"Yleisen petoksen aikoina totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko."

George Orwell

Kiina kaavailee investointipankkia haastaakseen maailmanpankin

4 ääntä, keskiarvo: 4,50 / 5 tähteä 54 ääntä, keskiarvo: 4,50 / 5 tähteä 54 ääntä, keskiarvo: 4,50 / 5 tähteä 54 ääntä, keskiarvo: 4,50 / 5 tähteä 54 ääntä, keskiarvo: 4,50 / 5 tähteä 5 (4 ääntä, keskiarvo: 4,50)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Kiina etenee suunnitelmissaan perustaa oma ”maailmanpankki”. Maa aikoo haastaa Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden rahoitusjärjestelmät.

Uuden pankin nimi on Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) ja sillä tulee olemaan 100 miljardia dollaria alkupääomaa. Maailmanpankin lisäksi se tulee kilpailemaan myös Aasian kehityspankin kanssa.

Maailmanpankin jäsenenä Kiinalla on ollut merkittävästi vähemmän vaikutusvaltaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloilla, Yhdistyneellä kuningaskunnalla ja Japanilla. Tilanne on sama Kansainvälisessä valuuttarahastossa (IMF) ja Aasian kehityspankissa.

Erityistä mielenkiintoa hanketta kohtaan ovat osoittaneet Intia ja Lähi-idän öljymaat. Pankin suurin rahoittaja tulee tietysti olemaan Kiinan valtio. Pankin varoja tullaan suuntaamaan etenkin infrastruktuurin rakennushankkeisiin. Suunnitteilla on esimerkiksi rautatie Pekingistä Bagdadiin.

BRICS-maat (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) aikovat käynnistää myös erillisen kehityspankin vuonna 2015.

Lue myös: Iran, Venäjä ja Kiina valmiit hylkäämään dollarin

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*