Kreikka teki virheen liittyessään euroon

Entisen Deutsche Bank -pankin ekonomisti Thomas Mayerin mukaan Kreikalle ei enää tulisi myöntää lainaa. Hänen mukaansa EU:n tulisi sallia jäsenmaidensa säilyttää valuuttaitsenäisyys, mikäli ne tahtovat.

Mayer epäilee, etteivät lainaa antaneet tule enää koskaan näkemään rahojaan, sillä äärivelkaantunutta maata ei enää pystytä painostamaan. Hänen mukaansa maa ”tulisi jättää oman onnensa nojaan”.

Kreikkalaisen Ekathimerini-lehden haastattelussa ekonomisti totesi, että pahin taantuma Kreikassa on ohi. Kasvu on kuitenkin liian heikkoa, jotta sillä olisi myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi työllisyyteen. Mayer moitti Ateenassa vieraillutta Angela Merkeliä jääräpäisyydestä. Merkel vastustaa henkeen ja vereen minkään valtion eroa euroalueesta. Merkel on tukenut Kreikan pääministeri Antonis Samarasta, sillä vastalahjaksi Samaras pitää Kreikan eurossa hinnalla millä hyvänsä.

Mayerin mukaan Kreikka on jätettävä nyt oman onnensa nojaan, sillä euroalueen tuki on osoittautunut täysin tehottomaksi. Jäsenyys Euroopan talous- ja rahaliitossa ei ole mikään peruttamaton historiallinen välttämättömyys eikä EU ainakaan toistaiseksi ole liittovaltio. Kansallisvaltioiden tulisi itse tehdä omalta kannaltaan parhaat valinnat sen sijaan, että ne nojaisivat liikaa EU:n apuun. Kreikka teki virheen ottaessaan eurot käyttöön, mutta virheen voi onneksi korjata. Suurimpia esteitä parannukselle ovat kuitenkin Saksan liittokansleri Angela Merkelin kaltaiset eurofundamentalistit.

Samaras on julkisuudessa kiistänyt puheet kolmannesta pelastuspaketista. Tämä ei kuitenkaan vakuuta Mayeria, jonka mukaan euro-Kreikka tulee jatkossakin olemaan riippuvainen kumppaneistaan rahaliitossa. Hallitus tulee vaatimaan tulevaisuudessakin velkojen leikkauksia ja euroryhmä tulee hyvin todennäköisesti suostumaan.

Mayer ei kiistä, etteivätkö monet kreikkalaiset olisi hyötyneet euroon liittymisestä alkuvaiheessa. Kun maa ajautui kriisiin, rikkaat kreikkalaiset kuitenkin siirsivät rahansa veroparatiiseihin. Taas kerran ne, joilla ei ollut sananvaltaa, joutuivat maksumiehiksi. Nyt EU jatkaa kurjistavaa politiikkaansa vaatimalla suuria irtisanomisia ja leikkauksia jo ennestään huonovointisessa Kreikassa.

Ekathimerini

1 kommentti

  1. Mitäs Mayer valittaa? Saksalaisia pankkejahan tässä on pelastettu, ei suinkaan Kreikkaa. Saksalaispankit ovat luotottaneet Kreikkaa avokätisesti 2000-luvun alussa ja kaiken lisäksi EU hyväksyi Kreikan tilastokikkailut, kun se liittyi euroon. Että kuka nyt on syyllinen ja mihin? Se on totta, että tavalliset kreikkalaiset, joilla ei ole sananvaltaa, joutuivat rikkaan eliitin maksumiehiksi.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat