- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Facebookin virtuaalikausti: tekoäly ryhtyi antisemitistiksi!

Juutalaisomisteinen somejätti Facebook on jälleen nostattanut pienimuotoisen kohun internetin juutalaisyhteisössä. Palvelun automaattinen käännöskone on tulkinnut saksalaisvihamielisiä viestejä hupaisalla ja tarkemmin todellisuutta kuvaavalla tavalla.

Alkuperäisen tekstin 'drecklige Nazi' ('likainen natsi') taipui muotoon 'dirty Jew' ('likainen juutalainen'). [1]
Alkuperäisen tekstin ’drecklige Nazi’ (’likainen natsi’) taipui muotoon ’dirty Jew’ (’likainen juutalainen’).

Tekoälyn hirtehinen huumorintaju ei rajoittunut pelkästään saksalaismiehen viestiin: osansa sai myös holokaustimyytillä lypsävä juutalaisministeri Naftali Bennett. Bennett julkaisi Facebook-sivullaan muistokirjoituksen edesmenneelle Israelin tiedustelupalvelu Mossadin johtajalle, Meir Daganille. Bennetin kirjoittama hepreankielinen viesti taipui muotoon: ”Tässä kuvassa on Meir Daganin isoisä, Ber Ehrlich, polvistuneena minuutteja ennen kuin herrarotu tappoi hänet.”

Kuvakaappaus Israelin koulutusministeri Naftali Bennettin Facebook-seinältä. [2]
Kuvakaappaus Israelin koulutusministeri Naftali Bennettin Facebook-seinältä.

Facebookin mukaan käännökset eivät ole ainutlaatuisia, sillä yhtiön mukaan israelilaiskäyttäjät ovat jo pitkään valittaneet ’nazi’ sanan ”erikoisista” käännöksistä. Automaattinen kääntäjä on esimerkiksi kääntänyt natsi-sanan muotoon ’Saksa’, ’itsetunto’, ’akselivallat’ tai ’äitini’.

Valkoistenvastaisista käytännöistään huolimatta teknologiajätit ovat painineet tekoälyn tuottaminen rasismikohujen kanssa säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin. Kesäkuussa 2015 Google joutui myrskynsilmään kun hakukonepalvelun kasvontunnistusalgoritmi luokitteli mustat gorilloiksi [3].

Tekoäly ei noudata poliittisen korrektiuden kirjoittamattomia sääntöjä. [4]
Tekoäly ei noudata poliittisen korrektiuden kirjoittamattomia sääntöjä.

Huhtikuussa 2016 Microsoft julkisti twitterbotti Tayn. Projektin tavoitteena oli luoda itseoppiva tekoäly, joka matkii tavallisten teinityttöjen somekäyttäytymistä. Twitter-käyttäjät kykenivät keskustelemaan Tayn kanssa ja opettamaan tälle uusia asioita. Microsoft päätti sammuttaa Tayn, sillä muutamassa tunnissa virtuaaliteini ylisti Hitleriä, vihasi feministejä ja halusi hävittää kaikki juutalaiset ja mustat [5].

[6]
tay2 [7]
tay3 [8]
tay4 [9]

Vuoden 2016 alussa julkaistiin Beauty.AI-sivusto, jonne käyttäjät voivat syöttää oman kuvansa ja antaa koneen arvostella heidän kasvonsa ja valita kaikkein kauneimmat henkilöt. Sivuston käyttämä algoritmi tekee analyysin kasvoista ja arvioi tieteellisesti osallistujien piirteitä, joita ihmiset pitävät viehättävinä. Syyskuussa 2016 sivusto nostatti kohun [10], sillä 6000 osallistujasta valittiin 44 voittajaa, joista lähes kaikki olivat valkoisia, joukossa oli muutama aasialainen ja vain yksi musta. Ihonväriä ei oltu erikseen määritelty arvioitavien kauneuspiirteiden listalle, mutta tästä huolimatta tekoäly arvioi tummat keskimäärin vähemmän viehättäviksi.

Tekoäly on johdattanut poliittisesti korrektin tiedeväen kiusallisen ongelman äärelle, sillä robotit perustavat arvionsa tilastotietoon ja objektiivisesti mitattaviin suureisiin, eikä poliittisesti korrektilla kaunistelulla ole niihin vaikutusta.