Hanget kutsuvat liikkumaan

Lumikenkäily on nyt kovassa nosteessa. Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa laji on nopeimmin kasvava talvinen liikuntamuoto.

Lumikenkäily on saanut meillä Suomessakin runsaasti lisää harrastajia. Harrastajien myötä kenkien tarjonta on parantunut. Harrastajalle riittävän laadukkaiden kenkien hinnat ovat tulleet kasvaneen myös reippaasti alaspäin, niinpä kenkien myynti on kasvanut räjähdysmäisesti.

Suomen Latu on toiminut jo vuosia lumikenkäilyn pioneerina. Paikalliset latuyhdistykset järjestävät eri teemoihin liittyviä retkiä ja vaelluksia sekä vuokraavat välineitä. Seppo Kallio Ylivieskan Latu ry:stä kertoo, että heidän vuokraamansa lumikengät ovat saaneet kyytiä tänäkin talvena. Retkillä on ollut porukkaa mukavasti ja mukana on ollut aina uusiakin harrastajia vuokrakengillä liikkeellä.  Aloittelijalle hän suosittelee ensin kenkien vuokraamista.
–Aloittelijan kannattaa ennen omien kenkien ostoa kokeilla erilaisia välineitä. Käyttötarkoitus ja henkilön omat ominaisuudet ja mieltymykset ratkaisevat, minkälaiset kannattaa hankkia, hän valaisee.

Lumikengillä kulkeminen nykyisissä puustoltaan ja maastoltaan rikkonaisissa metsissä on vaivattomampaa kuin pitkien metsäsuksien käyttö. Niinpä kuntoilumielessä lumikenkäilyä liikuntamuotona harrastavien lisäksi myös metsästäjät ja muut luontoharrastajat ovat ottaneet lumikengät omakseen yhä useammin. Niiden avulla metsästäjä liikkuu vaivatta tiheiköissäkin. Kevättalven pöllöretkellä harjaantunut kulkija liikkuu lumikengillä varsin äänettömästi. Alkukesän tunturivaelluksilla lumikengät voi kätevästi kiinnittää reppuun ja ottaa ne käyttöön lumirajalle tullessa, jolloin myös huipuilla käynti on mahdollista. Alkukesällä voi sankkakin lumipyry yllättää ja kengille on taas käyttöä. Talvisella hiihtovaelluksella ahkiossa tai rinkan sivulla kätevästi kulkevat lumikengät ovat mainiot leiripaikalla puuhastellessa.
–Autiotuvalla polut liiteriin ja vessaan on helppo polkea lumikengillä, lapiota ei tarvita. Yön yli kovettunut jotos kantaa kiireisen kävelijän jo aamulla ilman apuvälineitäkin, Kallio valottaa.

Suomen Ladun paikallisyhdistyksistä kannattaa kysellä lumikenkien vuokrausmahdollisuuksia lajin kokeilemiseen, sillä vuokrat ovat varsin nimellisiä. Kun lajiin sitten aika varmasti jää koukkuun, on oman kaluston hankinta ajankohtainen. Siinä vaiheessa kokemus erilaisista kengistä on kullanarvoinen. Lumikenkiä on saatavissa halvoista jokamiehen malleista aina vaativiin ammattitason erikoiskenkiin saakka, hintahaitari venyy 50–500 euron välillä. Kelvolliset välineet saa reilulla satasella. Lumikenkää valitessa käyttötarkoitus on huomioitava. Halvimmissa kengissä side on usein pehmeä, eikä anna riittävää sivuttaistukea kumpuilevassa maastossa. Nilkat väsyvät, eikä kulku ole enää nautittavaa. Aivan halpistuotteita Kalliokaan ei ostaisi.
–Laatukenkien hinnat ovat pudonneet reippaasti. Kokemukseni mukaan ihan halvimmat kengät tuottavat vain harmia. Sijoittamalla reilun satasen kunnon kenkiin harrastuksesta nauttii aivan eri tavalla, hän sanoo.
–Jos kengän tai siteen rikkoutumisen takia jää taipaleelle asumattomalle seudulle, on leikki kaukana, Seppo Kallio varoittaa. Hieman parempiin kenkiin on saatavissa varaosia, joita kannattaa pitää pidemmällä retkellä aina mukana, hän suosittelee.

Kunnon lumikengät ovat kuitenkin erittäin kestäviä, eikä yllättäviä rikkoutumisia juuri tapahdu. Sauvarikkoja kaatuessa jonkin verran tulee, joten varasauvat ryhmää kohti eivät ole liioittelua. Kallio pitää jatkettavia teleskooppimallisia sauvoja kätevinä, sillä sauvan pituutta voi lumitilanteen mukaan säätää.
–Pehmeässä lumessa kenkä uppoaa syvemmälle, jolloin lyhyempi sauva riittää, Kallio hoksauttaa.

Luontoelämyksen saavuttamiseksi ei aina tarvitse mennä tuntureille. Lumikengillä pääsee tutustumaan omaan lähiluontoonkin ihan uudella tavalla. Kotipiirissäkin kengillä voi astua aivan uuteen maailmaan, jota teitä pitkin kulkiessa ei ole tullut huomanneeksi. Luontoa ihastellessa tulee samalla hoidettua fyysistä kuntoa uudella, hauskalla tavalla. Olosuhteiden pakosta Seppo Kallion omakin retkeily tänä talvena on suuntautunut lähimaastoihin.
–Viiden kuukauden ikäinen pikku-Kallio vähän rajoittaa menemisiä. Tänä talvena on pitänyt vähän priorisoida. Onnistuinpa kuitenkin sen verran seikkailemaan, että tutussakin maastoissa kerran hetkeksi eksyin. Olihan se puuterilumella melkoista ähellystä, Kallio kertoo.
–Lumikenkäily on siitä mukava laji, että pakkaset eivät haittaa niin paljon kuin hiihtäessä. Laittaa vaan vaatetta lisää, niin tarkenee.

Lumikenkäilijän muistilista

  • Lumikenkiä täytyy kokeilla ensin tutussa helpossa maastossa. Aloittelijan ei tule retkeillä yksin. Extreme-urheilu on erikseen.
  • Kerrospukeutuminen on poikaa tässäkin liikuntalajissa.
  • Kengiksi suositellaan varrellisia vaelluskenkiä, joihin mahtuu riittävästi sukkia.
  • Säärystimet estävät lumen menemisen kenkiin ja sukat pysyvät kuivina.
  • Reppuun kannattaa varata vaihtovaatetta, lämmintä juotavaa ja ravitsevaa evästä, sillä evästauko on retken suola. Taukoa varten lämmin pusero on mukava.
  • Yllätyksiin pitää varautua, kauemmas umpihangelle lähtiessä on syytä ottaa mukaan alueen kartta ja kompassi. Niiden käyttöä kannattaa myös harjoitella.
  • Puhelin on vahingon sattuessa hyvä olla mukana ja se kannattaa säilyttää sisätaskussa lämpimässä, jolloin siinä on myös virtaa hädän hetkellä.
  • Puukko ja tulitikut voivat pelastaa paleltumiselta, mikäli sattuu vahinko tai eksyy. Talvipäivä on lyhyt, kunnollinen otsalamppu jatkaa päivää.
  • Keväthangilla aurinkolasit ovat ehdoton varuste, lumisokeus pilaa retken.

Lue lisää:
Työelämään virkistystä lumelta

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat