- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Estonian kylkeen törmäsi massiivinen voima; kätketäänkö ”hautarauhalla” salaisuus?

Alkuviikosta valtamedioissa uutisoitiin siitä kuinka Itämereen uponneen matkustaja-alus Estonian rungosta on löytynyt nelimetrinen reikä. Tästä löydöstä kertoo dokumenttielokuva   Discovery Networkin Dplay-kanavalla [1]. Norjalaisessa dokumentissa paljastetaan vedenalaisia kuvia, joissa havaitaan merkittäviä vaurioita hylyn oikealla puolella. Jopa Suomen ulkoministeriöstä pidetään tietoa reiästä rungossa hyvin dokumentoituna faktana.

 

Repeämä Estonian kyljessä vesirajan alapuolella.
Repeämä Estonian kyljessä, vesirajan alapuolella.

Estonian uppoaminen 

Autolautta M/S Estonia [1] upposi 28 syyskuuta 1994 seilatessaan Tallinnasta Tukholmaan. Onnettomuudessa menehtyi 852 ihmistä. Tämä merionnettomuuden on Euroopan pahin sitten toisen maailmansodan. Uhrien omaiset sekä onnettomuudesta selviytyneet ovat taistelleet 26 vuoden ajan vastauksen löytämiseksi: mitä Estonialle todella tapahtui? 

Estonia [1] upposi alle tunnissa, vaikka se oli sen kokoluokan alukset eivät ole milloinkaan aiemmin uponneet yhtä nopeasti – ellei niitä ole sabotoitu. Kolme vuotta uppoamisen jälkeen onnettomuustutkintalautakunta oli esittänyt loppuraporttinsa, mutta eloonjääneiden todistukset ovat ristiriidassa tutkijoiden havaintojen kanssa. Vuonna 2000 saksalainen toimittaja päätti käynnistää yksityisen sukellusretken hylylle löytääkseen vastauksia kysymyksiin. 

Estonia ilmeisesti upotettiin? 

Viron entinen Estonia-onnettomuustutkimuksen johtaja Margus Kurm on päätynyt Postmees-lehdessä [2] siihen johtopäätökseen, että Estoniaan olisi mahdollisesti törmännyt sukellusvene. Tätä arviotaan hän perustelee esimerkiksi sillä, että rungon suurimmat vauriot sijaitsevat aluksen vedenalaisessa osassa, eikä alueella ollut näköpiirissä muita laivoja. 

Margus Kurm arvioi, että sukellusvene on mahdollisesti törmännyt Estonian kylkeen vahingossa, sillä se on ilmeisesti suojannut Estoniassa kuljetettavaa … erittäin arvokasta lastia.

Margus Kurm arvioi, että sukellusvene on mahdollisesti törmännyt Estonian kylkeen vahingossa, sillä se on ilmeisesti suojannut Estoniassa kuljetettavaa tietyille tahoille erittäin arvokasta lastia. Toisaalta mainitulla merialueella oli hänen mukaansa käynnissä Ruotsin merisotaharjoitus, ja Ruotsin laivasto olisi voinut aiheuttaa repeytymän Estonian kylkeen. 

Kurm toteaakin, että virallinen Ruotsi on valehdellut Estoniaan kohdistuneesta uppoamisen syistä vasten kasvoja Virolle.  Hän sanoo Ruotsin salanneen hylyn vaurioiden kuntoa, kertoo Eesti Päevaleht [3].  

Täysin mahdollista on, että Estonia upotettiin tahallisesti jonkun vieraanvaltion toimesta, ettei sen salainen lasti, joka saattoi olla esimerkiksi ydinasemateriaalia, pääsisi perille. Tässä tarvittaisiin puolueetonta ja rehellistä tutkimusta.

Norjan [4] meritekniikan professori Jørgen Amdahl [5] on erikoistunut auto-onnettomuuksien sekä laivojen uppoamisten aiheuttamien onnettomuuksien tietokonesimulaatioihin. Hän ei usko virallista selitystä siitä, että aluksen revennyt keulavisiiri olisi saattanut aiheuttaa matkustajalaivan rungossa suuren repeämän, josta uusi dokumentaatio myös kertoo.  Amdahl arvioi, että Estonian rungossa löydetyn ison repeämän syntymiseen on vaadittu muiden muassa sotilaalliseen sukellusalukseen verrattavaa voimaa.  

