- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kärttyisyyteen auttaa lasillinen vettä

Kahden erillisen tutkimuksen mukaan vesilasillisen juominen tehostaa aivojen toimintaa ja parantaa mielialaa, uutisoi Everyday Health.

Tutkimuksissa tarkasteltiin lievän nestehukan vaikutusta sekä miehiin että naisiin. Naiset kokivat päänsärkyä, uupumusta ja keskittymisvaikeuksia. Lisäksi heistä tuntui, että tehtävät olivat vaikeampia nestehukkaisina, vaikka tila ei vaikuttanutkaan heidän kognitiivisiin kykyihinsä. Lievästi nestehukkaisilla miehillä taas oli ongelmia psyykkisten tehtävien kanssa – erityisesti niiden, joihin liittyi muisti- ja tarkkaavaisuusyksityiskohtia.

Kaiken kaikkiaan tutkijat tulivat johtopäätökseen, että naiset ovat alttiimpia nestehukan aiheuttamille mielialamuutoksille kuin miehet. Lievän nestehukan ongelma on se, että sen tuntee henkisesti aiemmin kuin fyysisesti. Mittauksellisesti lievä nestehukka tarkoittaa 1,5 prosentin menetystä normaalista veden  määrästä kehossa. Asiantuntijoiden mukaan ihminen ei kuitenkaan tunne tarvitsevansa vettä ennen kuin kehon nestehukka on 1–2 prosenttia. Tällöin nestehukka on jo asettunut ja alkanut vaikuttaa suorituskykyyn niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Molemmissa tutkimuksissa niin ikään huomautettiin, että lievällä nestehukalla on samat haitalliset vaikutukset mielialaan fyysisestä aktiivisuudesta huolimatta. Nestetasapaino on tärkeää, oli sitten toimistotyöläinen tai maratonjuoksija.

Uutisesta kertoi Tohtori.fi [1]

Lähde: http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=2181152 [2]

http://www.everydayhealth.com/healthy-living/0221/cranky-drink-a-glass-of-water.aspx?xid=tw_everydayhealth_20120221_cranky [3]