"Toimittajat tuhoavat totuuden, valehtelevat, vääristävät, panettelevat ja polvistuvat rahan vallan edessä. Heidän ammattinsa on pettää heidän isänmaansa ja rotunsa. Olemme valtamediassa kasvottoman eliitin palvelijoita, sätkynukkejä; he vetävät naruista ja me tanssimme."

John Swinton, New York Times

Frankinsensiöljy – hyödyt ja käyttötarkoitukset

HuonoVälttäväIhan okHyväErinomainen 4,55
Loading...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Frankinsensillä on erityinen merkitys kristinuskolle. Uskotaan, että se oli yksi lahjoista, jonka kolme viisasta miestä toi vastasyntyneelle Jeesukselle. Nykyään aromaattinen hartsi jalostetaan öljyksi, jota käytetään paitsi uskonnollisissa seremonioissa, myös aromaterapiassa ja luontaisen terveydenhoidon piirissä.

 

Mikä frankinsensiöljy?

Frankinsensia, joka tunnetaan myös nimellä olibaani,1 saadaan Boswellia –suvun kasveista, eritoten Boswellia sacra ja Boswellia carteri lajeista. Maitomaisen vaaleaa maitiaisnestettä eristetään puun kaarnasta, jonka annetaan kovettua muutaman päivän ajan, minkä jälkeen se raaputetaan irti pisaranmuotoisina hippuina.2

Boswellia kasvaa Afrikan ja Arabian niemimaan alueilla, kuten Jemenissä, Omanissa, Somaliassa ja Etiopiassa.3 Kaikkein vanhin ja parhaiten tunnettu frankinsensi on peräisin Omanin alueelta, mistä sitä on viety välimeren maihin, Intiaan ja Kiinaan tuhansien vuosien ajan.4

Korkealaatuisin frankinsensi on väriltään kirkasta ja hopeanhohtoista ja sen värissä on vihertävä vivahde. Ruskean-keltaisen sävyinen on halvinta ja hyvin saatavilla. Omanissa parhaan laatuinen frankinsensi on yleensä varattu sulttaanille eikä sitä viedä maasta.5

Frankinsensia on perinteisesti poltettu suitsukkeissa. Egyptiläiset naiset käyttivät aikoinaan siitä hiillyttämällä ja jauhamalla valmistettua kajaalia. Nykyään hartsista tuotetaan höyrytislaamalla eteeristä öljyä, jolla on monia terveysvaikutuksia.

Frankinsensiöljyn tuoksu on puinen, multainen, pippurinen ja siinä on hedelmäinen vivahde, mikä tekee sen aromista rauhoittavan ja rentouttavan. Sen kerrotaan olevan makeampi, raikkaampi ja puhtaampi kuin frankinsensihartsi.6

 

Käyttötarkoitukset

Frankinsensiöljyä pidetään arvossaan Lähi-idässä, missä sitä on käytetty uskonnollisissa seremonioissa voiteluöljynä tuhansien vuosien ajan. Sitä käytetään yleisesti lisäaineena kosmetiikassa ja sitä on jopa löytynyt anglo-saksien ja muinaisten egyptiläisten jäännöksistä.7

Frankinsensiöljy on mielestäni yksi parhaista eteerisistä öljyistä terveyden kannalta. Frankinsensiöljy tunnetaan rauhoittavista vaikutuksista, hyödyistä visualisoinnille, henkisyydelle sekä kyvystä helpottaa pääsemään stressin ja epätoivon yli.8

Aromaterapiassa frankinsensiöljyä käytetään joko höyryhengittämällä tai tuoksulampulla höyrystettynä – se on erittäin voimakas sedatiivi, joka rauhoittaa mieltä, lievittää jännitystä ja saa aikaan tyytyväisyyden tunteen sekä auttaa ahdistuksen, vihantunteiden ja stressin lievityksessä.9

