- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Jaakko Halmetoja: Maailman paras levite

Valtakunnallisen rasvasodan jälkimainingeissa saan paljon kysymyksiä siitä, millaista levitettä leipänsä päälle nyt lopulta kannattaa sivellä.

Vuosia median laajasti mainostamat margariinit ovat terveytesi kannalta jotain muuta kuin paras valinta, vaikka massamedian mainosrummutus ehti vuosien ajan luodakin ihmisille kovin erilaisen mielikuvan. Aihe on onneksi tuotu varsinkin viimeisen vuoden aikana laajasti ihmisten tietoisuuteen ja uusien margariinien sisältämien suolapitoisuuksien tarkkailun sijasta suosittelenkin keskittymään öljyjen minimaaliseen prosessointiin, alkuperäisyyteen ja puhtauteen.

Kysymys kuului kuitenkin: mitä laittaa leivän päälle? Pienemmästäkin kaupasta löytyy Valion lisäaineeton ja suolaton voi, joka on helppo muutos luonnollisempien rasvanlähteiden pariin. Juustoportin luomulaatuinen kirnuvoi on todennäköisesti huikein valinta, jota löytyy vähänkin isommista marketeista. Kovan koostumuksen omaavaa kirnuvoita tai Valion lisäaineetonta voita on kuitenkin hankala levittää leivän päälle sellaisenaan. Olisiko tähän olemassa jokin ratkaisu?

Sekoita sauva- tai tehosekoittimella alla olevat ainekset sekaisin suhteessa 1:1:1

– Juustoportin luomulaatuista kirnuvoita tai Valion lisäaineetonta voita
– Kylmäpuristettua luomulaatuista oliiviöljyä tai muuta laadukasta kasviöljyä
– Vettä

Laita kulhoon esimerkiksi 100g voita, 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä ja 1 dl vettä. Sekoita ainekset ja mausta levite halutessasi laadukkaalla suolalla (puhdistamaton merisuola, vuorisuola tmv.) sekä esimerkiksi valkosipulilla tai basilikalla. Voit kaataa valmiin levitteen vaikkapa vanhaan margariinirasiaan ja käyttää levitettä täysin samalla tavalla kuin vanhaakin levitettä.

Oliiviöljyn laadussa on pitkät ja hienot perinteet. Samoin kuin laadukkaissa viineissä, moni kalliimpi oliiviöljy ei omaa luomusertifikaattia, koska puhtaus on automaatio, kun haetaan parasta mahdollista laatua.
Et kuitenkaan taatusti löydä yhtäkään huippulaadukasta oliiviöljyä tai viiniä, joka olisi pakattu läpinäkyvän materiaalin sisään. Miksi lähes kaikki suomalaiset rypsiöljyt pakataan läpinäkyvään muovipulloon?

Tuottajien näkökulmasta kyse on usein kustannustehokkuudesta. Toisaalta myös siitä, että kuluttaja voi varmistua tuotteen laadusta näköaistinsa avulla, mikä sinällään on hyvä juttu. Dilemma syntyy kuitenkin siinä, että yleisesti kasviöljy  tulee säilöä tummassa lasipullossa. Öljy härskiintyy valon vaikutuksesta nopeasti: ehkäpä maailman arvostetuimman rasva-asiantuntijan, Udo Erasmuksen mukaan valo hapettaa rasvoja jopa 1000 kertaa happea tehokkaammin.

Laadukas kasviöljy on siis tummassa lasipullossa myytävä, hyvin sinetöity, luomulaatuinen tai riittävän laadukas (eli riittävän kallis) öljy. Tällä tavalla valmistettu ja pakattu oliiviöljy voi säilyä jopa 2 vuotta, mutta läpinäkyvässä lasipullossa myytävä, hapen kanssa tekemisiin pääsevä oliiviöljy voi mennä pilalle jo kuukaudessa.

Kotimainen, kylmäpuristettu ja luomulaatuinen rypsiöljy on toki hyvä tuote, mutta sen laatutietoisempia tuottajia löytyy Suomesta vähän. Rypsiöljy on tuoretuote, joka tulee käyttää nopeasti, eikä sen saisi antaa grillaantua kaupan loistelamppujen alla viikkotolkulla läpinäkyvässä muovipullossa. Tämä on kuitenkin ketju, jonka kautta öljy yleensä päätyy kuluttajan kaappiin. Sääli.