- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

FDA haluaa puuttua eteeristen öljyjen markkinointiin

FDA aloitti syyskuussa 2014 koordinoidun kampanjan eteerisiä öljyjä myyviä yrityksiä vastaan. Suosituimmat tuotemerkit ovat doTERRA ja Young Living. Molempien tuotteet auttavat hallitsemaan oireita laidasta laitaan, päänsärystä ahdistukseen ja hyperaktiivisuuteen. Monet eteeristen öljyjen käyttäjät ovat kertoneet, etteivät he tarvitse enää käsikauppalääkkeitä, sillä eteerisiä öljyjä yhdistelemällä löytyy apu yleisimpiin vaivoihin.

 

Vuonna 2014 Young Living –tuotteita valmistavalle yritykselle lähetettiin varoitus, joka on nähtävissä FDA:n verkkosivuilla. Näyttää siltä, että he ovat kolunneet Internetin läpikotaisesti ja käyneet läpi jokaisen verkkosivun, Facebookin, Twitterin ja Pinterestin sekä merkinneet kaikki tapaukset, joissa Young Living eteeriset öljyt mainitaan yhdessä lääkeominaisuuksiin viittaavien lauseiden kanssa. Esimerkkeinä “Eucalyptus Blue eteerisellä öljyllä on antiviraalisia ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia.” ja “Koska minusta on tullut innokas Young Living eteeristen öljyjen käyttäjä, olen oppinut kaiken lukuisien öljyjen antimikrobisista ominaisuuksista, mukaan lukien monien eteeristen öljyjemme ainesosien antiviraalisista ominaisuuksista.”

FDA lähetti seuraavanlaisen vaatimuksen:

 • ”teidän tulee antaa kirjallinen vastaus toimistollemme 15 työpäivän sisällä siitä, kun olette vastaanottaneet tämän kirjeen. Kirjeestä on tultava ilmi ne toimenpiteet ja erityiset muutokset, joita olette tehneet mainittujen rikkomusten korjaamiseksi. Liittäkää mukaan tarvittava dokumentaatio oikaisutoimenpiteistänne. Mikäli ette voi suorittaa kaikki toimenpiteitä ennen vastaustanne, edellytämme selvitystä viivästymisen syystä. Olkaa hyvä ja tuokaa ilmi aikataulu, jonka mukaisesti tulette suorittamaan tarvittavat toimenpiteet.
 •  

  Näyttää siltä että doTERRA on vastaanottanut samankaltaisen huomautuksen, sillä he julkaisivat avoimen kirjeen, joka oli osoitettu heidän Wellness Advocates –jäsenilleen [Wellness Advocates –henkilöt markkinoivat, kouluttavat ja jälleenmyyvät doTERRA:n tuotteita. Suom. Huom.]. 13.heinäkuuta 2015 julkaistussa kirjeessä kerrottiin, että he tarkastavat FDA:n viime syyskuussa ilmaisemat huolenaiheet ja he ovat ottaneet uudet käytännöt, jotka ovat voimassa välittömästi.

  Esimerkiksi Wellness Advocates –jäsenet eivät voi enää pitää riippumattomia verkkosivuja, joilla kerrotaan kuinka he ovat henkilökohtaisesti hyötyneet eteerisistä öljyistä. Kaikki verkkosivut on laadittava siten, että niissä käytetään vain doTERRA:n hyväksymää kieltä. He vaativat jäseniään “puhdistamaan” heidän henkilökohtaiset ja sosiaalisen median tilinsä siten, ettei niissä mainita doTERRA:n tuotteita millään tavalla.

  Eräs jäsen ilmoitti 7/17/15 että FDA oli tunkeutunut hänen henkilökohtaiselle ja salasanalla suojatulle blogisivustolleen. Virasto oli aikaisemmin vaatinut että sivuja joko muokataan tai ne poistetaan kokonaan. Ilmaisen asian toisella tavalla. Yksityishenkilöt eivät saa jakaa tietoa Internetissä siitä, kuinka eteeriset öljyt ovat edistäneet heidän terveyttään, heidän perheenjäsentensä tai asiakkaidensa terveyttä.

  Young Living öljyistä esitetyssä valituksessa FDA siteerasi markkinoinnissa käytettyjä väitteitä, joiden mukaan eteeristen öljyjen avulla voi tappaa Ebola-viruksen. Jos Ebolan voisi tuhota käyttämällä vain kanelia ja oreganoa, viimeisimmät kuolleisuusluvun eivät olisi ylittäneet kymmentätuhatta. FDA:n tehtävä on suojella kuluttajia väitteiltä, joiden mukaan tuotteet voivat parantaa tauteja. Toisaalta Ensimmäinen lisäys takaa meille oikeuden jakaa henkilökohtaisia kokemuksista siitä, minkä koemme auttavan tai vahingoittavan meitä. Jos eteeristen öljyjen ansiosta minun tarvitsee syödä vähemmän kipulääkkeitä tai antibiootteja, enkö saisi kertoa siitä muille, riippumatta siitä kenen alaisena työskentelen?

  Merkittävä osa ihmisistä on kiinnostunut luonnon omista rohdoista ja terveytensä ylläpitämisestä luonnomukaisin keinoin. Usein käy niin, että luonnontuotteet lievittävät oireita ilman sivuvaikutuksia ja maksavat vain murto-osan siitä, mitä lääkärikäynti ja reseptilääkkeet maksaisivat. Luonnonrohdoilla on kuitenkin hintansa, ja se on poissa lääketeollisuuden pussista.

