Kiinanloisikka – moneen vaivaan

Kiinanloisikka nousi yleisön tietoisuuteen kun Kiinan moniottelujoukkueen naiset rikkoivat yhdeksän maailmanennätystä kansallisen tason kilpailussa Pekingissä. Ensin kiinalaisjoukkuetta epäiltiin hormonien käytöstä. Kun urheilijoita epäiltiin dopingista, valmentaja paljasti että menestyksen salaisuus piilee kiinanloisikkauutteessa. Urheilijat nauttivat kiinanloisikkaa päivittäin. Kiinanloisikkauute antaa energiaa, lisää kestävyyttä ja staminaa sekä kokonaisterveyttä. Mediaepisodin jälkeen maailmanluokan urheilijat alkoivat käyttää kiinanloisikkaa.

“Aasiassa kiinanloisikkaa pidetään urheilurohtona. Se ei sisällä hormoniyhdisteitä, mutta sillä on suorituskykyä ja lihastenkasvua tehostava vaikutus.”

Kiinassa sitä on käytetty ja pidetty arvossaan jo tuhansien vuosien ajan. Kiinalaisherbalistit luokittelevat sen adaptogeeniksi. Kiinanloisikka on tunnettu immuunijärjestelmää vahvistavasta ja energisyyttä lisäävästä vaikutuksesta. Sillä on myös tulehdusta lievittävä vaikutus. Kiinanloisikka hidastaa ikääntymistä, ja sillä on nuorentava vaikutus, minkä vuoksi sitä suositellaan erityisesti vanhemmalle väelle. Kansanparantajat ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen harjoittajat käyttävät kiinanloisikkaa hyvin erityyppisiin vaivoihin, ja se on yksi harvoista superior-tason yrteistä jotka on mainittu kiinalaisen lääketieteen tietokirjassa.

Dragon Herbs –kaupan perustaja, kirjailija, tutkija ja aasialaisen lääketieteen harjoittaja Ron Teeguarden kertoo mitä superior-tason yrteiltä edellytetään:

  • Yrtillä tulee olla ikääntymistä hidastava vaikutus
  • Yrtin tulee edistää terveyttä kokonaisvaltaisesti
  • Yrtin tulee edistää emotionaalista ja psyykkistä tasapainoa sekä parantaa hengellistä ja emotionaalista hyvinvointia
  • Yrtti ei saa aiheuttaa haittavaikutuksia kohtuullisessa määrin käytettynä. Yrttiä tulee voida käyttää pitkäkestoisesti. Kiinalaisen herbalismin ensimmäinen sääntö onkin – “Älä tee vahinkoa”
  • Yrtin on oltava niin hyvän makuinen ettei nauttiminen tuota ongelmia. Sen tulee sulaa helposti elimistössä ja imeytyä hyvin. Suurin osa tämän kategorian yrteistä on hyvänmakuisia, ja niitä käytetään ruoanlaitossa. Tooniset yrtit on laaja ruoka-aineryhmä, joita käytetään osana terveellistä kiinalaista ruokavaliota
  • Toonisen yrtit tulee sisältää ainakin yhtä kolmesta aarteesta. Määrän tulee olla sellainen, että se kehittää ja vaalii sitä aarretta, mitä yrtti sisältää. Jotkin tooniset yrtit sisältävät vain yhtä aarretta, osa sisältää kahta ja osa kaikkia kolmea, määrä ja voimakkuus voi vaihdella

Kiinanloisikka kehittää hapenottokykyä. Sienen käyttö laajentaa hengitysteitä, minkä ansiosta vereen siirtyy enemmän happea. Näin solut saavat enemmän happea ja mitokondriot tuottavat enemmän energiaa.

“Sekä C. sinensis että C. militaris sisältävät ainutlaatuisia yhdisteitä, joilla on lääkinnällisiä vaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi nukleosidit kordysepiini ja adenosiini. Ne kasvattavat ATP:n tuotantoa ja edistävät muutenkin sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa, esimerkiksi auttamalla verenpaineen hallinnassa. Lihakset käyttävät ATP:ta, tai adenosiinitrifosfaattia, solujensa energianlähteenä.”

Mikä on kiinanloisikka?

Kiinanloisikkaa tavataan villinä vain Tiibetin ylänköalueella, johon kuuluu osia Tiibetistä, Kiinasta, Intiasta, Nepalista ja Butanista. Cordyceps sinensis on vain yksi sadoista saman suvun lajeista. Muita lajeja löytyy kaikkialta maailmasta.

Muut nimet

Sienen latinankielinen nimen alkuosa cordyceps tarkoittaa “mailan päätä” ja sinensis tarkoittaa “kiinasta”. Tiibetinkielinen nimi on yartsa gunbu. Englannin kielessä käytetään nimitystä “caterpillar fungus” (toukkasieni), ja kiinan kielessä “dong chong zia cao” (talvella mato, kesällä kasvi).

