- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Elimistö tarvitsee suolaa

Vähän prosessoitu ja korkealaatuinen suola on mainettaan terveellisempää.

Suolan saantisuosituksista liikkuu monenlaista virheellistä tietoa. Toiset lähteet ilmoittavat, että suolaan lisätty jodi on hyväksi kilpirauhasen toiminnalle. Toisaalta liiallisesta suolan käytöstä varoitetaan. Sen sanotaan kohottavat verenpainetta, keräävän nestettä ja aiheuttavan muita terveysongelmia.

Terveystietoiset ihmiset välttävät suolan liiallista käyttöä. Huippukokit tietävät kuinka suuri vaikutus oikealla suolan määrällä on ruoan makuun.

Suola on elämän kannalta välttämätön, kuolemme ilman suolaa. Kykenemme maistamaan suolaisuuden, ja elimistö hyödyntää suolaa proteiinien ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. Elimistömme tarvitsee suolaa pitääkseen yllä hormonitoimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Suola on välttämätön myös aivojen toiminnalle.

Käsittelemättömästä suolasta saa myös välttämättömiä hivenaineita. Vihannekset ja hedelmät kasvatetaan usein ravinneköyhässä maassa, joten jo hyppysellinen aitoa suolaa sisältää tarvittavan määrän hivenaineita.

Suolatutkimusten sudenkuopat

Suolaa on pidetty arvossaan tuhansien vuosien ajan kaikkialla maailmassa. Kuinka on mahdollista, että vanhastaan terveelliseksi todettu yhdiste onkin yhtäkkiä osa ongelmaa?

Vaikka monet tutkimukset puoltavat vähäsuolaista ruokavaliota, on myös lukuisia tutkimuksia, joiden tulokset ovat päinvastaisia.

Epidemiologi Michael Alderman painottaa, ettei vähäsuolainen ruokavalio ole välttämättä hyväksi kaikille. Laajan tutkimuksen myötä Alderman havaitsi, että vähiten natriumia nauttivilla potilailla esiintyi eniten sydän- ja verisuonisairauksia ja sydäninfarkteja.

Vaikka yksittäiset “suolaherkät” voivat hyötyä natriumin määrän rajoittamisesta, suolan saannin vähentäminen aiheuttaa todennäköisesti negatiivisia sivuvaikutuksia väestötasolla.

Weston A. Price –säätiö on laatinut yhteenvedon historiallisesta ja kulttuurillisesta todistusaineistosta, jonka mukaan sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmat johtuvat itse asiassa ruoan prosessoinnista. Nourishing Traditions –kirja sisältää runsaasti tietoa ruoka-aineiden valinnasta ja valmistuksesta.

Kaupallinen suola vastaan luonnonsuola

Elimistömme ei tarvitse kaupoissa myytävää pöytäsuolaa (jota sirottimet ja valmisruoat sisältävät). Sillä ei ole mitään tekemistä luonnollisen suolan kanssa.

Kaupan suola sisältää natriumkloridia, jota valmistetaan käsittelemällä luonnonsuolaa korkeassa lämpötilassa. Luonnonsuolan sisältämät elintärkeät mineraalit poistuvat prosessissa. Kaupan suolaan on lisätty paakkuuntumisenestoainetta, jodia ja jopa sokeria. Koska suola ei ole luonnollisessa muodossa, suolassa on tavallista enemmän natriumkloridia, ja elimistön täytyy poistaa ylimääräinen osa. Pöytäsuola rasittaa elimistöä, ja liiallinen kulutus voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten kohonnutta verenpainetta, sydänsairauksia, munuaisongelmia ja nesteen kertymistä.

Koska suolan käyttö ja väärinkäyttö on yleistä, meitä neuvotaan välttämään suolaa. Neuvon noudattaminen voi johtaa vieläkin vakavampiin ongelmiin. Elimistömme on suolainen – veressä, hiessä, kyynelissä ja jopa virtsassa on suolaa. Kehomme mineraalivarastoja on syytä täydentää aika ajoin, ja oikeanlaisen suolan valinta on tärkeää. On parasta käyttää runsaasti mineraaleja sisältävää, vähän prosessoitua suolaa.

Oikean suolan valinta

Käytä henkilökohtaista arvostelukykyäsi valitessa suolaa. Niin sanottu merisuola, joka näyttää ja maistuu pöytäsuolalta johon on lisätty jodia, ei ole yhtään sen parempaa kuin tavallinen roskasuola. Valitse suola, joka sisältää muitakin mineraaleja, ei ole väriltään lumenvalkoista ja rakenteeltaan tasalaatuista, eikä polta kieltä maistaessa. Korkealaatuinen suola ei myöskään kerrytä nestettä tai janota.

Kelttiläinen merisuola on perinteisesti poimittu käsin Brittany rannikolta, Ranskasta. Se sisältää yli 80 mineraalia. Kelttiläisen merisuolan koostumus on optimaalinen nestetasapainon kannalta, ja kehon on helppo hyödyntää sitä. Sillä on myös verenpainetta normalisoiva vaikutus, ja se edistää ruoansulatusta ja hormonitoimintaa. Kelttiläistä merisuolaa myydään monissa luontaistuotekaupoissa. Hinta on korkeampi kuin tavallisella suolalla, mutta terveytesi on hinnan väärti. Lisäksi kelttiläinen merisuola maistuu herkulliselta eli makunystyrätkin kiittävät.

Himalajan suola on toinen vaihtoehto. Pinkin värinen suola louhitaan Himalajalta, ja sen sanotaan sisältävän 84 eri alkuainetta. Louhittua ja käsinpestyä suolaa pidetään puhtaampana vaihtoehtona merisuolalle.

Vinkkejä

 

Lähde: Holistic Squid [1]

Lue myös:

Pöytäsuolasta putsataan kaikki hyödyllinen [2]
Elämän suola [3]