- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Ibuprofeeni tappaa tuhansia joka vuosi. Tässä sille vaihtoehto.

Nykyään käyttämämme lailliset ”lääkkeet”, sekä reseptivapaat että reseptilääkkeet, ovat vastuussa ainakin 100 000 vuosittaisesta kuolemasta jo ainoastaan Yhdysvalloissa.

Kuten monista raporteista käy ilmi, että useimmat julkaistut tutkimukset [1], jotka tukevat näiden lääkkeiden käyttöä, ovat täysin väärässä. Tuloksia on manipuloitu, tarkoituksena saada tuotteet markkinoille niin pian kuin mahdollista, ennemminkin kuin niiden turvallisuuden varmistamistaminen ennen sitä.

Tällainen korruptio rehottaa valtoimenaan teollisuudessa, ja tämä aiheuttaa merkittävää haittaa ihmisten terveydelle sekä heidän turvallisuudelleen. Vasta viime viikolla The British Medical Journal –lehdessä julkaistu, Nordic Cochrane Center in Copenhagenin tutkijoiden tekemä tutkimus on esimerkki siitä, kuinka lääkeyhtiöt eivät paljasta kaikkea tutkijoiden lääkekokeissa ilmitullutta tietoa. Voit lukea lisää täältä [2].

On kulunut yli kymmenen vuotta siitä, kun Public Library of Science (PLoS) –lehden historian kaikkein laajimmalle levinnyt artikkeli [1] julkaistiin — murskaava katsaus lääketieteen petoksesta — ja ongelma on vain pahentunut. Lääketieteen ammattilaiset asettavat työpaikkansa ja maineensa alttiiksi yrittäessään saada viestinsä kuulluksi ja valistaessaan kansalaisia. Tri. Richard Horton, The Lancet –lehden nykyinen päätoimittaja, on vain yksi tunnetuista esimerkeistä:

Tieteellisyyttä vastaan esitetty kysymys on rehellisen mutkaton: suuri osa tieteellisestä kirjallisuudesta, ehkä jopa puolet, voi yksinkertaisesti olla valheellista. Tutkimusten pienet otannat, pikkuriikkiset vaikutukset, pätemättömät tutkimusmateriaalit sekä räikeät eturistiriidat, kaikki yhdessä sen pakkomielteen kanssa, että pitää saada hienoa, kyseenalaisten trendien mukaista tärkeää näyttöä, tiede onkin ottanut askeleita kohti pimeyttä. (lähde [3])

Tämä on aika huolestuttavaa, varsinkin kun otetaan huomioon se tosiasia, että useimmat nykyään lääketieteellisestä valmistuneet ovat saaneet laajan koulutuksen reseptilääkkeistä. Tämä koulutus perustuu kuitenkin puutteelliseen, puolueelliseen tai suorastaan vääristeltyyn tutkimukseen. Heitä ovat kouluttaneet lääketieteellisten yritysten edustajat, jotka tavoittelevat lähinnä liikevoittoa, eivätkä kuluttajien etua. Valitettavasti monet lääkärit jäävät näin täysin tietämättömiksi oman lääkärinkuntansa omaa sisäistä järjestelmäänsä vaivaavista ydinkysymyksistä.

Tri Peter Goetzsche, yksi Cochrane Collaborationin (maailman etummainen lääketieteellistä näyttöä arvioiva laitos), julkaisi viime vuonna The Lancet [4] –lehdessä artikkelin, jossa todistettiin näyttöä antidepressanttien käyttöä vastaan selvittämällä niitten vaarallisuuksia.

“On merkillepantavaa, ettei kukaan kohota kulmakarvaansakaan, kun aiheutamme niin monia omien maidemme kansalaisten kuolemia lääkkeillä.” (source [5])

Näitä kuolemia voi olla vaikeaa mitata ja raportoida, ja kuitenkin, koska nämä kuolemat eivät tapahdu itsestään ja välittömästi, ne johtuvat pitkäaikaisista lääkkeiden käyttämisistä.

Goetzschen tutkimuksen keskittyy kahteen pääalueeseen: antidepressantteihin ja ”ei-steroidisiin tulehdusta lievittäviin” särkylääkkeisiin, kuten ibuprofeeniin, parasetamoliin, selekoksibiin ja diklofenaakkiin. Toinen on Vioxx, joka vedettiin markkinoilta itseasiassa sen jälkeen, kun sen havaittiin aiheuttaneen yli 100 000 vakavaa sydäntautitapausta Yhdysvalloissa viiden vuoden markkinoillaoloaikana.

