- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Lääkemarihuanan lyhyt historia

Seuraava teksti on ote kirjasta Understanding Medical Marijuana. Kyseessä on kirjan neljäs kappale, joka käsittelee lääkekäytön historiaa.

On perin virheellistä luulla, että kannabiksen lääkekäyttö olisi alkanut 90-luvun puolivälissä tai aikaisintaan 1960-luvun hippivallankumouksen loppuvuosina. Suurin osa maailman kulttuureista on käyttänyt kannabista lääkinnässä vuosituhansien ajan, sitä on käytetty erityisesti Intiassa, Aasiassa, Lähi-Idässä, Etelä-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Vaikka käyttö on nykyään kielletty, 19. vuosisadalla ja 20. vuosisadan alun Yhdysvalloissa oli satoja kannabispohjaisia lääkevalmisteita. Itse asiassa ennen kuin aspiriini saapui markkinoille 20. vuosisadan alkupuolella (Bayer patentoi tuotteen vuonna 1900. Aspiriinia myytiin ensin jauheena, tabletit tulivat vasta 1915), kaupoissa myytiin kannabistinktuuroita [1] ja niitä käytettiin kivunlievitykseen.

Luit oikein: ennen 20. vuosisadan alkua pilvi oli – vaikkakin tinktuuramuodossa, ei poltettuna – yleisin Yhdysvalloissa käytetty kipulääke. Jos pikkutyttö satutti polvensa sata vuotta sitten, hänelle annettiin marihuanatinktuuraa, ei Bayerin oranssivalkoista aspiriinia.

Käytetty 10 000 vuoden ajan

Kannabista on käytetty lääkkeenä todennäköisesti yli 10 000 vuoden ajan. Historialliset todisteet paljastavat, että pronssikaudella (kolmesataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua) oli kulttuureita, joissa hengitettiin kannabiksen savua. Nykyisen Romanian alueelta hautauspaikoilta on löydetty hiiltyneitä kannabiksen siemeniä.

Vahvaa näyttöä on saatu myös Kiinan keisari Chen Nungin valtakaudelta 5000 vuotta sitten. Tuohon aikaan kannabista suositeltiin malariaan [2], reumatismiin [3], ummetukseen ja kuukautiskramppeihin [4]. Vuonna 1621, lähes viisisataa vuotta sitten, englantilainen pappi Robert Burton suositteli kannabiksen käyttöä masennuksen hoitoon.

Yhdysvalloissa lääkekannabis yleistyi 19. vuosisadan keskivaiheilla. 1800-luvun lääkärit ymmärsivät kannabiksen hyödyt paremmin kuin nykyiset lääkärit, sillä aiheesta julkaistiin yli 100 paperia. Vuonna 1854 kannabis kuului epäviralliseen lääkeluetteloon, ja kannabispohjaisia rohtoja myytiin kaikissa kemikalioissa ja apteekeissa.

what-is-a-cannabis-tincture-7 [5]

Hammaslääkärit käyttivät sitä jopa suun ja kielen paikallispuudutuksessa. Harvardin lääketieteellisen professorin ja lääkemarihuana-asiantuntija Lester Grinspoonin [6] mukaan vuoden 1876 Centennial Exposition –tapahtumaan Philadelphiassa osallistuneista apteekkareista osa toi mukanaan ”kymmenen paunaa tai sitä suuremman määrän hasista.”

Lääkemarihuanan kulta-aika

Vuonna 1890 brittilääkäri J.R. Reynolds julkaisi kirjan 30-vuotisesta kokemuksestaan kannabiksen parissa, suositellen sitä moniin vaivoihin. Unettomuudesta hän sanoi: ”En ole löytänyt mitään, jota voisi verrata käytännöllisyydessään kohtuulliseen annokseen intianhamppua.”

Reynolds – kuten monet nykyajan lääkärit 125 vuotta myöhemmin – uskoi että kannabis auttaa migreeniin, epilepsiaan [7], astmaan [8], masennukseen [9] ja kivuliaisiin kramppeihin. Kuningatar Victorian hovilääkärinä hän määräsi kannabisteetä kuningattaren kuukautiskramppeihin.

