- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Israel ja suurimmat juutalaisjärjestöt onnittelivat Trumpia vaalivoitosta

Israel ja rikkaat juutalaislobbausjärjestöt eivät säikähtäneet Donald Trumpin vaalivoittoa. Vaikka nuoret liberaalijuutalaiset pelkäävätkin Trumpin ”rasistiäänestäjiä”, ei korkein juutalainen eliitti näe syytä huoleen.

Valtavirtainen israelilaismedia Haaretz uutisoi: ”Vaalivoiton jälkeen Trump kutsuu [Israelin pääministerin Benjamin] Netanjahun Yhdysvaltoihin tapaamiseen [1]”.

Juutalaislehden mukaan Trump avasi puhelinyhteyden Netanjahun kanssa vain muutama tunti sen jälkeen, kun vaalitulos oli selvä. Netanjahu onnitteli Trumpia lämpimästi ja muistutti, että uusi presidentti on ”Israelin tosiystävä”.

Netanjahun mukaan hän aikoo tavata Trumpin ”mahdollisimman pian”. Hän julisti, että Israel ja Yhdysvallat jakavat edelleen ”samat arvot, tavoitteet ja kohtalon”. Netanjahu kertoi olevansa varma, että Trump vie Amerikan ja juutalaisvaltion yhteistyön ”uusiin sfääreihin”.

Myös Israelin presidentti Reuven Rivlin lähetti sydämelliset ”siunauksensa” Trumpille sekä ”kaikille amerikkalaisille, jotka osoittivat jälleen maailmalle, että he ovat maailman suurin demokratia”. Oppositiojohtaja Isaac Herzogkin kertoi lähettävänsä lämpimät terveiset Trumpille.

Ortodoksijuutalaisen Habayit Hayehudi –puolueen johtaja Naftali Bennett puolestaan kertoi toivovansa, että Trump murskaa viimeinkin palestiinalaisten haaveet omasta valtiosta: ”Trumpin voitto on Israelin kannalta erinomainen tilaisuus perua julkisesti lupaus palestiinalaisvaltion perustamisesta!”

Bennetin ohella monet muutkin sionistijohtajat uskovat, että Trumpin tuella Israel voi vauhdittaa ei-juutalaisten [2] etnistä puhdistusta ja laitonta siirtokuntahanketta [3]. Haaretz’n mukaan [4] Israelin parlamentissa uskotaan, että Trump aloittaa siirtokuntahankkeen ”uuden aikakauden”.

Pääministeripuolue Likudin Miki Zohar kertoi olevansa hyvin toiveikas: ”Uskomme, että Israelin tulevaisuus on paljon valoisampi, kun Trumpista tulee presidentti.”

Tuki myös Amerikan sionistilobbylta

Myös Israelin etäpesäkkeinä toimivat Amerikan juutalaiset lobbausjärjestöt ovat onnitelleet Trumpia, Haaretz kirjoittaa [5].

The Conference of Presidents of Major Jewish Organizations –kattojärjestö kertoi olevansa vakuuttunut siitä, että Trump aikoo olla ”koko Amerikan presidentti” nyt, kun tunteita kuohuttanut vaalikampanja on päättynyt.

Järjestön johtajat Stephen Greenberg ja Malcolm Hoenlein ennustivat, että Trump tulee laittamaan ”erityistä painoarvoa” Amerikan ja Israelin välisten suhteiden lujittamiselle, antisemitismin torjumiselle sekä juutalaisten turvaamiselle.

American Jewish Committee puolestaan muistutti, että nyt, kun vihaisen kansan äänet on kalastettu, on Trumpin aika ryhtyä ajamaan monikulttuurisuutta:

”Amerikka on yksi maa, jolla on yksi kohtalo. Vaalikampanjan aikana nähtiin paljon syrjintää ja rasismia. Emme saa antaa niiden syövyttää Amerikan monikulttuurista yhteiskuntajärjestystä.”

”[Trumpin on suojeltava Amerikan monimuotoisuutta] kaikkia rodullisen, sukupuolisen ja uskonnollisen syrjinnän muotoja vastaan.”

Republican Jewish Coalition –järjestön johtaja Matthew Brooks puolestaan totesi, että hänen mielestään Trumpia äänestettiin siksi, että kansa protestoi Iranin ja Amerikan välistä ydinenergiasopua vastaan. (Israel on murhannut [6] lukuisia iranilaisia ydintiedemiehiä estääkseen Iranin ydinhankkeen.)

Brooksin mukaan ydinsopimus oli demokraattien syytä. Hän ei kuitenkaan maininnut puheenvuorossaan sitä, että demokraattipresidentti Barack Obama siunasi [7] historiallisen suuren amerikkalaisen sotilastukipaketin Israelille.

Malcolm Hoenlein oikealla. [8]

Malcolm Hoenlein oikealla.

Trumpin kanta Israel-vastaiseen boikottiliikkeeseen on epäselvä

Israelin ei-juutalaisten ihmisoikeuksia puolustava Electronic Intifada [9] (EI) –julkaisu pohti vaalituloksen selviämisen jälkeen, kuinka Trump tulee suhtautumaan Israel-vastaiseen BDS-boikottiliikkeeseen.

Boikottiliike nousi Yhdysvalloissa julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner totesi, että ”jopa” Israelin boikotointi kuuluu Yhdysvalloissa sananvapauden piiriin.

Tonerilta pyydettiin lausuntoa aiheeseen sen jälkeen, kun juutalaisvaltion parlamentissa esiteltiin lakialoite, jonka tavoitteena on estää BDS-boikottiliikkeen kannattajilta pääsy Israeliin.

