- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Kolumni: Täydellisen huolenpidon laitos

Median tehtävä on paitsi tiedottaa maailmaa mullistavista tapahtumista kuten pankki-, talous-, velka- ja finanssikriisit, myös muistuttaa vuosittain toistuvista asioista kuten kesä, joulu ja uusi vuosi – siltä varalta, että joku olisi unohtanut. Tarkemmin ajatellen, kyllähän pankki-, velka- talous- ja finanssikriisitkin tuntuvat toistuvan syklisesti joka vuosi.

Mutta nyt suoraan toistuvien asioiden sesongin kimppuun: flunssakausi 2011–2012.

Vuonna 2009 julkaistun Euroopan unionin neuvoston suosituksen mukaan 65 vuotta täyttäneiden kausi-influenssarokotuskattavuuden tulisi kautena 2014–2015 olla 75 prosenttia. Suomessa keskimäärin vain joka toinen tähän ikäryhmään kuuluvista on ottanut rokotteen. Heikosti menee. Asialle on tehtävä jotain.

Täydellisen huolenpidon laitos (THL) tarjoaa työkalut journalistin avuksi. THL:n sivuilta löytyy otsikon ”Ideoita influenssarokote-kampanjan suunnitteluun” neuvoja, jossa opastetaan paitsi rokotekampanjan laatijoita, myös toimittajia jutun teossa: ”Tarjotaan toimittajille juttuideaa tai haastateltavaa, esimerkiksi henkilöä, joka on ottamassa influenssarokotusta. Jutussa influenssan sairastanut yli 65-vuotias kertoo taudin rajuudesta ja suosittelee rokotusta.”

Myös johtavan lääkärin haastattelu asian tiimoilta paikallislehdessä mainitaan potentiaalisena keinona innostaa nuhanenät piikille. Lehti voi myös ”tarjota influenssapotilaita hoitavan lääkärin artikkelille tilaa lehdessä tai julkaista lääkärin tai terveydenhoitajan kirjoittaman infon paikallislehdessä.” Jutuissa pitää perustella, miksi influenssarokotus täytyy ottaa joka ainoa vuosi hamaan maailman tappiin, THL huomauttaa.

Jos tämäkään ei vielä tehoa kovakorvaisiin, ”rokotuspäivinä yhteistyö paikallisradion kanssa esimerkiksi siten, että radio tiedottaa jonoista” on toimiva keino, evästää THL.
Avainsanoja ovat ”useus ja toisto”, joten päivittäin on muistutettava rokotusajoista ja – paikoista, rokotusten tarpeellisuudesta, tehokkuudesta ja turvallisuudesta, sekä mielellään kerrottava jonojen pituudesta. Kampanjoinnin apuna voi käyttää myös julkisuuden henkilöitä, suosittaa THL.

Keskisuomalainen -lehti kertoi 22.1 2010: ”Risikko halusi näyttää mallia julkisella piikityksellä”, ja kertoi kuvien kera, kuinka peruspalveluministeri Risikko otti sikainfluenssarokotteen. Kuvaajan ikuistaman sikainfluenssarokotteen ottaessaan ministeri Risikko oli kuitenkin jo sairastanut sikainfluenssan. Ministeri kertoo sairastumisestaan syyskuussa 2011 ilmestyneeseen Mediaplanetin Flunssa -ilmoitusliitteeseen kirjoittamassaan kolumnissa. Rokotusinfo ry:n tiedusteltua asiaa, ministeri Risikko vahvisti sairastuneensa marras-joulukuun vaihteessa 2009. Ministerin mukaan tieto tästä on ollut julkisuudessa aiemminkin.