Kalamiehen pakista löytyy kaikki

Pakki on kalamiehen paras kumppani. Hyvässä kalapakissa on kaikki kalastuksessa tarvittava ja hieman enemmänkin.

Perusvieheet kalan saamisen varmistamiseksi, mutta myös tarvikkeet tapaturman tai juhlahetken varalle.
Lyhyillä, kodin tai leiripaikan lähelle suuntautuvilla onkimatkoilla kalamies ottaa mukaansa yleensä vain pienen muovisen vieherasian. Siihen varataan tärkeimmät ottivarmat vieheet, ei muuta. Jos matka suuntautuu kauemmaksi ja sitä taitetaan autolla tai veneellä, ei tosiharrastaja juurikaan lähde liikkeelle ilman kalapakkia. Innokkaimmilla kalastajilla voi pakkeja olla useampiakin.
Edullisimmillaan kalapakiksi sopivan muovikapistuksen voi ostaa muutamalla eurolla. Halpaa pakkia ostaessa on kuitenkin hyvä pysähtyä tutkimaan onko sillä mahdollisuuksia kestää kalastajan käytössä. Pakissa joutuvat ennen kaikkea saranat, lukitusmekanismit ja kantokahva ensimmäiseksi syynin kohteeksi. Muoviset viritykset saranatappeina ja lukitusrenkaina eivät kestä kovassa käytössä, vain tukevan ja huolellisesti rakennetun pakin voi hyväksyä kumppanikseen.

Monen kerroksen tavarat

Pakit ovat yleensä vähintään kaksikerroksisia. Pakin pohjalle tai sen suurimpaan tilaan sijoitetaan varakelat ja niiden varapuolat, tuoretta siimaa rullan tai parin verran, magnumkokoiset vetovaaput ja pihdit sekä tarvittavat puukot. Pakin pohjalle sijoitetaan myös pehmeä kankaankappale, joka sitoo kosteutta ja jota tuuletetaan säännöllisesti, muuten kosteana muhiva viehevalikoima saa ennen pitkää myös muhkean tuoksun.
Pakin pohjalle varataan tila pientä ensiapulaukkua varten. Laukun normaalin varustuksen lisäksi sinne laitetaan myös hyvät sivuleikkurit, joilla voidaan katkaista ihon läpi menneen koukun väkänen. Ilman väkäsen poistoa ei koukku ihosta lähde muuten kuin repimällä ja jälki on sen näköistä.
Pakin lokeroihin sijoitetaan vaaput ja muut vieheet niin, että ne mahtuvat hyvin omille paikoilleen. Viehevalikoima valitaan edustamaan kaikkia kalastustilanteita. Monenkirjavia ja uinniltaan erilaisia vaappuja varataan hauen, kuha ja lohen kalastukseen. Ahvenen narraamiseen talletetaan valikoima jigejä, sekä koukkupäitä että pyrstöjä.
Pari, kolme vedenpitävää tussikynää eivät vie pakissa tilaa, mutta voivat olla suureksi avuksi lisäväritystä vaativan vaapun kyljessä. Keltaisen, punaisen ja sinisen tussin avulla kehittelee kaikki tarvittavat lisävärit.

Pikkutarvikkeet omiin purkkeihin

Pienet läpinäkyvät filmipurkit ovat hyviä pikkutarvikkeiden säilytykseen. Niihin pakataan mukava valikoima irtokoukkuja, koukkurenkaita, siimalukkoja ja leikareita. Jokainen omaan purkkiinsa. Perukkeet niputetaan siistiin pakettiin niin, että ne saavat olla suorina säilytyksen ajan.
Pikkuruinen taskulamppu ja tulitikkuaski vedenkestävään muovipussiin pakattuina eivät nekään vie tilaa, mutta voivat pahan paikan tullen saada kiitosta olemassaolostaan. Muutama hyvin pakattu päänsärky- ja kipulääketablettikin siunataan tilanteen niin vaatiessa.
Siisti kalamies siivoaa pakkinsa kerran vuodessa, pesee sen miedolla saippualiuoksella ja huuhtelee sekä kuivaa kunnolla. Pakkia ei jätetä veneeseen, vaan se kuljetetaan aina kotiin, tarkastetaan ja lasketaan hävikki. Kumppani huolletaan valmiuskuntoon ja jätetään kuivaan paikkaan odottamaan seuraavaa reissua.

Teksti ja kuvat: Juttupankki Stoori

kuvateksti: Hyvä pakki on tukeva ja siinä on tilaa riittävästi useassa kerroksessa. Irrotettavat uistinlaatikot ovat näppäriä, niiden avulla kalamatkalle otetaan juuri tarkoitusta vastaavat vieheet.

kuvateksti: Perustarvikkeiden kuten puukon, pihtien ja rullarasvojen lisäksi pakkiin kannattaa pakata vakiovarustukseksi kelasankojen palautinjousia, koukkuja, vieherenkaita ja –lukkoja sekä vedenkestäviä tusseja vieheiden värittämistä varten. Vedenkestävästi pakatut tulitikut tai myrskytikut ja kylmävalopuikko ovat hätätilanteita varten.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat