- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kemistit kehittävät lääkkeitä tuottavia kasveja

Ihmiset ovat kauan hyödyntäneet kasvien erilaisia ominaisuuksia lääketieteessä. MIT, Massachusetts Institute of Technologyn kemistit ovat nyt kehittäneet uuden tavan laajentaa kasvien farmaseuttisia ominaisuuksia. Kasveja muokataan geneettisesti, jotta ne saataisiin tuottamaan normaalista poikkeavia, luonnottomia muunnoksia parantavista ominaisuuksistaan.

Tutkijat ovat professori Sarah O’Connorin johdolla lisänneet bakteeriperäisiä geenejä talvioon. Geenimuunneltu talvio kykenee muunteluun jälkeen yhdistämään halogeeneja -kuten klooria tai bromia- kasvin normaalisti tuottamiin alkaloideihin. Useilla alkaloideilla on farmaseuttisia ominaisuuksia ja halogeeneja, joita lisätään antibiootteihin tai muihin lääkkeisiin, jolloin ne säilyvät elimistössä pitempään tai ovat tehokkaampia vaikutukseltaan.

Ryhmän pääkiinnostuksen kohde on alkaloidi nimeltään vinblastine, ja sitä käytetään eri syöpätyyppien, kuten Hodgkinin lymfooman, hoidossa. Vinblastine (Velbe®) on myös tuotenimi.

MIT:n tutkijoiden kehittämä tekniikka, jolla kasvit voidaan ohjelmoida tuottamaan farmaseuttisia lääkkeitä niiden normaalien parantavien ominaisuuksien sijaan, tuottaa lääkeversioita kasvien alkaloideista. Lopputuloksena on synteettinen yhdiste, jonka lääkeyhtiö voi patentoida lääkkeenä tai lääkkeen ainesosana.

Talvio tuottaa jo luontaisesti alkaloidia, jota käytetään syöpälääkkeenä.

 

Lähteet:

MIT Chemists Engineer Plants to Produce Drugs; EurekAlert

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-11/miot-mce110210.php [1]

”Integrating Carbon-Halogen Bond Formation into Medicinal Plan Metabolism,” by Weerawat Runguphan, Xudong Qu, and Sarah E. O’Connor. Nature, 3 November, 2010

 

Aiheesta muualla:

2009 in review: A year of FDA censorship, Big Pharma crimes and celebrity drug deaths [2]

Miracle Cure for Gout and Arthritis Pain? Six Cherries a Day [3]

The Powerful Role of Omega-3 Fatty Acids in Preventing Diseases of Inflammation: The Experts Speak [4]

Why Vaccinations Harm Children: Health Experts Sound Off [5]

Resveratrol is ”Nature’s Medicine” for Cancer, Heart Disease and Much More [6]

Green Tea and Breast Cancer Prevention: What the Experts Say [7]