Tri Goetzschen mukaan kuolemantapaukset ovat vain jäävuoren huippu, kun on kyseessä epäonnistuminen potilaita suojelevassa sääntelyprosessissa:

”Lääketeollisuus määrittelee sairaudet, joihin lääkkeitä määrätään. On heidän taloudellisen etunsa mukaista kutsua näitä tulehdusta lievittäviksi lääkkeiksi. Se on saanut lääkärit uskomaan, että näillä lääkkeillä olisi jonkinlainen vaikutus taudinkulkuun, ja että niillä voitaisiin vähentää nivelvaurioiden määrää.”

Ibuprofeenin ja muiden yleisesti käytettyjen kipulääkkeiden haittavaikutukset

Ei ole pitkääkään aikaa siitä, kun Ohio State Universityn tutkijat havaitsivat, että yleisesti käytetyllä parasetamolilla oli aikaisemmin tuntematon haittavaikutus: se latistaa myönteiset tunteet. Tutkimukseen osallistuneet, jotka saivat parasetamolia, raportoivat tuntevansa vähemmän voimakkaita tunteita, kun heille näytettiin sekä hyvin miellyttäviä että järkyttäviä valokuvia, verrattuna niihin, jotka saivat lumelääkettä. Voidaan ajatella, että vastaavuussuhde tässä ei tarkoita syy-yhteyttä, mutta kun käytetään Bradford Hill-kriteeriä, ja huomioidaan monet muut tutkimukset, joita on tehty muista, ilman reseptiä saatavien särkylääkkeiden psykologisista vaikutuksista, yhteys on selkeämpi. (lähde [6])(lähde [7])

“Kaikenkaikkiaan, enemminkin kuin vain luokittelemalla parasetamoli ainoastaan kivun lievittäjäksi olisi osuvampaa kuvailla se jokapaikan tunteiden vähentäjäksi… [ja] on ilmiselvää, että parasetamolin käyttämisellä kivun hoitoon on laajempia seurausvaikutuksia kuin aikaisemmin ajateltiin.”Geoffrey Durso [8], vastaava tutkija ja tohtorikoulutettava Ohio State Universityn sosiaalipsykologian laitoksella [9]. (lähde [6])

On tärkeää myös huomioida, että särkylääkkeiden (kuten aspiriinin ja ibuprofeenin) käyttö on yhdistetty sydänkohtausriskiin. 754:stä kliinisestä kokeesta tehdyssä katsauksessa (julkaistu The Lancet –lehdessä) havaittiin, että särkylääkkeiden (erityisesti ibuprofeenin) on arvioitu olevan myötävaikuttava tekijä joka vuosi tapahtuneissa tuhansissa ihmisten kuolemantapauksissa. Tutkimusta johtaneen tutkijan mukaan näitten lääkkeitten pitkäaikainen käyttö aiheutti tuhansia sydänkohtauksia, samoin kuin yhtäkkisiä sydänkuolemia vuosien 1999-2003 välisenä aikana. Tässä tapauksessa Vioxx-lääke erottui joukosta. Ja kuten Reuters raportoi, tutkijat puolustelivat tilannetta sanoen, että “särkylääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai diklofenaakin, pitkäkestoinen käyttö suurina annoksina on ’yhtä vaarallista’ sydänkohtausriskin suhteen kuin Vioxx-lääkkeen käyttö, joka oli poistettu markkinoilta sen mahdollisen vaarallisuuden takia.” (lähde [10])(lähde [11])(lähde [12])

Mainitut lääkkeet luokitellaan ei-steroidisiin tulehdusta ehkäiseviin lääkkeisiin (NSAID), ja ne linkitetään mahdollisesti tuhoisiin haittavaikutuksiin, erityisesti vanhemmilla henkilöillä. Yksistään Yhdysvalloissa 100 000 NSAID-lääkkeitä käyttävää ihmistä päätyy sairaalaan joka vuosi, ja noin 15 000 henkilöä kuolee. Nämä särkylääkkeet on yhdistetty 40 – 60 prosentin lisääntyneisyyteen sydän- ja verisuonitaudeissa verrattuna niihin, jotka eivät näitä lääkkeitä käytä, samoin kuulon heikkenemiseen, sisäelintautien aiheuttamiin ongelmiin, sydänvikoihin, keskenmenoihin ja allergisiin reaktioihin; ja nämä luvut ovat korkeita. Kaiken kaikkiaan noin 60 miljoonaa amerikkalaista käyttää NSAID-lääkkeitä, joista ibuprofeeni on yksi yleisimmistä. (lähde [11])(lähde [13])

Mitä tilalle?

