Kompostikäymälä on pop!

Kesämökin kompostikäymälästä ravinteetsaadaan kiertoon luonnollisella tavalla. Käymälässä voi kompostoida myös puutarhajätettä ja ruuantähteitä.

Kesämökkikausi alkaa olla pian käsillä. Toisille kesämökki tarkoittaa lomaa ja lepoa, toisille ennemminkin orjatyömaata – paras vaihtoehto olisi kaiketi jotain näiden kahden väliltä. Kesäpaikan varustetaso määrittelee, minkä verran puhdetta riittää. Ellei mökillä ole vesivessaa, on käymälän tyhjentäminen yksi pakollisista kevään töistä. Ei ehkä se kesän mukavin tehtävä, mutta mikäli kyseessä on kompostoiva kuivakäymälä, puuha on palkitsevaa kuten muukin kompostointi.

Mikäli kesäpaikalle ollaan hankkimassa uutta käymälää, kannattaa harkita kompostoivaa laitosta. Kun tuotokset kompostoidaan, saadaan ravinteet kiertoon luonnollisella tavalla, ja säästetään sievoinen summa rahaakin.
– Kuivakäymälä on valtavan hyödyllinen, koska silloin saadaan ravinteet uudelleen kiertoon. Ja mikäli käymälä on tarpeeksi suuri, sinne voidaan kompostoida myös puutarhajätettä ja pieniä määriä ruoantähteitä sekä muuta biojätettä, sanoo Minna Paavola Käymäläseura Huussi ry:stä.

Monen mielestä puuceessä käyminen kuuluu mukavalla tavalla mökkielämään, mutta löytyy toki niitäkin, jotka valitsisivat mieluummin vesivessan. Jos kesäpaikalla ei ole valmiiksi kunnallistekniikkaa, on kuivakäymälän rakentaminen kuitenkin selvästi edullisempaa. Rakennuskustannusten lisäksi säästää käyttökustannuksissa.
– Kuivakäymälän takia mökille ei tarvitse vetää pitkiä putkia, ja kuivakäymälässähän on harvemmin viemäritukoksia, toteaa Paavola. Hän muistuttaa myös siitä, ettei käymäläjätteitä saa haudata maahan, eikä vanhoja huussejakaan saa käyttää, mikäli tuotokset joutuvat sellaisenaan maaperään.

Mökkikunnan ympäristöneuvoja osaa kertoa mahdolliset paikalliset rajoitukset käymälän sijoittelulle, ja kaavoitusasiat on hyvä myös tarkistaa. Paavolan mukaan kompostoiva kuivakäymälä vaatii harrastuneisuutta ja hieman työtä, mutta varsinaisia huonoja puolia on vaikea löytää.
– Hajuhaitat ja kärpäset saattavat kiusata, varsinkin jos ruoantähteitä on paljon ja kuiviketta käytetään liian vähän. Oikein asennettuna, huollettuna ja käytettynä kompostikäymälä on miltei hajuton sekä käytössä että tyhjennysvaiheessa.

Kärpäsenmunia saattaa päästä kompostikäymälään, jos kuivikkeena käytetään lehti- ja muuta silppua omasta puutarhasta tai pihasta. Kaupan kuivikkeista kärpäsongelmaa harvemmin tulee. Kalkkia käymälään ei pidä laittaa lainkaan, koska se estää kompostoitumisen.

Toimivassa kompostikäymälässä tuotos muuttuu noin vuodessa maanparannusaineeksi, jota voidaan käyttää kukille ja pensaille. Kun tähän lisätään vuoden mittainen jälkikompostointi, massaa voi laittaa myös vihannesmaalle.
– Suotonestettä, joka kulkeutuu keräysastiaan kiinteän aineksen läpi, voidaan käyttää kompostin herätteenä, mutta ei lannoitteena. Mikäli käymälä erottelee nesteen suoraan istuinosassa, sitä voidaan käyttää laimennettuna esimerkiksi pensaiden kasteluun, neuvoo Paavola.

Yleisesti isot laitteet tyhjennetään altapäin, jolloin tuorein massa jätetään säiliöön jatkamaan kompostoitumista ja auttamaan uuden tuotteen prosessia. Pienemmissä, lattiatasoon asennettavissa laitteissa on yleensä erilliset kannelliset astiat, joilla aines voidaan kuljettaa siististi jälkikompostiin. Talven jälkeen kompostikäymälän keräysastian kunto kannattaa silmämääräisesti tarkistaa, ettei siihen ole tullut halkeamia.
– Muuten kompostikäymälä ei tarvitse erityistoimenpiteitä keväällä. Sen kun käyttää vaan, vaikka jäätyneenäkin. Kyllä se siitä lähtee sulamaan ja toimimaan, sanoo Paavola.

Perinteisestä huussista kompostikäymälä

  • Perinteisen ulkohuussin käyttöä voi jatkaa, mikäli se on kaukana vesistöistä ja kaivoista. Perinteisessäkään huussissa käymäläjäte ei saa mennä suoraan maahan, vaan käymälän alla pitää olla astia.
  • Käytä perinteisessäkin huussissa tarpeeksi kuohkeaa kuiviketta, pelkkä turve on liian tiivistä.
  • Älä käytä kalkkia, sillä se heikentää jätteiden kompostoitumista.
  • Vanhan huussin saa helposti muutettua kompostikäymäläksi erikseen myytävien vanhoihin huusseihin tarkoitettujen lisäosien avulla.
  • Kompostikäymälöitä on markkinoilla sekä ulko- että sisäkäyttöön. Niitä on erikokoisia: koosta riippuen käymälää tyhjennetään väliajalla muutamasta viikosta vuoteen.
  • Kompostikäymälässä erotellaan usein neste erikseen, jolloin kompostoituva jäte on valmiiksi kuivaa.
  • Komposti- ja perinteisenkin käymälän jätteet jälkikompostoidaan, ei haudata. Kompostijätettä voi käyttää maanparannusaineena ja lannoitteena.
  • Monet kuivakäymälät sopivat myös sisätiloihin. Jos kuivakäymälän sijoittaa sisälle, tähän tulee valmistautua jo mökin suunnitteluvaiheessa.
  • Kuivakäymälöitä on lisäksi polttokäymälöitä sekä pakastavia ja paketoivia käymälöitä.

Lähde: www.ymparisto.fi.

1 kommentti

  1. toki se on hyvä! Ei siitä ole epäilystäkään. Tuotos lannoittaa maan.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat