- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Kaakaon suloinen kirous

Kaakao sisältää paljon antioksidantteja sekä mielialaa kohottavia välittäjä-aineita. Kaikessa herkullisuudessaan kaakaollakin on kuitenkin huonot puolensa.

Luonnossa yksikään eläin ei syö kaakaopapua. Myöskään alkuperäiskansat eivät käyttäneet kaakaopapua ravinnollisiin tarkoituksiinsa ruoka-aineena tai ravintolisänä – sen sijaan he nauttivat itse hedelmiä, joka ympäröi papua. Näiden heimojen keskuudessa kitkerät ja karvaat pavut tunnettiin erityisesti niiden huumaavasta ja hallusinaatioita aiheuttavista vaikutuksistaan. Papuja hyödynnettiinkin vain satunnaisesti erilaisissa pyhissä rituaaleissa, joissa kaakaota käytettiin osana heidän keitoksiaan.

Hallusinaatioiden ohella erittäin suuret määrät kaakaota voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin LSD ja hasis. Kaakaon nauttimisesta aiheutuvat oireet eivät sinällään yllätä, sillä kaakao stimuloi aivoja samoissa osissa kuin monet muutkin huumeet.

Kaakaopavun ”huumaava” vaikutus voi aiheuttaa riippuvuutta. Juuri moni riippuvuudelle altistunut ei tahdo myöntää kaakaon negatiivisia vaikutuksia. Toisaalta taas kaakaota markkinoiville tahoille kaakao on riippuvuutta aiheuttavan piirteensä ansiosta mainio myyntikohde ja suuri rahantulolähde, sillä kerran kaakaoseen koukuttunut palaa aina ostamaan lisää.

Edellä mainitut huumaavat vaikutukset tulevat vain suurista kaakaomääristä, joita harva syö todellisuudessa yhdellä kertaa. Kuitenkin moni tuntuu nauttivan kaakaota ja siitä tehtyä trendikästä raakasuklaata osana aterioitaan korvatakseen sillä muuta päivittäistä ravitsemusta. On kuitenkin hyvä ymmärtää yksi asia: Kaakaota tulisi nauttia vain satunnaisesti huvittelu ja herkuttelu mielessä, sillä se ei ole superruokaa, jolla voidaan korvata aterioita tai oikeasti terveellisiä perusraaka-aineita. Toki kaakao sisältää myös joitakin ravinteita, mutta koska sitä ei suositella nautittavaksi suuria määriä, ei se itsessään tuo merkittävää lisää ravitsemukseen.

Myöskään alkuperäisissä elävän ravinnon opeissa kaakaota ei ole pidetty sopivana ja terveellisenä raaka-aineena. Nykyisiin raakaravinnon resepteihin se on tullut korvaamaan aluksi epäterveellisten jalostettujen- ja kemikaaliherkkujen osuutta. Nyttemmin asia on kuitenkin tuntunut lähtevän käsistä, ja moni syö kaakaota jopa päivittäin mieltäen sen jollakin tapaa välttämättömäksi aineeksi optimaalista terveyttä tavoiteltaessa.

Ravitsemusopeissa kaakaota on vältetty monestakin syystä. Ensinnäkin se on elimistöä happamoittava, eli kaakao ei liiallisesti nautittuna tue ihanteellista happo-emästasapainon ylläpitämistä. Elimistön puhdistautumiseen happo-emästasapainon ohella liittyy myös maksan kunto ja puhtaus. Kaakao on maksalle hyvin myrkyllistä, ja sen pitkäaikainen käyttö kohottaa maksan ja veren myrkkypitoisuuksia, jotka puolestaan voivat aiheuttaa päänsärkyä, mielialavaihteluita, vihan purkauksia, väkivaltaa, masennusta, harhoja ja huimausta.

