- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Lääkärit eivät ole huolissaan HPV-rokotteen haitoista

Irish Times lehti kirjoittaa, että IMB, Irish Medicines Board ei ole huolissaan HPVrokotteen haittavaikutuksista.

Toukokuussa alkanut kansallinen rokotusohjelma oli jo marraskuuhun mennessä tuottanut yli 60 haittavaikutusilmoitusta.

Rokotusohjelman puitteissa oli ehditty jakaa 45 000 rokoteannosta kohderyhmänä olleille 12-14 vuotiaille koulutytöille, kun haittavaikutusilmoituksia alkoi tulla.

Myös vanhemman ikäryhmän, 20-40 vuotiaiden naisten, joille rokote oli vapaaehtoinen, joukossa on ilmennyt haittavaikutuksia.

IMB:n ihmisille suunnattujen lääkkeiden osastoa johtava tohtori Joan Gilvarry kertoo tyypillisinä haittavaikutuksina olleen mm. kipu pistoskohdassa, päänsärky, huimaus, pyörtyminen, paniikkikohtaukset ja allergiset reaktiot. Myös kaksi halvaustapausta on raportoitu.

Tohtori Gilvarryn mukaan haittavaikutukset olivat täysin odotettuja; maailmalta tulleiden tietojen mukaan tällaiset haittavaikutukset ovat yleisiä. Syytä huoleen ei ole, haittahyötysuhde on edelleen plussan puolella, sanoo Gilvarry.

HPV-rokote annetaan tytöille ennen sukupuolista kypsymistä kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi. Suomessa rokote ei vielä kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan se pitää ostaa erikseen. Suomessa HPV-rokotetta on kokeiltu myös pojille.