- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kalsiumtabletit lisäävät sydänkohtauksen riskiä

Jo vuosia lääketeollisuus on markkinoinut kalsium-tabletteja perustuen vanhaan myyttiin niiden luustoa ja hampaita vahvistavasta vaikutuksesta. Uudet tutkimukset tukevat aiempien tutkimusten varoituksia, joiden mukaan kalsium-lisäravinteita pitäisi käyttää varovasti, sillä ne saattavat kaksinkertaistaa riskin saada sydänkohtaus.

Usko kalsiumin luustoa vahvistavaan vaikutukseen on juurtunut syvään, mutta todellisuus on kuitenkin toinen. Kalsium on vain yksi luustolle välttämättömistä kivennäisaineista ja lisäravinteina sen syömisen hyödyistä ei ole saatu juurikaan näyttöä. Haittaa siitä on ainakin sydämelle ja verisuonille.

Tämä on jälleen yksi esimerkki lääkefirmojen rahanhimosta, joka menee terveyden edelle. Kun ei ymmärretä kunnolla ihmisen biologiaa ja aineenvaihduntaa, tehdään yleistäviä lausuntoja lääkkeistä ja lisäravinteista, ennen kuin kunnon tieteellisiä seurantatutkimuksia on tehty. Nyt julki tullut tutkimus ei ole ensimmäinen laatuaan, vaan kalsiumvalmisteiden on huomattu aiheuttavan ongelmia aiemminkin.

Tutkimuksessa vuodelta 2004 havaittiin 17-kertainen riski saada sydänkohtaus niillä potilailla, joilla oli liikaa kalsiumia sepelvaltimossa ja jotka käyttivät statiinilääkkeitä. Tutkijat päättelivät, että sydänkohtauksen riskin kannalta merkittävimmät indikaattorit olivat LDL-kolesterolin taso ja verisuonien kalsiumkertymät.

Tutkimus vuodelta 2007 osoitti, että ruokavalion kautta luonnollisesti saadulla kalsiumilla oli huomattavasti parempi vaikutus luuston kannalta, kuin lisäravinteista saadulla kalsiumilla.

Vuonna 2008 todettiin tutkimuksessa, että kalsiumtableteilla oli yhteys lisääntyneisiin sydänkohtauksiin naisilla vaihdevuosien jälkeen.

Vuonna 2010 huomattiin tutkimusten meta-analyysissä, että kalsiumtableteilla (ilman D-vitamiinilisiä) oli selvä yhteys kohonneeseen sydänkohtauksen riskiin.

Yhdysvaltain kansallisen osteoporoosiliiton (NOF) mukaan ”paras kalsiumin lähde on ruokavalio, eikä kalsiumlisäravinteita tarvita, jos ruokavalio sisältää jo tarpeellisen määrän kalsiumia. D-vitamiinin saannista tulee huolehtia ja siihen saatetaan tarvita lisäravinteita. Kalsiumtablettien käyttö saattaa nostaa munuaiskivien riskiä ja johtaa muihin terveysongelmiin.”

Viimeisin saksalainen tutkimus kyseenalaistaa kalsiumtablettien turvallisuuden ja esittää syyksi kivennäisaineiden imeytymisen eri lailla tableteista ja aiheuttavan kalsiumkertymiä verisuoniin. Tutkimusta johtanut professori Sabine Rohrmann Zurichin lääketieteellisestä yliopistosta kertoi: ”Kalsiumlisävalmisteita on aiemmin pidetty turvallisena ja luonnollisena tapana saada luuston kasvulle tärkeitä kivennäisaineita, mutta nyt näyttää siltä, että pillereissä oleva kalsium ei imeydy aineenvaihdunnassa luonnollisella tavalla, kuten ruoan mukana saatu kalsium. Halvat lisäravinteet tulisi korvata terveellisellä ja tasapainoisella ruokavaliolla.”

Englannin Sydänliiton Natasha Stewart totesi asiaan: ”Emme voi olla täysin varmoja, että juuri kalsiumlisäravinteet aiheuttaisivat sydänkohtauksia. Kalsiumtablettien vaikutusta terveyteen täytyy tutkia tarkemmin, jotta voimme päätellä, ovatko kalsiumtablettien riskit suurempia kuin hyödyt, esimerkiksi osteoporoosista kärsiville ihmisille.”

 

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/12/052512_Researchers-Expose-More-Evidence-That-Calcium-Supplements-Increase-Heart-Attack-Risk.shtml [1]