”Venäjän vallanneet johtavat bolševikit eivät olleet venäläisiä. He vihasivat venäläisiä. He vihasivat kristittyjä. Heitä motivoi etninen viha. He kiduttivat ja teurastivat säälimättömästi miljoonia venäläisiä. Lokakuun vallankumous ei ollut 'venäläinen vallankumous'. Se oli vieraan kansan valloitusretki Venäjällä. Lähes kukaan ei ymmärrä tätä vieläkään, mikä todistaa, että kansainvälinen valtamedia on saman heimon käsissä.”

Nobel-palkittu kirjailija Aleksandr Solženitsyn.

Kalakeitto on terveellinen ja kevyt ateria.

Luomuvinkkejä talvilomalle – ota kalakeitto mukaan hiihtoretkelle

HuonoVälttäväIhan okHyväErinomainen 5,00
Loading...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Ruokaostoksilla ostoskoriin voi valita uusia elintarvikkeita, joilla saa mukavaa piristystä perheen arkiruokavalioon. Talvipäivän hiihtoretkelle voi ottaa mukaan vaikka luomutomaattimurskalla ja luomukermalla höystetyn kalakeiton.

Magneettimedia
Monessa perheessä hiihtolomaa on suunniteltu ja odotettu jo kauan aikaa. Kun reissataan uudelle paikkakunnalle, käydään myös uusissa ruokakaupoissa. Reissu kannattaa hyödyntää myös ruokamatkailun näkökulmasta ja katsoa elintarvikkeita ihan uusin silmin.

–Kun ollaan matkalla, kannattaa ostaa jotakin muuta ruokaa, kuin mitä ostaa kotona lähikaupasta. Tietysti pitää ottaa selville, esimerkiksi mitä leipää paikkakunnalla syödään ja kokeilla vaikka paikallisen leipomon luomuleipiä, Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Maria King kehottaa.

Hiihtoloman aikaan King tarjoaa perheelleen nopeasti valmistuvaa pikaruokaa, mutta ei mitä tahansa pikaruokaa.

–Kala on tämän vuodenajan todellista pikaruokaa helppoutensa vuoksi. Esimerkiksi luomutomaattimurskalla ja luomukermalla maustettu kalakeitto on herkullinen ruoka vaikka hiihtoretkelle mukaan otettavaksi keittotermoksessa. Iltapalaksi voi sitten paistaa esimerkiksi lettuja, hän ehdottaa.

King on itse suosinut jo parinkymmenen vuoden ajan luomuelintarvikkeita. Marttaliitto antoi luomulupauksensa viime vuonna, mikä oli viimeinen lisäpotku Kingillekin. –Itse lupasin pyrkiä sataprosenttiseen luomun käyttöön omassa keittiössäni. Melko hyvin olenkin jo siinä onnistunut, hän kertoo.

Syitä luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden suosimiseen löytyy Kingiltä useita. Maku, ruuan laatu ja sen puhtaus ovat tärkeitä asioita, joiden vuoksi hän valitsee mieluiten luomua.

–Luomussa on kaikkea hyvää, mutta minulle kaikkein tärkeintä on luonto. Jos siirtyisimme luomutuotantoon, voisimme vähentää merkittävästi Itämeren päästöjä. Eläintenkin kannalta luomu on hyvä valinta, koska luomutuotannossa lajinmukainen hoitaminen huomioidaan paremmin.

King ostaa luomutuotteita lähikaupasta, josta löytyy hyvin peruselintarvikkeita, kuten maitoa, leipää, kananmunia ja jauhoja. Luomutuotteiden valikoimat lisääntyvät koko ajan, ja myös luomukauppoja avataan kaupunkeihin entistä enemmän.

–Minulle tulee kerran viikossa laatikollinen kotimaisia luomukasviksia kotiin, ja samalla saan myös vähän luomuhedelmiä. Se on lisännyt kasvisten ja vihannesten käyttöä keittiössäni huomattavasti.

Joskus luomuelintarvikkeita kartetaan sen vuoksi, että niissä voi olla isompi hintalappu. King näkee asiassa toisen puolen.

–Samat ihmiset, jotka heittävät ruokaa valtavia määriä roskiin, valittavat luomun kalleutta. Eli hyvälaatuisesta ruuasta voi hyvin maksaa vähän enemmän ja olla myös tarkempi siinä, että vähentää omaa jätemääräänsä, kotitalousneuvoja Maria King toteaa.

Juttu on osa Maa- ja metsätalousministeriön Luomu brändiksi -hanketta.

Lisää: Tomaattinen kalakeitto

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*