Muita kaakaon suuren käytön aiheuttamia oireita ovat vakava riippuvuus, seksuaalihäiriöt, väkivaltaisuus, merkityksettömyyden tunne ja haluttomuus tarttua asioihin. Kyseiset oireet johtuvat monestakin tekijästä. Yksi vahva osasyy on kaakaon sisältämä kofeiini ja teobromiini, jotka ovat molemmat haitallisia aineita aiheuttaen muun muassa niin sanottua valepiristystä. Kaakaon syönnistä johtuva pirteys on siis vain harhaa ja johtuu itse asiassa kehon vastareaktiosta elimistölle aiheutuvalle stressille, joita seuraa, kun keho yrittää päästä eroon kaakaon sisältämistä toksisista aineista. Se, minkä ihminen kokee lisääntyneenä energiana, on kehon tehokäynnillä oleva koneisto, joka yrittää tasapainottaa elimistön omaa tilaa. Hieman samankaltainen olotila aiheutuu myös muusta stressistä, joka saattaa ensin kehon hypertilaan, mutta jonka jälkeen tapahtuu väistämättä romahdus.

Koska kaakao toimii vahvana stimulanttina, se kiihottaa myös munuaisten ja lisämunuaisten toimintaa. Jatkuessaan se voi aiheuttaa painajaisia, unettomuutta, vapinaa sekä äärimmäisiä energianvaihteluita. Suurten rasvamäärien kanssa nautittuna kaakao tukkii vahvasti myrkkyjä elimistöön ja on lisäksi äärimmäisen vaikea pala ruoansulatukselle.

Usein kaakaon sisältämän kofeiinin ja teobromiinin haittavaikutuksia vähätellään tai jopa kumotaan väittämällä, ettei raakakaakao vaikuttaisi samalla tavalla kuin kuumennettu (nk. tavalliset kaakao- ja suklaatuotteet) versionsa. Raakakaakaota kuitenkin mainostetaan juuri sen vahvasti stimuloivan vaikutuksen vuoksi. Lisäksi raakapavuista aiheutuvat oireet ovat usein vahvemmat kuin kuumennetun kaakaon.

Lukuisten ihmisten kokemien ikävien sivuvaikutusten johdosta kaakaon saama ”superruoka” titteli on kokenut kovan kolauksen. Kaakaon aiheuttamat oireet ilmenevät toisilla jo heti pienistäkin määristä, toiset taas huomaavat oirehtivansa vasta vuosien käytön jälkeen.

Kaakaon suhteen kannattaakin lähteä liikkeelle hitaasti tunnustellen ja pitkällä tähtäimellä katsottuna. Pieni määrä silloin tällöin nautittuna ei varmastikaan tee elimistölle hallaa, mutta suurkuluttajien – etenkin raakasuklaata nauttivien – on syytä noudattaa varovaisuutta. Hyvä kaakaon korvike on esimerkiksi Johanneksenleipäpuun hedelmistä saatava carob-jauhe, joka tarjoaa suklaista makua ilman kaakaon haittavaikutuksia.

 

Faktalaatikko:
Suklaa syntyy kaakaosta

  • Kaakaota saadaan kaakaopuun siemenistä eli pavuista.
  • Raa’assa muodossa kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa. Yli 10 % kaakaon painosta on antioksidantteja.
  • Tavallisissa suklaa- tai kaakaotuotteissa kaakaon osuus on huomattavasti pienempi kuin tummassa suklaassa. Tumman – ja raakakaakaon vaikutukset kehoon ovat siis voimakkaampia.
  • Kaakao sisältää myös piristäviä aineosia, kuten teobromiinia, joka on sukua sukua kofeiinille, muttei ole kuitenkaan vaikutukseltaan yhtä tehokasta.

 

Kirjoittaja on ravitsemustieteeseen, terveelliseen ravitsemukseen, ruoka-aineisiin, kemikaalien vaikutuksiin ja ruoan valmistukseen perehtynyt ravintoneuvoja. Lisätietoja: http://ilonpisara.blogspot.com/ [1] sekä http://www.askelelamaan.com [2]

 

 
Lisätietoja ja lähteet:

http://www.holistichelp.net/blog/is-raw-cacao-really-healthy/ [3]

http://paulnison.com/rawchocharm/ [4]

http://www.living-foods.com/articles/toxiccacao.html [5]

http://www.thinkandgoraw.com/IsRawChocolateHealthy.htm [6]

http://www.highonhealth.org/is-cacao-good-or-bad/ [7]

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/11/05/toxic-foods.aspx [8]

 

http://raakasuklaa.com/wordpress/?page_id=36 [9]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaakao [10]