Kaneli on yksi maailman vanhimmista mausteista

Kaneli tuo joulun tuoksun. Riisipuuron päällä se on ehdoton ja pipari ei maistu miltään ilman sitä. Ei uskoisi, että tavallisella kanelilla voi myös hautoa kasvoja ja hoitaa hiivatulehdusta.

Kanelin historia on pitkä ja jännittävä.

Vanha Testamentti kutsuu kanelia kultaa arvokkaammaksi. Kanelin kotipaikka on Ceylon ja Maluku eli Molukit, joita kutsuttiin Maustesaariksi. Molukit on saariryhmä Indonesiassa, ja sieltä kaneli kulkeutui yli 5000 vuotta sitten arabien mukana muualle maailmaan.

Kaneli on paksurunkoinen puu

Kanelin kasvitieteellinen nimi on Cinnamomum verum (Lauraceae). Kanelipuita on yli 300 lajiketta. Kanelipuu on suhteellisen kookas, noin 20 metriä korkea, ja saattaa kasvaa hyvin paksurunkoiseksi.

Kanelipuun sisäkaarnassa ja lehdissä on runsaasti voimakkaasti tuoksuvaa aromaattista kaneliöljyä. Kukat ovat kermanvaaleita ja tähtimäisiä, mutta muuttuvat punertaviksi vanhetessaan. Hedelmä on pieni ja tummanvioletti. Kanelitangot ja -jauhe valmistetaan kanelipuun nuorten versojen kuivatetusta kuoresta. Kaneliöljy valmistetaan yleensä vihreistä kanelinlehdistä, ja lehtiä käytetään myös teenä.

Kanelista apu hiivatulehdukseen

Alun perin kanelista valmistettiin ihoöljyjä ja sitä käytettiin parfyymien ainesosana. Kanelilla tuoksutettiin hiukset ja sitä käytettiin lemmenjuomissa rakkauden sytyttämiseen. Liekö tässä glögimausteenakin käytetyn kanelin pikkujoulukäytön sivuvaikutusten salaisuus? Kaneliteen nauttimisen uskottiin tekevän juojastaan kiihkeän ja aistillisen rakastajan.

Kaneli tasoittaa diabeetikoiden verensokeria sekä alentaa kolesterolipitoisuutta. Sitä on käytetty myös ripulin, ruoansulatusvaivojen, kuukautisvaivojen ja oksentelun lääkkeenä. Kaneli myös alentaa kuumetta ja helpottaa vilustumisoireita. Bakteeritulehdukset ja hiivatulehdukset häviävät kanelin käytöllä.

Kanelia on käytetty balsamointiin ja muutoinkin saateltu vainajat hyvään lepoon sen avulla.

Elintarvikevirasto EVIRA kehottaa olemaan varovainen väärennetyn kanelin käytön kanssa. Väärennetty kaneli on maustehyllyissä kanelina myytävää kassiakaneliaeli kiinankanelia ( Cinnamomum aromaticum, syn. Cinnamomum cassia) joka sisältää kumariinia.

Suurina määrinä kumariini saattaa aiheuttaa myrkytystilan. Varminta onkin hankkia kaneli tankona esimerkiksi luomumyymälästä.

Kanelihunaja

Itämailla ja Intiassa käytetään paljon hunajaa, johon sekoitetaan kanelia. Se on paitsi ruoka, myös lääke. Kanelihunajaa voi syödä siveltynä leivän päälle tai sujauttaa lusikallisen teehen tai kahviin. Mikäpä sen mukavampaa kuin hyvänmakuinen terveysvaikutteinen ruoka!

Sekoitussuhde on 3 rkl hunajaa ja noin 1 tl kanelia, mutta jokainen löytää itselleen sopivan kokeilemalla. Tahnan voi nauttia myös sekoitettuna lämpimään veteen, ja se sopii kastikkeiden sekä lihan mausteeksi.

Kanelihunajalla on sisäisesti nautittuna edullinen vaikutus moniin sairauksiin: sydänsairauksien ehkäisyyn ja niistä toipumiseen, verisuonien kunnon ylläpitämiseen, niveltulehduksiin, rakkotulehduksiin, vatsahaavaan, ärtyneeseen vatsaan, ilmavaivoihin, immuunijärjestelmän ylläpitämiseen, uupumukseen, kuulon heikkenemiseen, poskiontelon tulehduksiin, painon tiputtamiseen ja syöpään.

Ulkoisesti kanelihunajaa on käytetty yön yli kasvoilla käytettävänä hauteena akneen, ihoinfektioihin ja finneihin. Seosta käytetään maksimissaan kahden viikon kuureina.

Myös kipeätä hammasta on haudottu kanelihunajalla.

Hunaja on kanelin tavoin voimakkaasti antibakteerinen ja sisältää suuria määriä erilaisia vitamiineja ja rautaa. Säännöllinen hunajan käyttö vahvistaa valkosoluja taistelemaan bakteereja ja virustauteja vastaan.

Joissakin maissa kanelihunajan uskotaan lisäävän elinvoimaa ja pidentävän elinikää.

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat