"Toimittajat tuhoavat totuuden, valehtelevat, vääristävät, panettelevat ja polvistuvat rahan vallan edessä. Heidän ammattinsa on pettää heidän isänmaansa ja rotunsa. Olemme valtamediassa kasvottoman eliitin palvelijoita, sätkynukkejä; he vetävät naruista ja me tanssimme."

John Swinton, New York Times

Leipä on tehty Kainuun puista

9 ääntä, keskiarvo: 4,11 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,11 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,11 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,11 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,11 / 5 tähteä 5 (9 ääntä, keskiarvo: 4,11)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Elintarviketeollisuuden ajatushautomot ja innovaatioiden kehittäjät ovat olleet ahkerina.

Kuluttajahintojen kohotessa ja tuontiraaka-aineiden hintojen noustessa inflaation, pörssispekuloinnin ja öljysotien takia on elintarviketeollisuus ottanut käyttöön selluloosan. Useimmille selluloosa on tuttu paperin raaka-aineena, mutta sitä on myös muovissa, puhdistusaineissa, kissanhiekassa, liimassa, asfaltissa ja monessa muussa tuotteessa. Nyt sen on keksinyt myös elintarviketeollisuus.

Selluloosaa käytetään ruoissa täyteaineena sekä rakenteen parantajana.

– Selluloosa lisää ruokaan kuitua ja pidentää tuotteen hyllyikää. Lisäksi se on halpaa, mikä onkin pääasiallisin syy sen käyttämiseen, kertoo J.Rettenmaier-yhtiön tutkimus- ja tuotekehittelyosaston johtaja Dan Inman. Veden ja selluloosan yhdistelmä on elintarvikkeessa paljon edullisempi kuin muut raaka-aineet. J.Rettenmaier-yhtymä valmistaa ”orgaanista” selluloosakuitua.

– Elintarviketuottajat säästävät jopa 30% valmistusainekuluissa käyttämällä selluloosaa, kertoo muuan elintarviketeollisuuden sisäpiiriläinen TheStreet-lehden mukaan.

Inman sanookin, että tuottajat ovat voineet vähentää rasvan käyttöä tuotteissaan jopa 50% siirtymällä selluloosaan.

Elintarvikkeissa selluloosan tunnistaa koodista E460. Runsaasti selluloosaa sisältävässä tuotteessa saattaa lukea myös runsaskuituinen, vähärasvainen tai -kalorinen.

E460 eli mikrokiteinen selluloosa, selluloosajauhe on puusta valmistettua emulgointi- ja sakeuttamisainetta, jolla voidaan korvata rasvoja tai käyttää elintarvikkeessa täyteaineena. Selluloosa on niin sanottu kaupallinen nimi pitkäketjuiselle polysakkaridille. Selluloosa koostuu tuhansista peräkkäisistä glukoosiyksiköistä ja kuuluu hiilihydraattien ryhmään. Ihmisen ruoansulatuksessa tämän sanotaan vastaavan lähinnä ravintokuitua eikä sitä pidetä terveydelle vaarallisena.

Selluloosaa on mm. jäätelöissä, suklaassa, makkarassa, juustoissa, leivonnaisissa, salaatinkastikkeissa ja laihdutustuotteissa.

Selluloosaa elintarvikkeissa käyttäviä yrityksiä ovat ainakin Pepsi, Néstle, Kraft Foods, Yum Brands, Pizza Hut, Painonvartijat, Valio, Leaf ja Kellogg´s. 

lähteet: 

http://www.thestreet.com/story/11012915/1/cellulose-wood-pulp-never-tasted-so-good.html

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/paperi/selluloosa.htm

http://www.ekoodi.com/?page_id=2452

http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/12-sokerijuurikaskuidulle-uusia-kayttomahdollisuuksia

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Yksi kommenti

  1. ”Havyupuu setsuurin ravittaa, olet maamme armahin Suomenmaa”, lauloi Irwin aikanaan. Ei ole hyvään suuntaan menossa tuo kustannustehokkuudella kikkailu, ei ole. Kreikassa kulkukissat syövät jo kalalta haisevat pahviklaatikotkin. Suunta näyttää olevan sama meilläkin, noin hieman kärjistettynä.

    (1)(0)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*