- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Luonnollinen inkivääriolut

Virvoitusjuomat eivät ole aina olleet nykyään tuntemiamme teollisia sokereita ja väriaineita sisältäviä keitoksia alumiinitölkissä.

Satojen vuosien ajan (ja luultavasti paljon pidempään) kulttuurit eri puolilla maailmaa ovat valmistaneet käymisteitse erilaisia virvoitusjuomia makeutetuista yrttiteestä ja hedelmämehuista. Luonnolliset käymisteitse valmistetut juomat sisälsivät hyödyllisiä entsyymejä ja probiootteja terveyden vahvistamiseksi ja olivat kaukana nykypäivän epäterveellisistä versioista.

Reseptissämme käytetään käynyttä inkivääri-sienikasvustoa [1] luonnollisesti poreilevan juoman tekemiseksi. Inkivääri on herkullinen kasvi, jota on käytetty useissa kulttuureissa sen terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi. Inkivääriä [2] on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä tuhansia vuosia ja sen sanotaan auttavan moniin vaivoihin:

Inkivääriolutreseptissä käytetään tuoretta inkivääriä ja inkiväärin sienikasvustoa (engl. ginger bug) luonnollisella tavalla käytetyn ja kuplivan inkiväärioluen valmistamiseksi.

Juomaan saattaa muodostua alkoholia, jos sen jättää käymään viikkojen ajaksi huoneenlämpöön. Reseptissämme kuitenkin käytetään lyhyttä käymismenetelmää poreilevan juoman valmistamiseksi ilman alkoholia.

Itse tehty inkivääriolut rauhoittaa temppuilevan ruoansulatuksen hyödyllisillä entsyymeillä ja probiooteilla. Kuten minkä tahansa käymisteitse valmistetun juoman tapauksessa, kehotan aloittamaan nauttimisen pienillä annoksilla (desilitran luokkaa), sillä entsyymit ja probiootit saattavat saada vatsan sekaisin käyneisiin tuotteisiin tottumattomilla. Itselläni pieni määrä inkivääriolutta auttoi raskauden aikaiseen pahoinvointiin ja jos vatsa oli sekaisin. Lisäksi se maistuu todella hyvältä!

Reseptillä valmistetaan noin 2 litraa juomaa, mutta sitä voi muokata pienemmäksi tai suuremmaksi suhteessa puoli desilitraa sokeria ja saman verran inkiväärisientä litraan vettä.

 

Käymisteitse valmistettu vanhan ajan inkivääriolut

Valmistusaineet:

Valmistusohje:

  1. Valmista ensin inkiväärioluen vierre kattilassa lämmittämällä n. 7-8 dl vettä, hienonnettu inkiväärin juuri, sokeri (sekä melassi) ja suola.
  2. Anna seoksen hautua viisi minuuttia, kunnes kaikki sokeri on liuennut ja seos alkaa tuoksua inkiväärille.
  3. Siirrä pois liedeltä ja lisää loppu vesi. Jos seos ei ole tarpeeksi jäähtynyt, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen seuraavaa vaihetta.
  4. Lisää tuore sitruuna- tai limemehu ja inkiväärisieni (tai hera).
  5. Siirrä seos 2 litran lasipurkkiin, sekoita hyvin ja sulje kansi ilmatiiviisti.
  6. Sijoita purkki huoneenlämpöön 2–3 päiväksi. Kun juoma on käynyt ja muodostaa poreita, siirrä purkki jääkaappiin, jossa se säilyy tarvittaessa pitkäänkin.
  7. Tämä on tärkeä vaihe. Heralla käyttäminen vie vähemmän aikaa. Seoksen pitäisi kuplia ja suhista, tuoksua inkivääriltä ja hieman hiivaiselta / käyneeltä, kun kannen aukaisee. Toisinaan seosta pitää hämmentää, jotta käyminen alkaa. Kuten minkä tahansa käymisteitse valmistetun juoman kanssa, prosessi on monen muuttujan summa, johon vaikuttavat lämpötila, sieniviljelmän laatu, käytetty sokeri, raaka-aineiden ja astioiden puhtaus sekä ympäristö. Älä anna käydä lämpimässä liian pitkään, ettei astia ylipaineistu! Paksukin lasipurkki voi poksahtaa.

Juoman voi siivilöidä ennen pulloihin siirtämistä ja kylmään varastointia tai viimeistään ennen nauttimista.

 

Alkuperäinen artikkeli englanniksi Wellness Mama –verkkosivuilla [4].