- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Hannu T. Tanskanen: Johtuiko Japanin ydinkatastrofi ilmastonmuutoksesta vai syntisestä elämästä?

Japanin ydinvoimalakatastrofin eskaloituessa päivä päivältä (kirjoitettu 20.3.) ei ole kiitollista ryhtyä ydinvoiman puolustajaksi. Media hehkuttaa asiaa sivukaupalla joka päivä, ja vihreät hymyilevät leveästi; ydinonnettomuus oli taivaan lahja ennen vaaleja.

•••

Japanin sähläys tilanteen hoidossa on käsittämätöntä. Jo jäähdytysveden varapumpun sijoitus alas meren puolelle maassa, jossa tsunamin riski on hyvin tiedetty, kertoo suunnittelun puutteista. Meillä mm. Olkiluodossa varapumppuja on neljä eri puolilla voimalaa ja varavoiman saanti ulkopuoleltakin turvattu.

Vaikka tämä onkin surun päivä ydinvoimalle, ei meillä kuitenkaan ole syytä hysteriaan ja vaatimuksiin ydinvoimasta luopumiseen. Meillä ei merkittävää tsunamia kertakaikkiaan voi esiintyä, se vaatii mannerlaattojen toistensa alle tunkeutumisen saumakohdassaan ja sitten ponnahduksen ylöspäin. Tsunamin eteneminen vaatii myös kilometrien syvyisen meren. Me sijaitsemme mannerlaatan keskellä ja meriemme keskisyvyys on vain noin 60m, siitä ei tsunamia revi edes aktivistikirjailija Risto Isomäki.

On muistettava myös, ettei meillä ja yleisesti länsimaissa käytössä oleva painevesireaktori kertakaikkiaan voi räjähtää ydinpommina, se on mahdotonta. Pahin seuraus jäähdytyksen pettämisestä olisi ytimen sulaminen. Se ei silloinkaan painu Kiinaan asti, todellisten tapausten mukaan n. 0,5 mm alustaansa. Ja meidän laitoksissamme on nk. ydinsieppari ja paineenkestävä suojarakennus, jossa on 900 tonnia jäätä kaasun paineen pienentämiseen. Paljon suuremman potentiaalisen vaaran muodostavat Suomenlahden takana olevat suojarakennuksettomat Tsernobyl-tyypin grafiittireaktorit Soshnovyi Borissa.

Jos nyt oikein kaukaisiin spekulointeihin mennään, niin Kanarian La Palma-saaren 1949 purkautuneen Cumbre Vieja-tulivuoren lohjenneen keilan romahtaminen Atlantiin saattaisi aiheuttaa meilläkin jopa tuon Olkiluodon 3,5 m:n rajan ylittävän tsunamin. Varsin vaikuttava tuo musta ”torahammas” onkin, vierailin vuorella kolmisen vuosikymmentä sitten.

•••

Japanin ydinkatastrofi on pahin sitten Tsernobylin, kenties paikallisesti pahempikin, ei sitä sovi väheksyä. Mutta on muistettava, että vielä siihen ei ole kuollut kukaan. Sen sijaan luonnovoimien maaanjäristys ja tsunami ovat tappaneet Japanissa jo kenties kymmeniä tuhansia ihmisiä. Politiikan tekeminen tapauksella on vastenmielistä.

Lähes varmuudella ennustan, että pian joku keksii ilmastonmuutoksen syyksi katastrofiin, näinhän eräs lehti USA:ssa spekuloi Haitin maanjäristyksenkin jälkeen. Silloin tehtäisiin yhtä hyvää tiedettä kuin saarnaaja Pat Robertsonin väite, että Katrina-myrskyn aiheuttama New Orleansin vedenpaisumus oli jumalan kosto kaupungin syntisestä elämästä.

Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja ja kemisti.