- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Lääketieteen murroksen alku

Jo lähes sadan vuoden ajan allopaattisen ja luontaisen tai funktionaalisen lääketieteen kannattajien välillä on ollut perustavanlaatuisia erimielisyyksiä.

Funktionaalinen lääketiede, kuten yrttilääkintä1,2, Ayurveda, ja kiinalainen lääketiede dominoivat lääketiedettä satojen vuosien ajan.3-5 Myöhemmin, 18. vuosisadan lopussa ja 19. vuosisadan alussa mikrobiteoria6,7 sai yliotteen teknologisten edistysaskelten kuten röntgensäteiden,8 elektronimikroskoopin,9 ja antibioottien myötä.10,11

Syntyi uusi lääketieteellinen koulukunta, joka tulisi opettamaan tulevaisuuden lääkäreille kuinka näitä uusia diagnostisia välineitä, lääkkeitä ja operointitoimenpiteitä, voidaan käyttää kehon ulkoisten vihollisten päihittämiseen. Lääkärit vakuuttuivat yhä selvemmin siitä, että suurin osa sairauksista oli mikrobien, bakteerien, virusten tai pahalaatuisten solujen aiheuttamia. Ne täytyi leikata, tappaa tai niitä täytyy kontrolloida hyödyntämällä uusia lääketieteellisiä läpimurtoja.11

Luonnonlääkintä hylättiin vanhentuneena ja epätieteellisenä. Lääkekoulut lakkasivat opettamasta tämänkaltaista lääketiedettä, ja lääkärinlisenssejä annettiin vain niille jotka valmistuivat uusista lääkekouluista, joita oltiin perustettu ympäri maata. Naturopaattiset lääkärit leimattiin puoskareiksi, kuten myös kiropraktikot, nutritionistit, akupunkturistit ja kaikki muut niin sanotun luontaislääkinnän harjoittajat.

Mutta 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa luontaislääkinnän kannattajat ryhtyivät vastatoimiin. Linus Paulingin epävirallisen johdon alaisuudessa pieni ryhmä tieteilijöitä ja lääkäreitä alkoi hoitaa aivoihin liittyviä sairauksia, kuten masennusta ja skitsofreniaa,12 ruokavaliolla ja ravintolisillä. He olivat tyytyväisiä uudella lähestymistavalla saavutettuihin tuloksiin, ja lopulta Pauling yhdisti hoitomenetelmät ”ortomolekulaarisen psykiatrian” nimiin.13-15

Kun Pauling ja muut pioneerit, kuten Abram Hoffer,16 tekivät harppauksia aivoihin liittyvien sairauksien kanssa, muutkin osat ihmisen kehosta saivat osansa huomiosta. 1960-luvun hippiliike sai vaihtoehtoisten hoitojen suosion kasvamaan väliaikaisesti. Ravinnosta ja yrttirohdoista tuli osa vastakulttuuria. Monet muut vakuuttuivat pian kun tavanomainen lääketiede ei menestynyt niin hyvin kuin odotettiin. Yhä useammat kävivät naturopaattien, kiropraktikoiden ja akupunkturistien luona kun raportit reseptilääkkeiden vaarallisista sivuvaikutuksista nousivat pinnalle.

Holistisen liikkeen varhaiset johtajat, kuten Andrew Weil, Bernie Siegel ja Dean Ornish, nousivat tietoisuuteen 1980-luvulla julkaistuaan suurta suosiota saavuttaneet kirjansa. Eräs varhaisista johtajista oli Joseph Pizzorno, joka oli perustamassa Bastyrin yliopistoa 1978 naturopaattisten lääkäreiden kouluttamista varten. Nykyään se tunnustetaan yhdeksi maailman johtavista luontaisen lääketieteen oppilaitoksista.

1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa oli myös liike, joka halusi osoittaa, että aivot ja keho yhdessä yksilön kokonaisuuden hyväksi. Tämä oli märkä rätti nelisatavuotisen perinteisen lääketieteen kasvoille, joka syntyi, kun ranskalaisfilosofi Rene Descartes julisti että ihmisen aivot toimivat täysin itsenäisesti eivätkä ne vaikuta kehon terveydentilaan.17 Sittemmin monet lääkärit ovat osoittaneet teorian vääräksi ja osoittaneet selkeästi mielen ja kehon välillä vallitsevan yhteyden.18

Ei-tavanomaista lääketiedettä on kutsuttu monella eri nimellä viimeisen 50 vuoden aikana, näitä ovat:

Integratiivinen ja täydentävä nousivat avainsanoiksi 1990-luvun alussa, sillä tavoitteena oli yhdistää ne toisiinsa, jotta hämmentyneiden ja turhautuneiden ihmisten tarpeet oltaisiin voitu täyttää paremmin.

Yhdenmukaistaminen otti suuren askeleen eteenpäin vuoden 1992 presidentinvaalikampanjan aikana. Ilmeisesti Ross Perot, valtapuolueiden ulkopuolinen ehdokas Yhdysvaltain presidentiksi, kysyi saksalaisfyysikko Hans Nieperiltä ideoita kuinka amerikkalaista terveydenhuoltojärjestelmää tulisi uudistaa. Tri Nieper oli aiheuttanut paheksuntaa hoitamalla syöpää ja MS-tautia vain luonnonyhdistein. Hänen uudistusehdotuksensa päätyi lopulta Bill Clintonin käsiin, joka tultuaan valituksi pyysi läheistä kollegaansa Bill Richardsonia laatimaan lainsäädännön, joka auttaa nopeuttamaan luontaislääkintämenetelmien tutkimusta ja hyödyntämistä.

