- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kasvirasvojen valmistusprosessi

Kasviöljyjä ja margariineja pidetään yleisesti terveellisinä ja jopa erilaisia sairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevinä rasvoina. Ne käyvät kuitenkin läpi monimutkaisen valmistusprosessin ennen kuin päätyvät ruokapöytään.

Siementen jauhaminen ja öljyn poistaminen

Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisempiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).

Liuottimen poistaminen

Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150°C lämpötilassa.

Öljyn valkaisu

Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110°C lämpökäsittelyllä.

Hajunpoisto

Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270°C lämpötilaa.

Lesitiinin poisto ja puhdistus lipeäkivellä

Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.

Talvikäsittely

Öljyn jäähdytetään ja suodatetaan, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana. Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle.

Leivontarasvan vetykäsittely

Leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon. Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210°C) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi. Tuoteselosteessa vetykäsittely ilmenee ilmaisulla kovetettu kasviöljy. Suomessa levitemargariinit käsitellään vetykäsittelyn sijasta jähmeään muotoon ns. kiteyttämismenetelmällä.

Lisäaineet

Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä vitamiinirikas koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.

Lisää aiheesta:

Hankalat rasvat [1]