"Minut kasvatettiin kunnioittamaan sananvapautta. Olen liian vanha muuttaakseni tapojani vain mielistelläkseni uutta maailmanjärjestystä."

Bobby Fischer

Hiihtolomalainen – älä laske laput silmillä tuntematonta mäkeä

1 ääni, keskiarvo: 5,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 5,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 5,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 5,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 5,00 / 5 tähteä 5 (1 ääntä, keskiarvo: 5,00)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Pulkkamäki on yksi tapa viettää talvipäivää, mutta harva tulee ajatelleeksi, että siellä voi sattua tapaturmia siinä missä laskettelurinteessäkin. Paras keino tapaturmien välttämiseen on niiden ennaltaehkäiseminen sekä maltin mukana pitäminen.

Talviurheilulajit ovat mieluisia ulkopuuhia. Perinteiseen pulkkamäkeen pitää päästä vähintään kerran talvessa. Pulkkamäessä sattuu vahinkoja silloin tällöin, tosin vähemmän kuin muissa talviurheilulajeissa.
– Koska pulkkamäessä viihtyvät yleensä perheen pienimmät, joiden luut ja jänteet ovat joustavia, sattuu tapaturmia vähemmän. Siellä vahingot ovat pääosin ranne-, solisluu- ja häntäluun murtumia.

Huomattavasti enemmän onnettomuuksia sattuu kuitenkin laskettelijoille ja lumilautailijoille, sanoo palveluneuvoja Suvi Sirviö Henki-Tapiolan korvauspalveluista. Laskettelurinteessä sen sijaan vauhdin ja painon vuoksi liike-energia on suurempi, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä. Kaatuessa raajat voivat vääntyä, ja polvi- sekä olkapäävammat ovat tyypillisesti laskettelijoiden kiusana.

– Isommat vammat vaativat aina tarkempia tutkimuksia ja usein myös leikkaushoitoa. Niiden hoitaminen voi tulla kalliiksi, sillä yksityisessä lääkärikeskuksessa leikkaukset maksavat yleensä useita tuhansia euroja.
Parhaat keinot vammojen välttämiseen ovat niiden ennaltaehkäiseminen sekä maltin mielessä pitäminen. Lapset unohtavat leikeissään helposti toisten ihmisten huomioimisen, joten aikuisilla on vastuu turvallisuudesta.

– Mäki kannattaa tarkistaa ennen ensimmäistä laskua vähintään silmämääräisesti. Lumen alla saattaa olla kiviä, ja pahimmat töyssyt voivat aiheuttaa onnettomuuden. Ja totta kai vanhempien tulisi ohjeistaa lapsia mäenlaskun liikennesäännöistä. Mäessä kuin mäessä perussääntö on, että ylhäältä ja takaa tuleva väistää ja pienempiä varotaan, Sirviö toteaa.

Ennen rinteeseen menoa kannattaa tarkistaa laskettelu- tai lumilautailuvarusteiden kunto. Rinteissä sattuvat päävammat ovat vakavimpia ja kohtalokkaimpia tapaturmia, joita mäessä voi sattua. Kypärän käyttäminen ehkäisee suurimman osan niistä.

– Tietysti myös laskettavat mäet ja omat taidot kannattaa suhteuttaa toisiinsa, Sirviö toteaa.

Artikkelin on tuottanut Tapiola-ryhmä.

Lisää aiheesta:
kuuluvuus voi kadota syrjäisemmällä ladulla

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*