- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

IMF: maailma ei ole koskaan ollut yhtä velkaantunut kuin nyt!

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan maailma on velkaantuneempi kuin koskaan. Pankkiireilla on meneillään kissanpäivät, mutta tavalliset yrittäjät ja työntekijät joutuvat varautumaan pitkään ja karuun lamaan.

IMF:n tuoreesta raportista uutisoi [1] talousdemokraattinen Positive Money –liike, jonka mukaan kansainvälinen velkataakka on kasvanut yli 100 prosentilla 15 vuodessa. Se on jo noin 152 biljoonaa dollaria, johon ei ole edes laskettu mukaan finanssisektorin velkoja.

Positive Money muistuttaa, että viimeisen 40 vuoden aikana maailmassa on koettu ainakin 150 järjestelmällistä pankkikriisiä sekä 70 valtiollista velkakriisiä. Kriisien taustalla on yksityisten pankkien rahanluontimonopoli ja sille perustuva velkatalous.

Jopa Englannin keskuspankki on Positive Moneyn mukaan nyt myöntänyt, että julkisen velan sijaan todellinen ongelma on yksityinen velka. Tämän vuoksi onkin kummallista, että keskuspankki on jatkanut [2] yksityistä velkataakkaa paisuttavaa määrällisen elvyttämisen (QE) ohjelmaa.

Eliitti toisin sanoen tietää, että yksityinen velka on kuin aikapommi, mutta aikapommin purkamisen sijaan sen ympärille kasataan vain jatkuvasti lisää dynamiittia.

Pankkisektorista voimansa ammentava eliitti on niin riippuvainen velasta, että se on valmis mieluummin tuhoamaan maailmantalouden kuin katkaisemaan velkakierteen.

Yksityinen velka on eliitille tabu

Suomessa valtamedia ja johtavat poliitikot eivät käytännössä koskaan puhu yksityisestä velasta, vaan he keskittyvät valtionvelkakysymykseen – joka olisi helppo ratkaista kansallistamalla keskuspankki [3] ja rahoittamalla julkiset hankkeet omalla valtiollisella rahalla.

Lehdistö ja päättäjät eivät puhu yksityisestä velasta siksi, että puolueet ja valtamedia ovat riippuvaisia rahoituksesta. Rahoitus tulee pankeilta, joiden menestys perustuu yksityiselle velalle.

Tämän vuoksi esimerkiksi kokoomuus ajaa [4] Suomea kiihtyvällä vauhdilla kohti finanssikriisiä vaatimalla talouden velkapainotteisuuden lisäämistä entisestään.

IMF myöntää, että pankkikriisien vuoksi yksityinen velkaantuminen voi johtaa ankaraan lamaan.

Mikäli kansalaisten palkat eivät pysy velkaantumisvauhdin tahdissa, kuluu yhä suurempi osa tuloista pelkkien korkojen maksamiseen. Tämä puolestaan supistaa kokonaiskysyntää ja yritysten kannattavuutta.

”Palkkamalttia” ja ”velkapainotteisuuden” lisäämistä vaativat puolueet tuhoavat Suomea siis kahdesta suunnasta.

Juutalaisen Lehman Brothers –jättipankin kaatuminen syöksi maailman rahoituskriisiin. [5]

Juutalaisen Lehman Brothers –jättipankin kaatuminen syöksi maailman rahoituskriisiin.

Miksi velan määrä jatkoi kasvuaan finanssikriisin jälkeen?

Pankkikriiseissä on se hyvä puoli, että ne pyyhkivät yleensä suuren osan yksityisestä velasta pois. Pankin kaatuessa jälki on rumaa, mutta ainakin yhteiskunta voi aloittaa puhtaalta pöydältä ja ilman kurjistavaa velkataakkaa.

Edellisen finanssikriisin jälkeen velan määrä on kuitenkin vain jatkanut kasvuaan. Miksi?

Juutalaisen Lehman Brothers –rikollispankin romahtamisesta alkanut kansainvälinen finanssikriisi ei johtanut velkojen pyyhkimiseen, sillä eliitti pelasti valtaosan suurista pankeista veronmaksajien rahoilla.

Taloustutkimuksen professori Michael Hudson kirjoittaa kirjassaan Killing the Host, että ennen 2007–2008 katastrofia pankkikriisit johtivat sadan vuoden ajan aina siihen, että huonot lainat ja investoinnit pyyhittiin pois.

Pankkikriisin aiheuttamat rahoituslaitosten konkurssit ja pakkohuutokaupat johtivat siihen, että velkaantumisasteen supistuessa koko yhteiskunnan yleinen hintataso laski radikaalisti. Yrittämisestä, kuluttamisesta ja elämisestä tuli kansalaisten näkökulmasta halvempaa, ja turhia riskejä ottaneet pankkiirit saivat ansaitsemansa rangaistuksen.

Tällä kertaa pankkirien lahjoma eliitti kuitenkin päätti pelastaa pankit veronmaksajien rahoilla [6], minkä vuoksi asumisen, kuluttamisen ja yrittämisen hinta ei suinkaan laskenut vaan jatkui paisumistaan. Siirryimme uuteen velkatyrannian aikakauteen.

Investointipankit elävät leveästi

2007–2008 kriisin jälkeen kansa joutui toisin sanoen kärsimään pankkikriisin huonot puolet muttei päässyt nauttimaan sen hyvistä puolista. Siksi velan määrä on nyt historiallisen suuri.

Kuten olemme uutisoineet [7], eurooppalaiset veronmaksajat saattavat joutua kohta jälleen finanssikriisin maksumiehiksi, jotta velan määrä ei voisi vahingossakaan supistua rikollisten rahoituslaitosten kaatuessa.

Näkymät eivät ole siis valoisat. Financial Times uutisoi [8] viikonloppuna, että edellisen talouskriisin aiheuttaneet monikansalliset investointipankit elävät jälleen leveästi, vaikka reaalitalous kärsii taantumaa.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen politiikkaa kulissien takana manipuloiva [9] Citigroup teki edellisellä vuosineljänneksellä huikean nousun viime vuoden tulokseen verrattuna.

Citigroup teki yllätystuloksensa takaamalla suuren määrän uusia lainoja, mikä oli tärkein tekijä yli miljardin dollarin investointipankkituotoissa. Velkataakka jatkaa kasvuaan, ja pankit tekevät kaikkensa, jotta trendi tulee jatkumaan.

 

Lue myös:

Juutalaiset, pankit, koronkiskonta [10]
Keskuspankki: yksityinen vai julkinen loinen? [11]
Islantilaisraportti: rahanluontioikeus pois yksityisiltä pankeilta [12]
Professori: Suomesta tulossa velkazombi [13]