Frankinsensiöljy edistää solujen uusiutumista ja pitää olemassa olevat solut ja kudokset kunnossa. Se on hyväksi iholle ja siitä voi olla apua kuivaan ihoon ja ihon ikääntymisen ehkäisyyn. Se myös heikentää venymisjälkien ja arpien näkyvyyttä.10

Frankinsensiöljyn kudoksia supistava (adstringentti) vaikutus:11

  • Vahvistaa ikeniä ja hiustuppia
  • Auttaa tyrehdyttämään verenvuodon
  • Nopeuttaa viiltojen, aknen, hyönteisen puremien ja paiseiden paranemista

 

Koostumus

Frankinsensiöljyn pääkomponentit ovat olibanoli, hartsimainen aines (30-60 %) sekä terpeenit, kuten a- ja p-pineeni, kamferi, dipenteeni, felandreeni.12 Se sisältää myös alfa-pineeniä, aktanolia, bornyyliasetaattia, linalolia, oktyyli-asetaattia, insensolia ja insensyyli-asetaattia.13

Monoterpeenit ja seskviterpeenit ovat frankinsenssiöljyn tärkeimpiä ainesosia. Connie ja Alan Higleyn Reference Guide for Essential Oils –kirjan mukaan monoterpeenit auttavat ehkäisemään myrkkyjen varastoitumista maksaan ja munuaisiin sekä niillä on antiseptisiä, antibakteerisia, stimuloivia, analgeettisia ja ekspektoranttisia vaikutuksia.14 Seskviterpeenit läpäisevät veri-aivoesteen ja stimuloivat aivojen limbistä järjestelmää, kuten myös hypotalamusta, käpyrauhasta ja aivolisäkettä.15

 

Käytön hyödyt

Terveysedut ovat pitkälti sen tulehdusta lievittävän, kudosten supistumista edistävän (adstringentti), antiseptisen, desifioivan, ruuansulatusta edistävän, nestettä poistavan ja yskösten eritystä lisäävän vaikutuksen ansiota. Sillä on myös arpeutumista ja kuukautisia edistävä, kaasun muodostumista ja solujen hajoamista ehkäisevä ja parantava vaikutus.

Frankinsensiöljyä pidetään vahvistavana ja sen hyötyvaikutukset ulottuvat kehon kaikkiin osiin, mukaan lukien ruoansulatus-, hengitys-, hermo- ja eritysjärjestelmään. Se edistää ravintoaineiden imeytymistä sekä vahvistaa immuunijärjestelmää.16 Frankinsensiöljyn on havaittu auttavan tiettyihin vaivoihin, kuten:

  • Niveltulehdukseen ja nivelreumaan – Cardiff Universityn tutkijat havaitsivat, että frankinsensi hillitsee tulehdusyhdisteiden muodostumista, mikä ehkäisee rustokudoksen pilkkoutumista, mikä on näiden sairauksien taustalla.17

    Eläintutkimuksissa on havaittu, että Intian frankinsensilla on huomattava tulehdusta lievittävä vaikutus. Kyseessä on yksi henkilökohtaisista suosikeistani, sillä on loistava luonnonmukainen kipulääke, joka toimivuuden olen havainnut monilla nivelreumapotilaillani.
  • Nuhaan ja hengitystievaivoihin – Frankinsensiöljy pilkkoo keuhkoihin ja hengitysteihin kertyneen liman ja helpottaa keuhkoputkentulehdukseen liittyvää hengenahdistusta.18
  • Suun terveysongelmiin – Öljyllä on antiseptinen vaikutus ja sen avulla voidaan ehkäistä haisevaa hengitystä, hampaiden reikiintymistä, suun haavaumia ja muita infektioita.19
  • Ruoansulatusvaivoihin – Frankinsensiöljy stimuloi vatsahappojen ja sapen eritystä sekä stimuloi peristaltista liikettä, jonka ansiosta ruoka siirtyy suoliston läpi.20
  • Kohdun terveyteen – Frankinsensiöljy säätelee naisten estrogeenin tuotantoa sekä pienentää riskiä menopaussin jälkeisen kohdun kasvaimen tai kystan muodostumiselle (kohtusyöpä). Se myös säätelee kuukautiskiertoa vaihdevuosia edeltävänä aikana.21