Vaikka kiinanloisikka tunnetaan sienenä, jolla on lääkinnällisiä ominaisuuksia, tarkalleen ottaen se on kotelosienen itiöemä. Sienen elinkaari on erikoinen. Ensin sienen itiöt valtaavat perhosen toukan elimistön, ja tuhoavat sen sisältäpäin. Sieni kasvaa toukan sisällä, lopulta toukka kuolee ja oranssinruskea itiöemä puskee ulos ruumiista. Itiöemä on noin 10 senttimetriä pitkä ja noin puoli senttimetriä leveä. Muista sienistä poiketen tämän suvun sienet ovat käyriä ja mailan muotoisia.

Sienet kerätään tiettyyn aikaan vuodesta, ja kuolleen toukan jäänteet tulevat mukana. Kerätyt sienet kuivataan, niputetaan ja laitetaan myyntiin.

Kiinanloisikka on yksi kalleimmista sienistä. Ennen vanhaan vain Kiinan hallitsijalla ja yläluokalla oli varaa nauttia siitä. Itse asiassa sienen kerääminen ilman asianmukaista lupaa oli kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla, ellei sieniä tarkoitettu hallitsijan ja hänen lähipiirinsä käyttöön.

Tällä hetkellä luonnossa kasvaneesta ja korkealaatuisesta kiinanloisikasta voidaan pyytää jopa 1000 dollaria paunalta Hong Kongissa. 1980-luvulla luonnonvaraisen kiinanloisikan liikakeräys ja kysyntä lääkinnälliseen käyttöön kasvoi niin nopeasti, että kehitettiin uusia kasvatusmenetelmiä, ja näin syntyi viljelty kanta.

“Kasvatetuilla toukilla kasvatettuja Cordyceps militaris –sieniä IMMC5-tilaisuudessa. Vuoden 2010 alussa julkaistiin brittiläistutkimus, jonka mukaan kordysepiini, yksi Cordyceps militaris [ja O. sinensis] –lajin vaikuttavista ainesosista, keskeytti syöpäsolujen jakautumisen.”

Korkealaatuisimmat kiinanloisikat kasvatetaan sinensis tai militaris –lajien itiöistä. Kasvatetuilla sienillä on samat terveysvaikutukset kuin luonnossa kasvaneilla.

“Nykyään on mahdollista kasvattaa sieniä “fermentaatiota” hyödyntävillä tekniikoilla. Sienet kirjaimellisesti kasvatetaan suurissa astioissa, ja suuria määriä voidaan kasvattaa jo muutamassa päivässä. … [kasvatettu] Cordyceps on ominaisuuksiltaan lähes identtinen verrattuna luonnovaraisena kasvaviin kantoihin, ja farmakologisten ja kliinisten tutkimusten tulokset vahvistavat tämän. Suurin osa kaupallisista kiinanloisikkatuotteista on tuotettu tällä tekniikalla.”

Itse asiassa monet tutkimukset osoittavat, että kasvatettu kiinanloisikka sisältää yhtä paljon vaikuttavia ainesosia kuin luonnossa kasvanut, ja joissain tapauksissa jopa enemmän.

Kiinanloisikan terveysedut

“Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kiinanloisikalla vahvistetaan ja säädellään munuais- ja keuhkomeridiaaneja”. Kiinanloisikka vahvistaa sekä kehoa että mieltä. Sanotaan, että se kasvattaa “perustavanlaatuista elämänvoimaa” – Ron Teeguarden

Vahvistaa keuhkoja

  • Kiinalaisen kasvilääkinnän mukaan kiinanloisikka vahvistaa keuhkoja
  • Kiinanloisikka rentouttaa ja avaa hengitystiet. Tämän vuoksi sitä on käytetty hengitystiesairauksien kuten keuhkokuumeen, pitkittyneen keuhkoputkentulehduksen, keuhkolaajentuman ja tuberkuloosin hoidossa
  • Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kiinanloisikkaa käytetään astmalääkkeenä, se irroittaa limaa ja hillitsee yskää

The essentials of traditional Chinese herbal medicine –kirjassa L. Ganxhon kertoo kuinka kiinanloisikka lievittää hengitystieoireita. Vaikutus perustuu kiinanloisikan tulehdusta lievittävään vaikutukseen, ja kykyyn rentouttaa keuhkoputken seinämien lihaksia ja käyttää suurempi osa sisäänhengitetystä hapesta hyödyksi.

“Siitä on hyötyä erityisesti niille, jotka kärsivät kroonisista keuhko-oireista. Se auttaa yskään, hengityksen vinkumiseen ja hengenahdistukseen.”

Tutkimuksen mukaan kiinanloisikka kasvattaa keuhkojen tilavuutta ja hapenottokykyä. Se, minkä aasialaiset ovat tienneet vuosituhansien ajan, on nyt vahvistettu tieteellisesti – kiinanloisikka parantaa hengityselinten toimintaa.