  Lääkeyritykset menettävät huomattavia summia kun tutkijoiden tulokset varmistavat sen mitä ihmiset ovat tienneet pitkän aikaa: pitämällä huolta terveydestämme ruokavalion, liikunnan ja luonnontuotteiden avulla, voimme välttää lähes kaikki syyt lääkärikäynneille, emmekä tarvitse käsikauppa- tai reseptilääkkeitä.

   

  FDA:n verkkosivuilla kerrotaan mitä eroa on kosmetiikalla ja lääkeaineilla:

 • Jos tuote on tarkoitettu vain vartalon puhdistamiseen tai tekemään henkilöstä viehättävämpi, kyseessä on kosmetiikkatuote. Joten, jos tuote kuten suihkugeeli on tarkoitettu vain vartalon puhdistamiseen, tai parfyymin tai partaveden tarkoituksena on saada henkilö tuoksumaan hyvältä, kyseessä on kosmetiikkatuote.

  Jos tuote on tarkoitettu terapeuttiseen käyttöön, kuten sairauden hoitoon tai ennaltaehkäisyyn, tai vaikuttamaan kehon koostumukseen tai toimintoihin, kyseessä on lääkeaine. Esimerkiksi väitteet että tuote lievittää vatsakipua, lievittää kipua, rentouttaa lihaksia, hoitaa masennusta tai ahdistusta, tai auttaa nukahtamaan, ovat väitteitä lääkinnällisistä ominaisuuksista.

  Mainitunlaisia väitteitä esiintyy joskus tuotteissa kuten saippuassa, voiteissa tai hierontaöljyissä, joissa on “eteerisiä öljyjä” ja joita markkinoidaan “aromaterapiana”. Se, että hajustemateriaali tai muu ainesosa on peräisin kasveista, ei estä luokittelemasta sitä lääkeaineeksi.

  Lain mukaan lääkeaineiden tulee täyttää FDA:n asettamat vaatimukset turvallisuudelle ja tehokkuudelle ennen kuin tuotetta voidaan myydä. Mikäli haluat tietää onko markkinoidun tuotteen lääkinnällisillä väitteillä FDA:n hyväksyntä, ota yhteyttä FDA:n Lääkearviointi ja -tutkimusyksikköön, [email protected]

 •  

  FDA väittää että doTERRA ja Young Living markkinoivat tuotteitaan lääkkeinä ilman FDA:n hyväksyntää. Lähes vuosi ensimmäisen ulostulon jälkeen, yritykset elävät jatkuvan uhan alla, aseistetut liittovaltion viranomaiset saattavat rynniä sisään heidän varastoillensa ja takavarikoida kaiken. Yritykset ovat todenneet, etteivät heidän konsulttinsa ole heidän työntekijöitään ja he voivat sanoa mitä tahansa heidän tuotteistaan. Jos ostan suklaakeksejä tukkukauppiaalta ja mainostan verkkosivuillani keksien parantavan hedelmättömyyden, onko se tukkukauppiaan syytä? Ovatko he vastuussa siitä, kuinka markkinoin heidän keksejään?

  FDA on lisännyt verkkosivuilleen tietoa eteeristen öljyjen myrkyllisyydestä. Silti Amerikan myrkytysvalvontakeskus (American Association of Poison Control Centers) ei ole todennut yhtäkään eteeristen öljyjen aiheuttamaa kuolemantapausta. Kuinka monta ihmistä kuolee vuosittain FDA:n hyväksymiin lääkkeisiin? Oletko ikinä kuullut kenenkään jääneen koukkuun eteerisiin öljyihin? Kuinka moni huumediileri myy eteerisiä öljyjä katujen kulmilla? Oletko kuullut yhdestäkään murhasta, joka liittyisi laittomaan eteeristen öljyjen kauppaan?

  [1]

  Jos FDA saa tahtonsa läpi, he joko vaientavat eteerisiä öljyjä kauppaavat yritykset tai pakottavat heidät hankkimaan öljyille FDA:n hyväksynnän. Mitä tämä tarkoittaa kuluttajille? Tuotteet kallistuvat ja odotusajat pidentyvät. Jos öljyt testataan niiden tiettyjä oireita helpottavien ominaisuuksien vuoksi, ne käyvät läpi pitkän ja kalliin tutkimuksen, joka koituu lopulta kuluttajien maksettavaksi.

  Aromaattiset kasviöljyt ovat olleet käytössä tuhansia vuosia ennen lääketiedettä tai lääkkeitä. Yhdysvaltain terveysviraston verkkosivuilla on julkaistu tuhansia vertaisarvioituja tutkimuksia, jotka osoittavat näiden öljyjen hyödyt. Eteeriset öljyt ovat kallisarvoisia terveydelle, mutta eivät lääkeyhtiöille. Yksittäisiä kasveja ei voi patentoida, joten maksaminen FDA:lle sellaisen tuotteen tutkimisesta, mitä jokainen voi valmistaa kotioloissa, on kokonaan poissuljettu vaihtoehto.

  Vain aika näyttää mikä on eteeristen öljyjen kohtalo. Ihmiskunta on käyttänyt eteerisiä öljyjä turvallisesti ja tehokkaasti vuosituhansien ajan. Toivottavasti FDA ei vie meiltä yhtä suurimmista lahjoista, jonka luonto on meille antanut.

   

  NaturalBlaze [2]

  Lue myös:

  Viranomaiset ahdistelevat luontaistuoteyritystä [3]
  EU:n yrttikielto tulee voimaan huhtikuun lopussa [4]