- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

EVA-lobbaaja: Suomi voisi myydä moottoritietkin sijoittajille

Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n lobbaaja sekä Kauppalehden entinen päätoimittaja Hannu Leinonen ehdottaa, että Suomen strateginen infrastruktuuri voitaisiin myydä osakekeinottelijoille.

Leinonen puhui aiheesta torstaina Yleisradion Mikä maksaa? –ohjelmassa [1]. Leinosen vastapainona ohjelmassa argumentoi professori Heikki Patomäki, jonka mukaan uusliberaalien [2] yksityistämiskiihko on järjetöntä ja yhteiskunnalle haitallista.

Leinosen mukaan Suomi on menossa ”sosialismin suuntaan”, sillä hallitus ei ole myynyt kansallisomaisuuttaan ulkomaille tarpeeksi tehokkaasti. Vaikka Fortum-osakkeiden myynti on tuottanut valtiolle miljarditappiot [3], tulisi valtion myydä Leinosen mukaan loputin Fortum-osuutensa siksi, etteivät yhtiön tuotot kuulu hänen mielestään suomalaiselle yhteiskunnalle.

Patomäki torjui Leinosen näkemyksen muistuttamalla, että Fortumin lisäksi myös Sammon osakkeiden myynti on ollut valtiolle taloudellinen katastrofi. Leinosen mukaan Suomen ei kuitenkaan tule ajatella osakkeiden pitkän aikavälin tuottoa kansantalouden kannalta.

Julkinen omaisuus on myytävä hinnalla millä hyvänsä mahdollisimman nopeasti, jotta Suomen velat ulkomaalaisille pankeille [4] saadaan maksettua mahdollisimman pian.

Kansallisomaisuuden myymisestä syntyneillä tuotoilla ei siis Leinosen mukaan saa ostaa valtiolle uusia omistuksia, vaan kaikki varallisuus on luovutettava yksityisille pankeille ja sijoittajille lopullisesti.

Riskit kansallistetaan – voitot yksityistetään?

Leinonen kertoi vastustavansa julkisia investointeja, koska hänen mukaansa valtio ei kykene tekemään mitään tuottavaa. Patomäki muistutti, että esimerkiksi älypuhelimissa käytetty teknologia on järjestään julkisrahoitteisten suurten hankkeiden satoa.

Suuret teknologiset innovaatiot sisältävät niin suuria riskejä, etteivät yksityiset uskalla yleensä osallistua kehitystyöhön. Tämän vuoksi älypuhelinvalmistajat ottivat uuden teknologian käyttöön vasta, kun julkinen sektori oli aluksi kehittänyt sen. Leinonen ei osannut kommentoida Patomäen argumenttia lainkaan.

Patomäen mukaan yksi Suomen talouden suurimmista ongelmista on finansialisaatio eli velkamarkkinoiden roolin vahvistuminen reaalitalouden kustannuksella. Vaikka rahoitusmarkkinoilla tapahtuu kasvua, ei se näy reaalitaloudessa, koska keinottelijat eivät ole kiinnostuneita investoinneista vaan mahdollisimman korkeista osingoista. Keinottelijat ovat ottaneet taloudessa yliotteen yrittäjistä, minkä vuoksi uusia työpaikkoja ei synny. Tuottoja haetaan leikkauksilla, ei reaali-investoinneilla.

Leinonen ei juurikaan osannut kommentoida Patomäen finansialisaatioargumenttia, vaan alkoi valittaa suomalaisten työntekijöiden ”jumalattoman kovista palkoista”. Leinosen edustamalla EVA:lla on jo vastaus keinottelijoita vaivaavaan palkkaongelmaan: suomalaiset työntekijät on korvattava [5] maahanmuuttajataustaisella orjatyövoimalla!

Väittelyn lopuksi EVA-lobbaaja totesi, että ajatus strategisesti tärkeistä valtionomistuksista on käytännössä pelkkä myytti. Jopa lentokentät on syytä myydä ulkomaille. Leinosen mukaan moottoriteiden yksityistäminen on ”hyvä bisnes” ja Suomen tulisi mahdollisesti ottaa yksityiset tietullit käyttöön.

 

Lue myös:

Adam Smith ja uusliberaali myytti ”näkymättömästä kädestä” [6]
Carunan takana suuria sionistipankkeja – katso, kenelle maksat sähköstäsi! [7]