- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Hartwallinkin juomissa tuntematonta vaarallista kemikaalia

Suomen valtamedia uutisoi tällä viikolla, että Coca-Cola poistaa ”paineen alla” juomistaan kiistellyn ainesosan, bromatun kasviöljyn (BVO). Sitä ei kuitenkaan mainittu, että bromattu öljy korvataan toisella kemikaalilla, joka on myös hyvin haitallinen terveydelle.

Sekä Coca-Cola että Pepsi poistavat juomistaan BVO:n, sillä ainetta vastaan on kampanjoitu jo kauan. BVO:n osia käytetään myös palonestoaineissa ja kemikaali aiheuttaa muun muassa muisti- ja iho-ongelmia. BVO myös järkyttää elimistön hormonitoimintaa ja voi aiheuttaa jopa syöpää. Virvoitusjuomia valmistavat yhtiöt ovat tienneet terveyshaitoista tietysti jo pitkään. Kemikaalin käyttö lopetetaan yksinkertaisesti siitä syystä, että laaja kampanjointi sitä vastaan alkoi käydä suuryrityksille kalliiksi. BVO:n valmistamisessa käytetään yleensä geenimuunneltuja kasveja.

Helsingin Sanomat kertoi, että BVO:n käyttö on Euroopassa kiellettyä. Lehti ei kuitenkaan kertonut lukijoille korvaavasta kemikaalista. BVO:n korvaa Yhdysvalloissa melko tuntematon E444 sakkaroosiasetaatti-isobutyraatti (SAIB). SAIB on jo käytössä Suomessa myytävissä Hartwallin valmistamissa virvoitusjuomissa.

jaffa_retro_641x469 [1]

Food and Chemical Toxicology -julkaisu on tutkinut sakkaroosiasetaatti-isobutyraatin terveysvaikutuksia. Kun kemikaalia syötettiin koirille, eläinten maksa suureni ja maksan entsyymitoiminta häiriintyi. Tutkimuksissa on myös todettu, että kun ihminen nauttii kemikaalia, se imeytyy verenkiertoon ja varastoituu keuhkoihin.

Bromatun kasviöljyn ja sakkaroosiasetaatti-isobutyraatin kaltaisia kemikaaleja tarvitaan pitämään virvoitusjuomien rakenne tasaisena. Juomat ovat niin täynnä erilaisia keinotekoisia aineita, että niiden sitomiseksi yhteen tarvitaan aivan oma kemikaali. Kun suuryhtiöt ilmoittavat luopuvansa vaarallisesta ainesosasta, on tämä yleensä vain silmänkääntötemppu. Korvaava aine ei yleensä ole lainkaan edeltäjäänsä turvallisempi.

Natural News [2]