- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kolesterolin alentaminen aiheuttaa syöpää

Länsimaisessa kulttuurissa on viime vuosina keskitytty niin pakkomielteisesti syömään erityisruokia, joissa on vähän rasvaa ja kolesterolia, että ravintoasiantuntijat ovat alkaneet kyseenalaistaa sen terveellisyyttä. Miten voisi tämän päivän ruokavalio, joka olisi täysin vieras esivanhemmillemme, olla terveellinen ja vailla mitään sivuvaikutuksia? Monet tutkijat epäilevät nykyruokavalion aiheuttavan ongelmia, esimerkiksi kolesterolin alentamisen edistävän syövän kehitystä.

Varmaa on ainakin se, että tiedotusvälineiden vähäiset tiedonmuruset ovat antaneet useimmille sen mielikuvan, että kolesteroli on yksinkertaisesti pahasta. Monet meistä ovat kuulleet myös, että on olemassa hyvää ja pahaa kolesterolia, kuitenkin ilman sen tarkempaa käsitystä asiasta. Voidaan väittää, että yleisin vastaus kadulla kysymykseen kolesterolista olisi, että ”sitä pitäisi varmaan vähentää”.

Hämärää tiedettä

Markkinointi-ihmisten tarjoama hämärä tiede on saanut suuren yleisön uskomaan, että terveellisessä ruokavaliossa pitäisi joitain ruokia korvata erityismenetelmin valmistetuilla ruoilla, jotka ”auttavat alentamaan kolesterolia.” Luonnollisesti tällä on oma hintansa, joka voi toisinaan olla jopa kolme – neljä kertaa enemmän kuin vastaava tavallinen tuote maksaisi. Mutta onko tämä oikeasti tarpeellista, tai edes terveellistä?

Tutkija Steve Riechman kertoo tutkimusten paljastavan, ettei LDL-kolesteroli ole niin paha mörkö, kuin siitä on viime vuosina tehty ja siihen kohdistuvia asenteita olisi aika muuttaa. Journal of Gerontologyssa on julkaistu hänen tutkimuksiaan kolesterolista, joissa on ollut mukana hänen kollegoitaan Pittsburghin ja Kent Staten yliopistoista, Johns Hopkinsin painonhallintakeskuksesta ja Pohjois-Ontarion lääketieteellisestä.

Riechman kollegoineen tutki 52 aikuista ikäryhmässä 60 – 69 vuotta, joilla oli hyvä yleiskunto, mutta eivät aktiivisesti harrastaneet urheilua tai liikuntaa. Testeissä reippaan fyysisen harjoituksen jälkeen niillä, joiden lihasmassa kasvoi eniten, oli myös korkein LDL (paha) kolesteroliarvo. Tulos oli odottamaton ja yllätti koko tutkijaryhmän.

”Tämä todistaa, että lihasmassan ylläpitoon tarvitaan LDL-kolesterolia. Itse asiassa tarvitaan molempia, sekä LDL että HDL, sillä ei voi poistaa vain yhtä (pahaa) kolesterolin lajia ilman, että siitä aiheutuu pahoja ongelmia.”

Hämärää tiedettä tuputtavat erityisruokavalmisteiden tuottajat haluaisivat meidän uskovan, että on olemassa ”hyvää” ja ”pahaa” kolesterolia. Tämä on oikeasti täyttä kukkua. Itse kolesteroli on täsmälleen samaa, kuljetti sitä sitten LDL tai HDL. Kolesteroli on kehon terveydelle ja solujen toiminnalle ja ylläpidolle välttämätön aine ja sitä pitää kuljettaa säännöllisesti kaikkialle kehossa. Ero on sitä kuljettavissa lipoproteiineissa (LDL ja HDL) ja molempia tarvitaan ihmiskehon kuljetusjärjestelmän tehokkaaseen toimintaan. Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos LDL-partikkelit ovat pieniä ja niiden kuljetuskapasiteetti ylittää tarjolla olevien HDL-partikkeleiden kuljetuskapasiteetin. Tällöin saattaa LDL kuljettaa enemmän kolesterolia kudoksiin kuin HDL ehtii palauttaa sitä maksaan.

Syöpä

Alentaako syöpä LDL-kolesterolin tasoja vai ennakoiko alhainen LDL-taso syövän syntyä? Bostonin yliopiston Framinghamin sydäntutkimuksesta on saatu lisätietoa tähän kysymykseen, eritoten eliminoimalla syy-yhteys, että syöpä aiheuttaisi huomattavasti alhaisemman LDL-kolesterolin arvon veressä. Johtava tutkija tohtori Paul Michael Lavigne kertoo: ”Erityisesti halusimme vastauksen kysymykseen, onko LDL-kolesteroli alhainen jo ennen syöpää, vai vasta syövän kehittymisen jälkeen. Tutkimustulostemme mukaan matala LDL-kolesteroli edelsi syövän kehittymistä melko pitkän aikaa. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että alhainen kolesteroli aiheuttaisi syöpää, sillä siihen on saattanut vaikuttaa moni muukin asia, mutta se on ainakin ristiriidassa teorian kanssa, jonka mukaan syöpä alentaisi LDL-kolesterolin tasoa. Emme tiedä, miksi LDL-taso laskee ennen syöpää, mutta tämä näyttäisi olevan marssijärjestys.”

Lavigne esitteli löydöksiään tämän vuoden Sydän- ja verisuonitautien tiedepäivillä ja muistutti, että yhteys syöpään sairastumisen ja veren kolesterolitason välillä löydettiin jo yli 30 vuotta sitten. Vuonna 2007 Bostonin lääketieteen yliopiston tutkijat Alawi Alsheikh-Ali ja Richard Karas todistivat selkeän ja lineaarisen riippuvuuden LDL-tason alentamisen ja uusien syöpätapausten välillä. Heidän myöhempi tutkimuksensa vuodelta 2008 vahvisti nämä tulokset.

Lavigne kertoo tarkemmin tutkimuksen haasteista: ”Useimmat tutkimukset tästä aiheesta tarkastelevat potilaan tilannetta jonain tiettynä hetkenä. On paljon vaikeampaa seurata potilaan tilaa ennen ja jälkeen syövän kehittymisen, saati sitten kahden suuren ryhmän (syöpäpotilaat ja kontrolli). Omassa tutkimuksessamme olemme kuitenkin saaneet selkeän ja johdonmukaisen eron potilaiden ja kontrolliryhmän välillä ajan suhteen. Toisin sanoen LDL-tason alhaisuus ennakoi syöpään sairastumista.”

 

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/12/041012_The-Obsessed-Culture-of-Lowering-Cholesterol-May-Actually-Be-Causing-Cancer.shtml [1]