"Ne harvat, jotka tietävät totuuden pankkijärjestelmästä, ovat joko täysin riippuvaisia siitä tai janoavat sen mahdollistamia voittoja. Tämä ryhmä ei siis tule vastustamaan sen vääryyksiä. Sitten on suuri enemmistö, joka ei kykene alkuunkaan ymmärtämään koko talousjärjestelmää. Heistä tehdään maksumiehiä ilman, että he edes tietävät sitä."

Rotschildin veljekset Lontoossa

Pyöräni varastettiin. Kaupungilla kulkiessani näin fillarini kauppakeskuksen pyörätelineessä. Soitin poliisille, mutta heitä ei näkynyt tai kuulunut. Siksipä päätin ottaa polkupyörän haltuuni varkaan ilmaannuttua paikalle. Menettelinkö asiassa oikein? Laissa on säädetty ns. jokamiehen kiinniotto-oikeudessa.

Jokamiehen kiinniotto-oikeus

0 ääntä, keskiarvo: 0,00 / 5 tähteä 50 ääntä, keskiarvo: 0,00 / 5 tähteä 50 ääntä, keskiarvo: 0,00 / 5 tähteä 50 ääntä, keskiarvo: 0,00 / 5 tähteä 50 ääntä, keskiarvo: 0,00 / 5 tähteä 5 (0 ääntä, keskiarvo: 0,00)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Pyöräni varastettiin. Kaupungilla kulkiessani näin fillarini kauppakeskuksen pyörätelineessä. Soitin poliisille, mutta heitä ei näkynyt tai kuulunut. Siksipä päätin ottaa polkupyörän haltuuni varkaan ilmaannuttua paikalle. Menettelinkö asiassa oikein? Laissa on säädetty ns. jokamiehen kiinniotto-oikeudessa.

Lakitekstin mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenevasta tavatun rikoksentekijän, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai kun rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.
Myös etsintäkuulutetun saa ottaa kiinni.

Arkielämän tilanteissa lakipykälä antaa oikeuden esimerkiksi pyörävarkaan ja graffititöhertäjän kiinniottamiseen.

Kiinniotossa ei pidä vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta. Kiinniotettu on luovutettava viipymättä poliisille. Uhkaavassa tilanteessa kiinniotto kannattaa jättää poliisin suoritettavaksi.

Jos kiinniotettava tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniotossa saa käyttää tarpeellisia voimakeinoja rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutoinkin huomioiden. Periaatteena on, ettei omenavarasta pidä ampua tai vahingoittaa muutoinkaan.

Varastetun polkupyörän tai muun rikoksen kautta menetetyn omaisuuden takaisin ottamiseksi on turvauduttava viranomaisen apuun. Ainoastaan silloin, kun saatavilla ei ole riittävää virka-apua tarvittavalla hetkellä, menetetyn omaisuuden saa ottaa takaisin siltä, joka pitää omaisuutta oikeudettomasti hallussaan.

 

Mika Talviaro
Asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Talviaro Oy
www.lakineuvo.fi

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*