- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Gibraltarin tapahtumat palvelivat Yhdysvaltojen halukkuutta koalition muodostamiseen Persianlahdelle; tilanne kärjistyy

Yhdysvallat on kokoamassa koalitiota, jonka tarkoitukseksi ilmoitetaan Persianlahden merenkulun suojelun. Gibraltarin hiljattaiset tapahtumat, jossa Britannia pysäytti laittomasti iranilaisen aluksen, kärjistää tilannetta Persianlahdella. Yhdysvallat ja se tietyt liittolaiset hakevat avointa sotaa Iranin kanssa.

Yhdysvaltojen puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja kenraali Joseph Dunford sanoi muutama päivä sitten uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla Yhdysvaltojen neuvottelevan useiden liittolaismaiden [1] kanssa toimista Hormuzinsalmen öljykuljetusten turvaamiseksi. Alueen kautta seilaa noin kolmannes maailman öljytuotannosta.

– Uskon, että voimme lähiviikkoina tietää saammeko poliittista tahtoa tueksi aloitteellemme, Dunford sanoi.

Jännitys alueella on kiristynyt merkittävästi, ja Yhdysvallat sekä Saudi-Arabia syyttävät Irania viimeaikaisista öljytankkereihin kohdistuneista hyökkäyksistä.


Yhdysvallat, Israel ja Britannia kehittävät tekosyitä hyökkäykselle Iraniin

Yhdysvallat ja tietyt sen liittolaiset syyttävät Irania kevään aikana sekä muutama viikko sitten tapahtuneista hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella.

Israel ja Yhdysvallat ovat Iranin arkkivihollisia, jotka toivovat Iranin nykyisen hallinnon kukistumista. Israel haluaa tuhota Iranin omavaraisuuden ja itsenäisyyden Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten avulla. Öljy ja maakaasuputket näyttelevät tässä tärkeää roolia. Varsin todennäköistä on, että Israelin Mossad sekä Yhdysvaltojen CIA ovat olleet hyökkäyksen taustalla Omaninlahden iskuissa öljytankkereita vastaan.

Myös Newsweek -lehti viittaa analyytikoihin, joiden mukaan viime viikon hyökkäykset — samoin kuin toukokuussa tehdyt iskut neljää tankkeria vastaan samoilla merialueilla, voivat olla mahdollisesti niin kutsuttuja false flag”  -hyökkäyksiä, jotka olisi tehnyt Iranin veriviholliset, kuten esimerkiksi Israel, tavoitteenaan saada Iran näyttämään syylliseltä.

Iran ei missään tapauksessa halua sotaa kenenkään kanssa. Erikoisesti Iran haluaa välttää konfliktia Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa jo siitäkin syystä, että läntinen koalitio olisi sille erittäin haastava vastus. Iran ei halua sotaa rajoilleen, minkä se sai kokea joutuessaan puolustamaan itseään Irakin hyökkäyksiä vastaan vuosina 1980–1988. Täysin selvää on, että Iran ei ole iskujen taustalla Omaninlahdella.

Omaninlahden viimeisin isku tapahtui aikaan, jolloin Yhdysvallat ja Israel ennättivät tarkoituksellisesti tulehduttaa USA:n ja Iranin välejä, mikä on ollut Israelin ja USA:n tarkoituskin.

Tämän välien tulehduttamisen yhtenä esimerkkinä voidaan esittää Yhdysvaltojen vetäytyminen Israelin sekä Israel-lobbyn painostuksesta reilut vuosi sitten Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan, Saksan, Kiinan ja Venäjän allekirjoittamasta Iranin ydinsopimuksesta.

Korkea-arvoinen iranilaisviranomainen sanoi BBC [2]:lle, ettei Iran liity Omaninlahdella tapahtuneisiin iskuihin.

– Joku yrittää horjuttaa Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisiä suhteita, viranomainen lisäsi.

Iranilaisen aluksen laiton pysäyttäminen Gibraltarilla

Poliisi ja tulliviranomaiset pysäyttivät Gibraltarilla Grace 1 -aluksen Britannialle kuuluvalla alueella Espanjan eteläkärjessä viime viikolla torstaiaamuna. Operaatiossa heitä avusti Britannian merijalkaväki.  Suurikokoisen, 330-metrisen aluksen epäiltiin olleen seilaamassa Syyrian länsirannikolla sijaitsevaan Baniyasin öljynjalostamoon.

Grace 1 Panama

Iran kertoi myöhemmin säiliöaluksen olevan sen omistuksessa ja tuomitsi omien sanojensa mukaan sen ”laittoman pysäyttämisen”, AFP kertoo.  Iran on kiistänyt Grace ykkösen olleen matkalla Syyrian länsirannikolle ja sanonut, että määränpää oli muualla.

Koalition muodostamisen tarkoitus?

Otsikossa esitetyn Yhdysvaltojen ajaman läntisen koalition muodostamisen pääasiallisin tarkoitus olisi avoimen konfliktin synnyttäminen Irania vastaan. Britannian pysäytti Iranin aluksen Gibraltarilla lietsoakseen alueella levottomuutta. Gibraltarin tapahtumat palvelevat siten myös nykyistä Yhdysvaltojen koalition kokoamisen suunnitelmia Persianlahdella. Tämä pysäyttäminen on täytynyt tapahtua Israelin, Yhdysvaltojen ja Britannian salaisella sopimuksella. Tähän salaiseen sopimukseen viittaa myös se, että Yhdysvallat on nyt haalimassa liittolaisiaan mukaan ”suojelemaan” Persianlahden merenkulkua, vaikka se itse sitä tiettyjen kumppaniensa kanssa näkyvästi häiritsee.

Todettakoon, että Espanjan ulkoministerin  Josep Borrell [3]in mukaan pysäytys oli tehty Yhdysvaltain pyynnöstä.

USA syyttää Irania muun muassa Omaninlahdella tehdyistä iskuista.

Omaninlahden ja Gibraltarin tapahtumien tekosyyllä tapahtuva koalition muodostamisen suunnitelmat tarkoittavat sitä, että Israel-lobbyn massiivinen painostuskampanja Washingtonin ulko- ja sisäpolitiikkaan on nyt sytyttämässä sodan Yhdysvaltojen liittouman ja Iranin välille Israelin ja negatiivisen globalisaation eduksi.

Markku Juutinen

Lähteet

PressTV (10.7.2019). US to form military coalition in Persian Gulf to deter Iran ‘threat’. Saatavina: https://www.presstv.com/Detail/2019/07/10/600577/US-military-Joseph-Dunford-international-military-coalition-Persian-Gulf [1]

News Week. Saatavina: https://www.newsweek.com/intelligence-experts-question-iran-video-us-track-record-ginning-evidence-war-not-good-1444169 [4]

BBC News (14.6.2019). Saatavina: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48627014 [2]

The New York Times (7.10.2019). Saatavina: https://www.nytimes.com/reuters/2019/07/10/world/middleeast/10reuters-mideast-iran-britain.html?searchResultPosition=3 [5] The New York Times (4.10.2019). Saatavina:  https://www.nytimes.com/2019/07/04/world/middleeast/oil-tanker-gibraltar-syria-iran.html [3]