti lesitiiniä. Lesiniini on solukalvojen ja kolesterolia kuljettavien lipoproteiinien tärkeä rakennusosa. Voista saa hyödyllisiä lauriini-, palmitiini- sekä voihappoa. Palmitiinihappo on tärkeä soluviestinnässä, voihappo omaa syöpää hillitseviä ominaisuuksia.

Voissa on sydämen hyvinvoinnille tärkeää seleeniä, jota ei maaperästämme tarpeeksi löydy.
– Seleenin puute lisää syöpäriskiä sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä kohottaa verenpainetta.
Voi sisältää myös K2-vitamiinia, joka Sompin mukaan puhdistaa verisuonia kalkkeutumista.

 

Lue myös: Oliiviöljystä antioksidantteja [1]

 

Alkuperäinen juttu Karprint / Luontaisterveys 4/12