Kliinisessä kokeessa havaittiin, että kiinanloisikka lieventää tehokkaasti astman oireita. Kokeeseen osallistui 50 astmapotilasta. Tehokkuus oli vaikuttava 81,3 % vain viidessä päivässä. Antihistamiineilla vastaava tehokkuus oli keskimäärin vain 61,1 % yhdeksän päivän kuluttua! Kiinanloisikka ei aiheuta vakavia sivuvaikutuksia kuten myrkylliset, synteettiset lääkeaineet.

Perinpohjaisten tutkimusten perusteella kiinanloisikka tehoaa erilaisiin hengitysoireisiin ja -toimintahäiriöihin kuten astmaan, keuhkoahtaumatautiin ja ilmatiehyttulehdukseen. Tehoaa myös antibioottien kanssa käytettynä.

Vahvistaa immuunijärjestelmää

Kiinalaisessa kasvilääkinnässä kiinanloisikka on yksi tehokkaimpana pidetyistä immuunijärjestelmää vahvistavista ja energisyyttä lisäävistä adaptogeeneistä.

Koska kiinanloisikka on voimakas adaptogeeni, se auttaa elimistöä uudistamaan immuunijärjestelmää luuytimen tasolla. Se sisältää runsaasti immuunijärjestelmää tukevia polysakkarideja, kuten betaglukaaneja ja kasvainten kasvua hillitsevää CO-1:ta. Sienessä on myös “kordysepiinia”, joka vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan ja jota esiintyy vain kiinanloisikassa.

Tutkimusten näyttävät osoittavan, että kiinanloisikan polysakkaridit ja nukleosidit vahvistavat immuunijärjestelmää. Monilla yhdisteistä on myös antioksidatiivinen sekä virusten ja syövän kasvua hidastava vaikutus.

Kestävyys ja heikkous

Kiinanloisikka edistää adrenaliinivarantojen ehtymisestä toipumista. Sitä käytetään kun energian puute ja heikkous aiheuttavat ongelmia. Esimerkkeinä:

  • Krooninen väsymys
  • Uupumus
  • Heikkoudesta johtuvat sairaudet
  • Anemia
  • Yöhikoilu
  • Yskä

Sairaudesta, vammasta, leikkauksesta tai synnytyksestä toipuvat voivat käyttää kiinanloisikkaa palauttavana rohtona. Sen avulla potilas toipuu nopeammin, hänen ruokahalunsa kasvaa ja keho on vastustuskykyisempi infektioita vastaan.

Vahvistaa sukupuoliviettiä

Mitä tulee sukupuoliviettiä kasvattaviin yrtteihin, kiinanloisikka on yksi parhaista. Se auttaa myös impotenssiin, seksuaalista huonovointisuuteen, tunnekylmyyteen ja hedelmättömyyteen.

Tehostaa maksan toimintaa

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet että kiinanloisikka voi tehostaa maksan toimintaa.

“Tutkimukseen osallistui 22 potilasta, jotka kärsivät posthepaattisesta kirroosista. Potilaiden maksan toiminnassa tapahtui huomattavia muutoksia parempaan heidän käytettyään 3 kuukauden ajan 6-9 grammaa kiinanloisikkaa päivässä.” (Liu, C. et al. Treatment of 22 patients with post hepatic cirrhosis with a preparation of fermented mycelia of Cordyceps sinensis. Shanghai J Chinese Materia Medica 1986; 6:30-31.)

Kliiniseen tutkimukseen osallistui 33 potilasta, joilla oli diagnosoitu hepatiitti B. Kiinanloisikan käytön jälkeen havaittiin 71,9 % parannus tymolikokeessa ja 78,6 % parannus ALAT-kokeessa. Molemmat ovat entsyymikokeita, joilla mitataan maksan toimintaa. (Zhou LT. et al. Short term curative effect of cultured Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. Mycelia in chronic hepatitis B. China J Chinese Materia Medica 1990;15(1):53-55.)

Diabetes ja verensokeri

Kiinanloisikka edistää glukoosiaineenvaihduntaa ja parantaa insuliiniherkkyyttä rotilla.

Patogeenit ja syöpä

Tutkimusten mukaan kiinanloisikka auttaa pitämään patogeeniset bakteerit, sienet ja virukset loitolla. Aasiassa kiinanloisikkaa käytetään sieni-infektioiden hoidossa. Tällä hetkellä Kiinassa ja Japanissa tutkitaan kiinanloisikan mahdollisuuksia erityyppisten syöpien hoidossa.

Todisteet perusteella kiinanloisikan tärkein aktiivinen ainesosa, “kordysepiini”, hillitsee syöpäsolujen DNA-synteesiä. Tämä hillitsee kasvaimen kasvua.

Käyttö

Vanhan tavan mukaan kiinanloisikkaa nautitaan kahdesti päivässä (2-7 grammaa). Sitä voi lisätä keittoruokaan, siitä voi valmistaa teetä, tai voit syödä kiinanloisikasta valmistettua uutetta.

 

Lähde: Realfarmacy

Lue myös:

Immuunijärjestelmää vahvistavia ja syöpää estäviä sieniä

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat