- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Hunaja aseeksi tupakoinnin lopettamisessa

Jos olet uupunut, masentunut, vatsaasi koskee tai flunssa ahdistaa, ota hunajaa.

Hunaja toimii tehokkaana elimistön solukalvoja vaurioittavien hapetusreaktioiden estäjänä eli antioksidanttina.

Hunaja myös estää sydänveritulppaa aiheuttavia saostumia. Hunajassa on runsaasti ruoansulatukselle ja ravitsemustasapainolle välttämättömiä entsyymejä. Eräs näistä entsyymeistä, nimeltään glukoosioksidaasi, muuntaa osan hunajan sokereista bakteereja tappavaksi glukonihapoksi.

Hunaja sisältää pieniä määriä valkuaisaineita, kivennäisaineita ja vitamiineja. Siinä on myös orgaanisia happoja, aminohappoja, antibakteerisia aineita ja lukuisa määrä aromeja. Hunajasta on löydetty yli 180 erilaista yhdistettä ja 22 eri sokerilajia. Hunajan kivennäisainepitoisuus on keskimäärin 0,2 prosenttia. Näistä tärkeimpiä ovat boori, kromi ja fluori, joita on hunajassa enemmän kuin täysjyväruisjauhoissa.

Hunajaa aamupahoinvointiin

Hunajalla onkin kautta aikojen hoidettu jos jonkinmoista vaivaa. Sitä on suositeltu kurkunpään tulehdukseen, aamupahoinvointiin, tupakoinnin lopettamiseen, yskään, ihon- ja hiustenhoitoon. Uupumukseen ja masennukseenkin on hunajasta luvattu lohtua.

Miten tämä mehiläisten kasveista keräämä ja valmistama luonnontuote voikin sopia niin moneen vaivaan? Tutkimusten perusteella hunajan kivennäisaineet pystytään ilmeisesti käyttämään paremmin hyödyksi kuin monien runsaasti kivennäisaineita sisältävien elintarvikkeiden. Hedelmäsokerin on todettu nimittäin edistävän kivennäisaineiden imeytymistä ruoansulatuskanavassa.

Hunajalaatuja on kuitenkin useita, joten tarkkaa hunajan koostumusta ei ole mahdollisuutta tietää, ilman että jokaisen mehiläispesän tuottama hunajaerä tutkittaisiin erikseen. Hunajan koostumukseen vaikuttavat kaikki ne mesikasvit, joista mehiläinen on kerännyt mettä tai siitepölyä.

Hunajassa on lisäksi C- ja B- vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, fluoria ja booria.