- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Lapsilla myrkyllinen määrä fluoria kehossa

Lapset joutuvat jo varhaisina vuosinaan säälimättömän fluoripommituksen kohteeksi. Heille annetaan fluoria hammastahnassa, tabletteina ja hammaslääkärissä.

Kuitenkin fluorin PTD (annos, jonka nauttiminen aiheuttaa hoitotoimenpiteen tai sairaalaan joutumisen) on niin pieni kuin 32–64 mg painokiloa kohti. Akuutteja myrkytystiloja on sattunut jo 0.1–0.8 mg annoksilla painokiloa kohti tai 6–48 mg annoksilla 60 kiloa painavilla aikuisilla. Nämä numerot koskevat puhdasta fluoria.

Nykyisissä hammastahnoissa on kuitenkin niin paljon fluoria, että se riittää pienillä lapsilla ylittämään PTD:n. Jos 10 kiloa painava lapsi nielee 50 mg fluoria (vastaa noin kolmasosaa 100 ml:n tuubista 1500 ppm:n hammastahnaa), hän on jo todennäköisesti saanut toksisen annoksen.

Pienten lasten intoa niellä hammastahnaa lisätään vielä vastuuttomasti höystämällä tahnat appelsiinin, purukumin tai mansikan makuiseksi.

Fluori alentaa lasten älykkyyttä ja heikentää oppimiskykyä, mutta se tekee paljon muutakin. Se aiheuttaa anemiaa ja hyvin usein ruuansulatuskanavan limakalvojen vaurioita – aikuisillekin – ja siksi mm. ärtynyttä paksusuolta, jopa verenvuotoa.

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu fluorin osuus lasten käytöshäiriöiden lisääntymisessä.

Paras keino välttää kariesta on tarjota lapsille täysipainoista, mahdollisimman puhtaasti kasvatettua ravintoa, täysjyväviljaa, täyssokeria eli sokeriruo’on mehusta kuivattamalla tehtyä sokeria, käyttää hammastahnaa jossa ei ole fluoria, varmistaa B6- ja C-vitamiinin sekä magnesiumin, molybdeenin, kalsiumin ja boorin  saanti.

Boori on fluorin luonnollinen vastalääke ja luuston kannalta tärkeä mineraali, mm. välttämätön sen kalsiumin saannille. On tärkeää varmistaa, ettei valmisruoissa ja vitamiineissa ole fluoria, ja välttää ei-orgaanisia kaupan mehuja ja jopa hedelmiä, koska niissä voi olla runsaasti tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden fluoria. Kuplivien virvoitusjuomien ja esim. makkaroiden fosfaatit edistävät fluorin imeytymistä.

Lue lisää:

Hyvä vai paha fluori? [1]

Fluorin tehoa ei ole pitävästi todistettu [2]