Utahin senaattori Orrin Hatchin avustuksella lainsäädäntö meni läpi nimellä The Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA).19 Tämä laki ei vain suojellut ihmisten oikeutta käyttää ravintolisiä, vaan mahdollisti sellaisten tutkimusten rahoituksen, joka tarkasteli eri ravintolisien ja luontaishoitojen tehokkuutta.20

Viimeisen 20 vuoden aikana, sen jälkeen kun nuo merkittävät muutokset tehtiin kansallisella tasolla, lääketieteen paradigma on muuttunut monella muullakin tavalla. Yhä useammat todisteet ovat osoittaneet, että tavanomainen lääketieteellinen ajattelutapa ei yksinkertaisesti toimi.

Vaarallisia merkkejä epäonnistumisesta

Samalla kun luontainen ja holistinen lääketiede on ottanut suuren harppauksen eteenpäin, tavanomaisessa lääketieteessä on tapahtunut negatiivista kehitystä:

Tavanomaisen lääketieteen rintamalla on tapahtunut muutamia positiivisia edistysaskelia. Mitä tulee akuuttiin hoitoon, operaatioissa käytettävä teknologia on kehittynyt valtavasti. Leikkaukset ovat vähemmän invasiivisia ja operaatiot onnistuvat useammin.

Olemassa on kuitenkin vielä ongelma, joka liittyy moniin tarpeettomiin operaatioihin, joista malliesimerkkejä ovat polvileikkaus, selkäleikkaus, angioplastia ja sydänkirurgia. Jos tarpeettomia operaatioita ei tehtäisi, akuutista hoito antaisi hyvän kuvan tavanomaisesta lääketieteestä.

Tavanomaisen lääketieteen tulokset kroonisten sairauksien hoidossa ovat hyvin laihat, holistisen/funktionaalisen lääketieteen parissa tulokset olivat täysin päinvastaisia. Joitain esimerkkejä:

Vankka näytöstä holistisen/funktionaalisen lääketieteen menetelmien taustalla on kirjoitettu sadoissa artikkeleissa, jotka on julkaistu vertaisarvioiduissa julkaisuissa, mutta tästä huolimatta lääketieteen nokkamiehet ovat kyenneet jarruttamaan näiden hoitojen suosiota ovelilla poliittisilla juonilla. He ovat kerta toisensa jälkeen hyökänneet luontaislääkinnän kimppuun käyttäen perinteisiä lääkealan yhdistyksiä, ja samalla lääketeollisuus käyttää huimia summia Kongressin, akateemisen enemmistön ja tiedotusvälineiden hallintaan. Näin tavanomainen lääketiede sai luontaislääkinnän näyttämään epätieteelliseltä.

Näiden taktiikoiden teho on heikentynyt internetin aikakaudella, kun yhä useammat ihmiset pääsevät käsiksi tietoon, joka ei ole valtamedian tai heidän mainostajana toimivan lääketeollisuuden hallitsemaa.

Tavanomaisen lääketieteen korttitalo on romahtamassa. Esimerkiksi arvostettu Cleveland-klinikka julkaisi tiedotteen, jossa se ilmoitti alkavan käyttämään ”funktionaalisia” hoitoja. Cleveland-klinikan presidentti ja toimitusjohtaja tri Delos ”Toby” Cosgrove julkaisi hiljattain listan merkittävistä päätöksistä, kuten:38

Tämä on kaikkein merkittävin siirtymä holistiseen suuntaan johon yksikään valtavirtaisista terveydenhoitoverkostoista on ryhtynyt Yhdysvalloissa. Suuri osa kiitoksesta kuuluu tri Mark Hymanille, joka tapasi tri Cosgroven useaan otteeseen kuluneen kahden vuoden aikana. Tri Hyman on The Institute of Functional Medicine –yhdistyksen puheenjohtaja ja yksi funktionaalisen lääketieteen liikkeen oikeista johtajista.

Kahden vuoden ajan tri Cosgrove yritti houkutella Hymania Clevelandiin. Hyman vastusti toimitusjohtajan tarjouksia ja jopa sanoi hänelle: ”Toby, et halua minua sinne. Koska jos tulen sinne, aion sanoa, että suurin osa siitä mitä teet on väärin; että itse asiassa vahingoitat ihmisiä, että käyttäisin ohjelmia jotka tyhjentävät puolet sairaaloistasi ja suurimman osan leikkaussaleistasi, ja vähentäisi sairaalassaoloaikoja ja lääkärikäyntejä dramaattisesti. Sopiiko tämä sinulle?” Tri Cosgrove ei epäillyt uudistusta ja päätti siirtyä eteenpäin Hymanin täydellä tuella ja avustuksella.38

Lausunto tavanomaisesta lääketieteestä oli hyvin samankaltainen kuin tri Hymanin lausunto Senaatin kuulemistilaisuudessa muutama vuosi sitten:39

”Ette tule ratkaisemaan nykyistä terveydenhuoltokriisiä jos vain aiotte tehdä vääriä asioita paremmin.”

Muutos tulee tapahtumaan, ja tavanomaisen lääketieteen tulisi lakata vastustelemasta muutosta ja alkaa tukea sitä. Tämä on taistelu jota pelkästään tavanomaiseen lääketieteeseen uskovat eivät voi voittaa, ja mitä enemmän he vastustelevat, sitä alemmas heidän uskottavuutensa ja arvostuksensa laskee. Lääketieteen sisällissota on päättymässä.

 

Alkuperäinen artikkeli lähdeviitteineen: LifeExtension Magazine [1]

Lue myös: Vankilaan! Lääketeollisuus kiristää otettaan myös vaihtoehtoisia hoitoja käyttävistä lääkäreistä [2]