- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kaiken takana on tulehdus?

Mikä sitten tukkii verisuonet, jos se ei rasvainen ruoka?

 

Lääketiede hyväksyy olettamuksen, että tulehdus voi olla syynä sepelvaltimotautiin ja ateroskleroosiin, verisuonten kovettumiseen. Useat tutkimukset ovat vahvistaneet yhteyden. Eräässä tutkimuksessa oli kaksi ryhmää, 506 sydänkohtauksen saanutta ja verrokkina 1025 tervettä miestä. Sydänkohtauksen saaneiden ryhmässä tulehdus oli tärkeä sepelvaltimotaudin indikaattori.  Miehet joilla oli korkeimmat CRP-arvot (C-reactive proteine, tulehduksen osoittaja), saivat kaksi kertaa todennäköisemmin sepelvaltimotaudin.

 

Tulehdus ei kuitenkaan ole syy – se on kehon immuunisysteemin reaktio stressiin ja infektioon.  Stressiä on kaikki mikä häiritsee, loukkaa elimistöä: huono ravinto, pikaruoka, teolliset ruoat, ympäristön saasteet, jännitys ja masennus tai tunne yksinäisyydestä, eristyneisyydestä ja avuttomuudesta. Vaikka lääketiede pitää tulehduksen osuutta mahdollisena, LDL-kolesteroli katsotaan edelleen hyödyttömäksi ja haitalliseksi valtimoiden tukkijaksi, niiden seinämien kovettajaksi. Lisäksi LDL:ää saadaan lääketieteen mielestä helposti liikaa mm. rasvaisista ruoista.  Uusi lääketieteen koulukunta ajattelee, että LDL-kolesteroli on terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä.

 

Uuden teorian mukaan LDL-kolesterolia alkaa muodostua valtimoihin joko paikantamaan tulehdusta tai korjaamaan sitä – tulehdusta, jonka on aiheuttanut infektio tai stressi, ei rasvainen ruoka. Useat tutkimukset ovat tuoneet esiin ”pahan” LDL-kolesterolin merkityksen.  Eräässä meta-analyysissa kartoitettiin 19 tutkimusta USA:sta, Euroopasta, Israelista ja Japanista. Yhteensä tutkimukset koskivat 68,406:ta kuolemantapausta.  Useimmilla henkilöistä, jotka yleensä kuolivat infektion aiheuttamiin hengitysteiden tai ruoansulatuskanavan sairauksiin, oli hyvin matalat kolesteroliarvot.

 

Toisessa tutkimuksessa löydettiin linkki matalien LDL-arvojen ja tiettyjen syöpien välillä, kuten multippeli myelooma ja ruoansulatuskanavan syövät. Ei kuitenkaan ole selvää, ovatko matalat kolesterolitasot sairauden syy vai sen seuraus.  Erääseen tutkimukseen osallistui 724 vanhusta, keski-iältään 89 vuotta.  Tutkijat havaitsivat, että jokaista kolesteroliarvojen 1 mmol/l:n korotusta vastasi 15 %:n lasku kuolleisuudessa. Toisin sanoen ne, joilla oli korkeimmat kolesteroliarvot, elivät kauimmin.  Yleisesti kolesteroli näytti suojaavan syöpää ja infektioita vastaan. Kolesteroli myös auttaa meitä vanhemmiten pysymään mieleltämme vireänä ja terävänä sekä suojelee dementiaa ja ajattelukyvyn heikkenemistä vastaan. Muuan tutkimus, joka koski 1051 henkilöä, iältään 65 vuodesta ylöspäin osoitti, että dementiaan sairastuivat etenkin ne, joilla oli alhaiset kolesteroliarvot.