Kuten Greenmedinfo [10]-sivustolla todetaan:

Kivusta ja epäterveistä tulehdustasoista on tulossa normaalitila teollistuneissa maissa asuvien elimistössä. Vaikka useimmissa tapauksissa voimme oikaista tulehdusta aiheuttaneet syyt muuttamalla ruokavaliotamme ja vähentämällä stressiä ja ympäristökemikaaleille altistumista ja nämä toimenpiteet vievät aikaa, vaativat kurinalaisuutta sekä tarmoa, kuitenkin toisinaan taas haluamme vain kivun loppuvan nyt heti. Noissa, usein pakottavissa tilanteissa löydämme itsemme popsimasta reseptivapaita pillereitä vain poistaaksemme kivun.

Tämän käytännön ongelmana on kuitenkin se, että jos sitä tehdään tarpeeksi usein, saatamme aiheuttaa oman kuolemamme kivun takia…

Riippuen kivun vakavuudesta, ehkäpä jotkut alla olevista vaihtoehdoista saattavat auttaa välttämään särkylääkkeiden käyttöä.

GREENMEDINFO.COM [10]-sivustolta napattua tietoa. (Vain muutama esimerkki. Greenmedinfo on hyvä lähtökohta tutkimuksille jos etsit luonnonmukaisia vaihtoehtoja.)

Inkivääri [14] – Tutkimus vuodelta 2009 osoitti, että inkiväärikapselit (250 mg 4 kertaa päivässä) lievittivät naisten kuukautiskipuja (primäärinen dysmenorrhea) yhtä tehokkaasti kuin mefenamiinihappo ja ibuprofeeni. [lähde [15]]

Paikallisesti käytetty Arnikki [16] – Ihmisillä tehty tutkimus osoitti, että paikallinen arnikan käyttö tehosi käsien nivelrikkoon yhtä hyvin kuin ibuprofeeni, mutta sillä oli vähemmän haittavaikutuksia. [lähde [17]]

Yhdistelmä: astaksantiini [18], neidonhiuspuu [19], ja C-vitamiini [20] – Eläimillä tehty tutkimus vuodelta 2011 osoitti, että yhdistelmä vähensi astmaan liittyvää hengitysteiden tulehdusta yhtä tehokkaasti tai tehokkaammin kuin ibuprofeeni.[lähde [21]]

Baikalinvuohennokka [22] (baikaliini) – Eläimillä tehdyssä tutkimuksessa vuonna 2003 havaittiin, että baikalinvuohennokkakasvista löytyvällä baikaliini-yhdisteellä oli vastaava kipua lievittävä vaikutus kuin ibuprofeenilla. [lähde [23]]

Omega-3-rasvahapot [24]: Ihmisillä tehty tutkimus vuodelta 2006 osoitti, että omega-3 rasvahappojen ottaminen (n. 1200-2400 mg päivittäin) lievitti niveltulehduskipua yhtä tehokkaasti kuin ibuprofeeni, mutta haittavaikutuksia oli vähemmän. [lähde [25]]

Ginseng-juuri [26] – Eläimillä vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ginseng-juurella oli samantyyppinen kipua lievittävä ja tulehdusta vähentävää vaikutus kuin ibuprofeeilla, minkä vuoksi juurella on ehkä reaktiivista niveltulehdusta lievittävä vaikutus.[lähde [27]]

Mäkikuisma [28] – Eläinkoe vuodelta 2004 osoitti, että mäkikuisma oli kaksi kertaa tehokkaampi kipulääke kuin ibuprofeeni. [lähde [29]]

Imeläkirsikoiden ja vadelmien antosyaanit [30] – Solututkimus vuodelta 2001 osoitti, että vadelmista ja imeläkirsikoista uutetut antosyaanit hillitsivät tulehduksessa syntyvien syklo-oksigenaasi-1 ja -2 –entsyymien toimintaa yhtä tehokkaasti kuin ibuprofeeni ja naprokseeni [31].[lähde [32]]

Pyhäbasilika [33] – Tutkimus vuodelta 2000 havaitsi, että pyhäbasilika sisältää yhdisteitä, joiden tulehdusta lievittävä vaikutus on verrattavissa ibuprofeeniin, naprokseeniin ja aspiriiniin. [lähde [34]]

Oliiviöljyn [35] oleokantaalilla on osoitettu olevan samankaltainen tulehdusta lievittävä vaikutus kuin ibuprofeenilla.[lähde [36]]

 

Alkuperäinen suomennos julkaistu Elämä käsissämme [37] –blogissa 10.4.2016. Tekstin ulkoasua ja sanamuotoja on muokattu.