Frankinsensia on myös tutkittu mahdollisena apuna syövän hoidossa. Tieteilijät ovat havainneet, että öljyssä on ainesosa joka ei pelkästään pysäytä syövän leviämistä vaan myös saa syöpäsolut sammuttamaan itsensä.22

 

Kuinka öljyä valmistetaan

Frankinsensiöljy valmistetaan raakahartsista höyrytislaamalla. Kun ostat frankinsensiöljyä, varmista että öljy on 100 prosenttista ja vain parasta laatua.

Älä myöskään sekoita frankinsensiöljyä hajusteisiin. Eteerisiä öljyjä eristetään kasveista kun taas hajusteet ovat yleensä keinotekoisia ja sisältävät yleensä synteettisiä kemikaaleja. Vaikka ne tuoksuvat hyvältä ja ovat yleensä halvempia, hajusteilla ei ole terveydellisiä etuja, toisin kuin eteerisillä öljyillä.23

 

Kuinka frankinsensiöljyä käytetään?

Frankinsensiöljyn vaikutukset ja edut saavutetaan käyttämällä paikallisesti, hengittämällä käyttäen diffuusoria tai vaporisaattoria tai nielemällä hyvin pieniä määriä.24 Kivunlievityksessä öljyä kannattaa hieroa kipeille alueille. Diffuusorin tai vaporisaattorin avulla höyrystäminen toimii hyvin myös vilustumisen hoidossa ja hengitysteiden aukaisussa. Voit myös tiputtaa muutaman pisaran vaatteelle ja hengittää tuoksuja tai vain lisätä sitä pesuveteen, mikäli haluat ottaa nuorentavan kylvyn.25

Frankinsensiöljyä voidaan sivellä iholle tai se voidaan sekoittaa kantajaöljyyn kuten jojoba-, manteli-, avokado-, patsuli-, rosmariini-, muskatellisalvia-, sitrus- ja basilikaöljyyn.

 

Onko frankinsensiöljyä turvallista käyttää?

Frankinsensiöljy on yleisesti ottaen turvallinen käyttää. Kannattaa kuitenkin sivellä ensin pienelle alueelle, jotta mahdollisen yliherkkyyden saa selville.

Kun käytät frankinsensiöljyä sisäisesti, se kannattaa laimentaa kantajaöljyyn (kuten kookosöljyyn), teelusikalliseen hunajaa tai lasilliseen puhdasta vettä tai mihin tahansa ei-happamaan, ei-maitopohjaiseen juomaan.26 Voit myös tipauttaa tipan tai pari kielesi alle.27 Öljyn sisäistä käyttöä ei kuitenkaan suositella kuusivuotiaille tai sitä nuoremmille lapsille. On mahdollista, että öljystä tulee tehdä laimeampaa vanhemmille lapsille tai teineille.

 

Frankinsensiöljyn sivuvaikutukset

Öljyn käytön ei tiedetä aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia.28 Kuitenkin joissain harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä ihottumaa, ruoansulatuksellisia vaivoja kuten pahoinvointia, vatsakipua ja liikahappoisuutta. Sen käyttö voi myös ohentaa verta ja lisätä verenvuotoriskiä niillä henkilöillä, jotka kärsivät verenvuotohäiriöstä tai käyttävät veren hyytymisen estolääkitystä.29

Frankinsensiöljyä ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille. Öljyllä on emmenagoginen vaikutus ja se voi käynnistää kuukautiset, mikä voi olla vaaraksi sikiölle.30

 

Lähde: Mercola

Lue myös:

Ikivanha pihka on hoitokeino syöpään
Tutkimus: olibaanihartsiöljy lisää haimasyöpäsolujen apoptoosia

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*