- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Kuusi syöpää ehkäisevää lääkinnällistä sientä

Lääkinnällisiä sieniä ja sieniekstrakteja käytetään maailmanlaajuisesti syövän ennaltaehkäisyssä ja vastustuskyvyn parantamisessa.

Lentinula edodes (siitake), Grifola frondosa (maitake), Ganoderma lucidum (lakkakääpä) ja kiinanloisikka ovat olleet lääkinnällisessä käytössä vuosituhannen ajan tietyissä Aasian osissa. Tutkimusten mukaan sienillä on mahdollisesti syöpää ehkäiseviä, antiviraalisia, tulehdusta lievittäviä ja maksaa suojaavia vaikutuksia. Alla kuusi kaikkein parhaiten tutkittua sientä, joiden tiedetään ehkäisevän syöpää. Ne sisältävät runsaasti polysakkarideja ja betaglukaaneja, jotka ovat immuunijärjestelmän toimintaa parantavia ainesosia.

Lakkakääpä (Reishi)

Kiinalaisessa lääketieteessä lakkakääpää on käytetty pitkän iän saavuttamiseen. Sitä käytetään myös syövän hoitoon perinteisessä ja modernissa kiinalaisessa lääketieteessä. Sen tiedetään lisäävän elinvoimaa, voimistavan, lisäävän kestävyyttä ja pidentävän elinikää. Reishi parantaa immuunivastetta, lievittää kemoterapian sivuvaikutuksia kuten pahoinvointia ja munuaisvaurioita sekä suojelee solun perimäainesta lisäämällä antioksidatiivista kapasiteettia.

Siitake (Lentinula edodes)

Mureaa ja maukasta sientä käytetään monissa aasialaisissa ruoissa. Sitä pidetään sekä herkkuruokana että lääkkeenä. Siitake sisältää glukaania nimeltä AHCC (Active Hexose Correlated Compound) ja Japanissa sitä käytetään paljon vaihtoehtoisessa ja täydentävässä syöpähoidossa sen vastustuskykyä parantavan vaikutuksen vuoksi. Siitakkeen sisältämää yhdistettä, lentinaania, käytetään suonensisäisesti annosteltavana syöpälääkkeenä, jolla on kasvaimen kasvua hillitsevä vaikutus. Kliinisissä tutkimuksissa lentinaani on yhdistetty korkeampaan selviytymisasteeseen, korkeampaan elämänlaatuun ja matalampaan syövän uusiutuvuuden riskiin.

Silkkivyökääpä (Trametes versicolor)

Kyseessä on yksi tutkituimmista lääkinnällisistä sienistä. Se muokkaa biologista vastetta. Silkkivyökääpää on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan. Tutkimukset ovat osoittaneet sen parantavan selviytymisastetta, ja että se on immunomodulaattori, jolla on immuunijärjestelmää stimuloiva ja antitumoraalinen vaikutus. Joidenkin tutkimusten mukaan se voi parantaa kemoterapiahoitojen tehoa ja lievittää sädehoitojen sivuvaikutuksia.

Kiinanloisikka (Cordyceps sinensis)

Kiinanloisikka stimuloi immuunijärjestelmää aktivoimalla T-soluja ja luonnollisia tappajasoluja, pidentää valkosolujen elinikää ja edistää infektioista parantumista. Sillä on todistettavasti antitumoraalinen vaikutus, ja se suojaa munuaisia kemoterapian sivuvaikutuksilta. Se on yksi laajimmin käytetyistä syöpärohdoista kiinalaisessa lääketieteessä.

Koppelokääpä (Maitake, Grifola frondosa)

Sitä käytetään perinteisessä kiinalaisessa ja japanilaisessa lääkinnässä parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa. Se on yksi tärkeimmistä sienistä japanilaisessa keittiössä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi parantaa elimistön luontaista kykyä taistella infektioita vastaan kuten myös parantaa adaptiivista immuunivastetta, mikä on pitkällä aikavälillä hyväksi terveydelle. Maitake suojaa soluja antioksidatiivisen vaikutuksen avulla ja vähentää tulehdusta aiheuttavan COX2-entsyymin määrää, joka on tärkeä syövän fysiologian kannalta. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että maitakella voi olla etäpesäkkeiden leviämistä ehkäisevä vaikutus, mikä hillitsee syövän leviämistä.

Pakurikääpä (Inonotus obliquus)

Pakurikääpää on käytetty lääkinnällisenä sienenä venäläisessä ja itäeurooppalaisessa kansanlääkinnässä. Pakurikääpää on tutkittu mahdollisena syöpärohtona. Pakurikääpä sisältää betuliinia, joka on betuliinihapon esiaste. Se hillitsee syövän kasvua edistävän topoisomeraasientsyymin toimintaa. Betuliinihapolla on havaittu iho-, aivo-, munasarja-, pää- ja kaulasyöpää torjuva vaikutus. Se edistää syöpäsolujen apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa. Normaalisti syöpäsolut eivät käy läpi tätä vaihetta, vaan niistä tulee kuolemattomia eivätkä ne kuole luonnollisesti.

 

Lähde: Huffington Post [1]

Lue myös:

Kiinanloisikka – moneen vaivaan [2]
Immuunijärjestelmää vahvistavia ja syöpää estäviä sieniä [3]
Pakurikääpä ja syöpä [4]