Tonerin mukaan hallitus ei aio estää Israelia boikotoivia ihmisiä matkustamasta tulevaisuudessakaan Amerikkaan.

Electronic Intifada muistuttaa, että demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton oli vannonut, että presidenttinä hän olisi taistellut verissäpäin BDS-boikottiliikettä vastaan. Clinton puhui asiasta juutalaiselle vaalirahoittajalleen Haim Sabanille lähettämissään kirjeissä.

EI:n mukaan Trumpin kanta boikottiliikkeeseen on edelleen kysymysmerkki, koska vaalivoittaja ei ole vielä kertaakaan puhunut suoraan BDS:stä.

Trumpin republikaanipuolueen virallisen julkilausuman [10] mukaan BDS on ”terrorismiin” ja ”sodankäyntiin” rinnastettavaa ”antisemitismiä”, jonka tavoite on ”tuhota Israel”.

Trumpin suosio on kuitenkin perustunut siihen, ettei hän kuulu republikaanipuolueen sisäpiiriin, minkä vuoksi monet toivovat, ettei hän omaksuisi emopuolueen äärisionistista linjaa suhteessa BDS-liikkeeseen.

Haim Saban. [11]

Haim Saban.

Nuoret liberaalijuutalaiset uhriutuivat

Toisin kuin Israelin valtiojohto ja suuret juutalaiset lobbausjärjestöt, monet nuoret liberaalijuutalaiset ovat olleet järkyttyneitä vaalituloksesta.

Nuorten suosiman Buzzfeed-valemedian juutalainen toimittaja Julia Reinstein kokosi sosiaalisesta mediasta mehukkaimmat juutalaiset Trump-kommentit artikkelissaan ”Juutalaiset jakavat surun ja solidaarisuuden Trumpin voitettua vaalit – En ole koskaan tuntenut itseäni näin juutalaiseksi ja näin vähän amerikkalaiseksi [12]”:

Tämä on niin järkyttävää niin uskomattomalla ja ennennäkemättömällä tavalla. Olen juutalainen. Vaalitulos on todellinen uhka turvallisuudelleni.” — Jared Rosen (@notquitefrodo)

En ole koskaan aiemmin tuntenut oloani uhatuksi juutalaisuuteni vuoksi Amerikassa. Nyt tunnen. Olen sanaton.” — Nina Schollnick (@ninaschollnick)

Uskoakseni juutalaisista tuntui juuri tältä, kun Adolf Hitler ja natsipuolue voittivat Saksan vaalit vuonna 1933.” — Jordan (@jordansdiamonds)

Kun kirjoitin NeuroTribesin holokaustilukua, kysyin usein itseltäni: ’Milloin juutalaiset tajusivat, että nyt on liian myöhäistä?’ Nyt minusta tuntuu siltä.” — Steve Silberman (@stevesilberman)

Juutalaisten kannalta harva asia on yhtä pelottavaa kuin viha. Ja koska olen juutalainen, olen nyt hyvin peloissani.” — Rachel Lynn Solomon (@rlynn_solomon)

Monet muslimiystäväni ovat nyt syystäkin kauhuissaan. Vakuutan teille: Amerikan juutalaiset pitävät puolianne – ellei Trump häädä meitäkin tästä maasta.” — David Harris-Gershon (@David_EHG)

Olen juutalainen lesbo. Tajusin juuri, etten ole tervetullut noin puoleen Amerikasta. Olen surullinen.” — lauren yap (@itslaurenyap)

Olen köyhä juutalainen invalidinainen. Olen vitun kauhuissani nyt.” — Krista (@lechatsavant)

Aion jäädä Amerikkaan ja taistella. Israel on tukenani, kun tarvitsen sitä. Amerikasta täytyy taistella.” — (((Yair Rosenberg))) (@Yair_Rosenberg)

Juutalaisnaisena olen kauhuissani Trumpin vaalivoitosta. Vain etuoikeutetut voivat muuttaa pakoon Kanadaan. Jääkää Amerikkaan avuksemme.” — Sabrina Epstein (@sabrinatepstein)

Miten eurooppalaisten tulisi tulkita juutalaisten vaalitulosreaktioita? Tärkeintä on se, että Israel ja vaikutusvaltaiset juutalaisjärjestöt vaikuttavat pitävän Trumpia pikemminkin mahdollisuutena kuin uhkana.

Buzzfeedin nuoret juutalaiset lesbot suosivat tietysti Hillary Clintonia, koska Trumpin menestys muistuttaa heitä siitä, että Amerikassa on edelleen valkoisia ihmisiä, jotka vihaavat monikulttuurisuutta ja finanssieliittiä [13].

Vastaavaa jakautumista juutalaispiireissä havaittiin myös Itävallan presidentinvaalien jälkeen – korkein sionistieliitti suhtautui ”maahanmuuttovastaiseen” Norbert Hoferiin paljon rennommin kuin ruohonjuuritason liberaalit juutalaisryhmät.

Kirjoitimme [14] tuolloin, että ”kun maahanmuuttokriittisen retoriikan tasolta siirrytään reaalipolitiikkaan, tarjoaa Israelin valtion virallinen kanta kuitenkin paljon luotettavampaa tietoa puolueiden aitoudesta”. Sama pätee nyt Amerikassa.

 

Lue myös:

Juutalaislehti: juutalaiset hallitsevat Amerikan vaalirahoitusta [15]
Tietovuoto: juutalaispankkiiri valikoi Obaman hallituksen jäsenet kulissien takana [16]
”Hillary Clinton on presidenttiehdokkaista vaarallisin” [17]