"Ne harvat, jotka tietävät totuuden pankkijärjestelmästä, ovat joko täysin riippuvaisia siitä tai janoavat sen mahdollistamia voittoja. Tämä ryhmä ei siis tule vastustamaan sen vääryyksiä. Sitten on suuri enemmistö, joka ei kykene alkuunkaan ymmärtämään koko talousjärjestelmää. Heistä tehdään maksumiehiä ilman, että he edes tietävät sitä."

Rotschildin veljekset Lontoossa

Luomuviljely tuottaa satoa, kokemuksia ja tarinoita

HuonoVälttäväIhan okHyväErinomainen (Ei ääniä)
Loading...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Luomuinnostus on saanut Suomessa vahvan aseman. Kuluttajat vaativat entistä enemmän tietoa siitä, mitä oikein laittavat suuhunsa, ja missä ja miten ruoka on kasvatettu.

Yhteisöllisyys sekä tiedon ja terveyden arvostaminen ovat tämän päivän megatrendejä. Kun puhutaan ruoasta, trendit näkyvät etenkin luomun arvostuksessa ja kasvisten viljelemisessä omin käsin.
– Kuluttajat haluavat nyt aloittaa maailman pelastamisen niin sanotusti omalta takapihaltaan. Sitä varten ei tarvitse mennä sademetsään, luonnehtii Kekkilän kehitysjohtaja Ia Adlercreutz.

Luomukiinnostus ei rajoitu vain ruokaostoksille, vaan yhä useampi haluaa viljellä ja kasvattaa edes osan kasviksistaan itse. Parvekkeille ja pihoille tehdään pieniä kasvimaita ja viljelypalstoja vuokrataan kesäkäyttöön.
– Kiinnostus luonnonmukaiseen viljelyyn on voimakkaassa nousussa, ja hyötyviljely kasvoi viime vuonna kaksikymmentä prosenttia. Se on iso luku, kun otetaan huomioon, että silloin oltiin taantuman keskellä.

Parvekkeet ja pihat kukoistivat aikaisemmin kesäkukkien voimalla, nyt niiden rinnalle on tullut myös yrttejä ja monivuotisia perennoja. Monivuotisten ja satoa tuottavien kasvien viljely tarjoaa mahdollisuuden myös uudenlaiselle yhteisöllisyydelle.
– Kasvattajat jakavat perennoja, viljelyalueita ja työvälineitä keskenään. Jos satoa tulee liikaa, siitäkin voidaan antaa ylimääräiset muille. Kuluttamisen eli consumingin sijasta tässä yhteydessä puhutaan twinsumingista eli siitä, kun kaksi kuluttajaa jakaa samanlaiset kulutustottumukset, Adlercreutz sanoo.

Yhteisöllisyyden lisäksi viljeleminen tuottaa harrastajilleen uusia kokemuksia ja niistä syntyviä tarinoita. Kehitysjohtaja Ia Adlercreutzin mukaan myös luomutuotteet itsessään kertovat omaa tarinaansa.
– Luomukasvikset näyttävät teollisiin tuotteisiin tottuneen silmään vähän epäilyttäviltä, sillä ne eivät välttämättä ole täydellisen muotoisia ja niissä saattaa olla klommojakin. Mutta juuri se kertoo tuotteen aitoudesta.

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*