- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Islannin keskuspankki asettui tukemaan rahareformia viikkoja ennen pääministerin erottamista

Pankkitoiminnan kansallistamista [1] vaatinut Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson pakotettiin eilen eroamaan. Vielä muutamia päiviä sitten rahauudistus vaikutti todennäköiseltä.

Pääministeri pakotettiin eroamaan niin sanotun Panama-vuodon jälkeen.

George Sorosin ja Rockefeller-suvun kaltaisten suursijoittajien omistama ”tutkivien journalistien” järjestö paljasti [2]suuren määrän arkaluontoista tietoa poliitikoista, jotka ovat toimineet Yhdysvaltojen ja suurten pankkien intressien vastaisesti. Samalla lehdistö on suojellut aktiivisesti [3] pankeille uskollista eliittiä.

Gunnlaugsson sai suuren suosion taisteltuaan aktiivisesti [4] Islannin kansantalouden tuhonneita rikollispankkeja vastaan. Panama-vuodon jälkeen rahanvallalle uskollinen oppositio järjesti suuren mielenosoituksen, jossa Gunnlaugssonin eroa vaadittiin.

pankkiirit [5]

Rahauudistus oli lähempänä kuin koskaan

Vielä muutamia päiviä sitten Gunnlaugssonin suunnitelma keskuspankin ja rahanluontioikeuden kansallistamisesta oli lähempänä toteutumista kuin koskaan aiemmin [6].

Islannin parlamentti oli nostanut rahauudistuksen asialistalleen viime helmikuussa. Parlamentti on julkaissut rahauudistukseen liittyviä asiantuntijaesityksiä kotisivuillaan [7]; kahdeksan yhdeksästä tekstistä pitävät rahanluontioikeuden kansallistamista erittäin kannatettavana hankkeena.

Ainut hanketta vastustava kannanotto oli vähemmän yllättäen finanssialan lobbausjärjestön laatima. Heille Panama-vuoto tuli kuin tilauksesta.

Mikä tärkeintä, myös Islannin keskuspankki asettui tukemaan rahauudistusta. Pankin mukaan keskustelu rahanluontioikeudesta on tärkeä, joten se ei tahtonut tehdä mitään muutoksia talousdemokraattiseen esitykseen. Vielä kolme vuotta sitten keskuspankki vastusti rahauudistusta.

Talousdemokraattisen pääministerin syrjäyttäminen on kuitenkin asettanut hankkeen vaakalaudalle, mikä on varmasti Panama-vuodot rahoittaneen George Sorosin [8]mieleen.

 

Lue myös: Talousdemokraattien julkaisu haastaa pankkiirien poliittisen vallan [9]