Vuonna 1891 amerikkalainen lääkäri ja kirjailija J.B. Mattison kirjoitti, että kannabis estää migreenikohtaukset [10] ja estää migreenin aiheuttaman kivun. Kanadalaisen lääkärin William Oslerin (yksi neljästä Johns Hopkinsin sairaalan perustajasta) myöhemmät löydökset vahvistivat Mattisonin havainnot. Hän kirjoitti, että marihuana on ”ehkäpä kaikkein soveliain rohto” migreeniin.

what-is-a-cannabis-tincture-6 [11]

Kirjailija nimitti vuosien 1837 ja 1937 välistä ajanjaksoa lääkekannabiksen kulta-ajaksi. Tuolloin sitä käytettiin yleisesti ainesosana monissa kaupallisissa lääkevalmisteissa. Erään museon kartoituksen mukaan ennen vuoden 1937 kieltoa oli yli 600 lääkevalmistetta, joiden vaikuttava ainesosa oli kannabis.

Kannabiksen lääkekäyttö alkoi hiipua 1890 tienoilla muutamasta syystä.

Valitettavasti näihin lääkkeisiin liittyy kuolemanriski. Yhdysvalloissa kuolee vuosittain yli tuhat ihmistä jo pelkästään aspiriinin aiheuttamaan verenvuotoon. Kannabis ei ole tähän päivään mennessä aiheuttanut ainuttakaan kuolemantapausta, vaikka sen annostelu onkin haastavampaa vaihtelevan pitoisuuden vuoksi.

Tilanne nykyään

Elokuussa 2013 Kansallinen terveysinstituutti ilmoitti (Kansallisen syöpäinstituutin sivuilla), että kannabioideilla [12] (marihuanan aktiivisilla ainesosilla) vaikuttaa olevan ”huomattava analgeettinen [13] ja anti-inflammatorinen vaikutus, antitumoraalinen vaikutus ja syöpää [14] torjuva vaikutus, myös rinta- ja keuhkosyöpään.” Tämänlaisista positiivisista julkilausumista huolimatta monet Kongressissa [15] ja poliisissa vastustavat kaikkia tutkimuksia, jotka tukevat kannabiksen lääkekäyttöä.

Nykyään 23 osavaltiota ja Washington ovat laillistaneet marihuanan lääkekäytön jossain määrin (lisäksi neljä osavaltiota ja Washington ovat laillistaneet viihdekäytön täysikäisille). Yhdysvaltojen ulkopuolella monissa maissa lääkekannabis on sallittu koko maassa, kuten Kanadassa, Ranskassa, Israelissa, Hollannissa, Romaniassa, Kambodiassa ja Tsekeissä. Jopa Pohjois-Koreassa marihuana on laillista, vaikka se on yksi pahamaineisimmista ja tukahduttavimmista totalitaarisista valtioista koko maailmassa.

Kanadan viimeisin pääministeri Justin Trudeau pyrkii laillistamaan kannabiksen viihdekäytön kaikkialla maassaan. Meksikossa Korkein oikeus on linjannut, että kannabiskielto rikkoo kansalaisten oikeuksia – vaikkakaan Meksikon presidentti ei ole samaa mieltä.

Kannabiksen laillistaminen kaikkiin käyttötarkoituksiin etenee omassa maassamme ja monissa muissa maissa ympäri maailmaa. On olemassa esimerkkitapauksia, joissa laillistaminen on viety loppuun asti, kuten Uruguay, Denver, Seattle, Portland ja monet Kalifornian osat, jotka osoittavat maailmalle, että laillistaminen on hyväksi yhteiskunnalle, taloudelle ja jopa auttaa ylläpitämään koulujen ja tieverkoston murenevaa infrastruktuuria.

 

Lähde: Gooey Rabinski [16]

Lue myös:

Kannabiksella yllättävän vaikutus aineenvaihduntaan [17]
Videoita: entinen poliisi kokeilee kannabista viimeisenä vaihtoehtona Parkinsonin tautiin [18]
Kannabis ja epilepsia: hoito joka löydettiin ja haudattiin 1940-luvulla [19]
Lääkärit antoivat 48 tuntia elinaikaa – 3-vuotias poika parantui kannabisöljyn ansiosta [20]
Syöpähoidot ja kannabisöljy [21]
Laillinen kannabis vähentäisi liikennekuolemia? [22]
Viisi parasta kannabinoidia, jotka hoitavat mieltä ja kehoa [23]
Marihuana: tulevaisuuden superantibiootti [24]
Luonto ei ole väärässä. Marihuanan 10 terveyshyötyä [25]