Mainittu suuri repeämä, jopa paikoin 4 metriä leveä, Estonian kyljessä on voinut vaikuttaa aluksen  uppoamisnopeuteen, päättelee Jørgen Amdahl. 

Syytä on huomauttaa, että Estonia aluksen upotessa merenpohjaan, ei reikää aluksen kylkeen ole voinut syntyä sillä merenpohja alueella on hyvin pehmyt. 

Mitä oli Estonian lastina? Hylyn kuorrutuksella haluttiin salata jotakin

Ensinnäkin on syytä mainita, että Estonian hylyn kuorruttamisella, mitä ilmeisemmin on haluttu salata yhtäältä onnettomuuteen johtaneet syyt, ja toisaalta Estonian hylyn uumenissa piileksivä mahdollinen lasti, joka pahimmassa tapauksessa voisi muodostaa yllättävän vaaratilanteen Suomen rannikon tietyllä alueella. 

Estonian uppoamisen jälkeen virallinen Ruotsi päätti peittää hylyn betonilla [6]jotta “hautarauha” säilyisi. Mutta kansa vastusti hanketta niin voimakasta, että betonoimisesta luovuttiin. Myöhemmin osa Estonian hylkyä kuorrutettiin hiekalla. 

Voidaan vain spekuloida, että salakuljettiko Estonia lastinaan aseita tai jopa Neuvostoliiton aikaisesta sukellusveneestä purettua avointa ydinreaktoria. Mikäli tilanne olisi ollut tällainen Ruotsissa yhtäältä tietty osa instituutioista olisi tiennyt salaisuuden lastista, ja toisaalta jokin toinen yhteiskunnallinen instituutio ei olisi tiennyt siitä mitään. Mutta, jos tieto kuljetuksesta olisi paljastunut myös tälle toiselle instituutiolle tai jopa laajemmalle, piti Estonian upota. 

Kuitenkin on tässä syytä huomioita, että ovatko yleensä tällaiset hylkyjen kuorrutukset betonilla tai hiekalla kovinkaan tavanomaisia maailmalla? Tuskinpa! Mitä siis haluttiin salata? 

Virallinen Ruotsi ja Suomi sekä Estonian kansainvälisen tutkimuskomission JAIC, ovat luonnollisesti kieltäneet perättöminä kaikki aseiden salakuljetukseen liittyvät “huhut”. Nämä esittävät virallisena syynä Estonian uppoamiseen keulavisiirin repeytyminen ja veden tulvimisen autokansille. Kurm [7]  on korostanut haastatteluissa, että Estonialta pelastuneen merimiehen mukaan visiiri oli kiinni loppuun saakka.

Markku Juutinen 

Lähteet 

Dplay (2020).  ESTONIA; mullistava löytö. Saatavina: https://www.dplay.fi/ohjelmat/estonia [1]  

Postimees (2020). Saatavina: Margus Kurm toenaoliselt pohjustas laevahuku kokkuporge Rootsi allveelaevaga? Saatavina: https://tv.postimees.ee/7072599/margus-kurm-toenaoliselt-pohjustas-laevahuku-kokkuporge-rootsi-allveelaevaga?_ga=2.261005839.382427099.1601294849-246213808.1601294844 [2] 

Kuznetsov, Igor (29.9.2020) Sputniknews, Was the Estonia downed by submarine huge hole inhull Kindles new theories about 1994 tragedy. Saatavina: https://sputniknews.com/europe/202009291080604839-was-the-estonia-downed-by-submarine-huge-hole-in-hull-kindles-new-theories-about-1994-tragedy/ [5] 

Svt. (23.9.2014). Estonian hautarauhaa rikotaan jatkuvasti. Saatavina: https://www.svt.se/nyheter/uutiset/estonian-hautarauhaa-rikotaan [6]