- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Eikö perustuslain muutosesityksestä saa puhua?

Viikko sitten Helsingissä osoitettiin mieltä perustuslain muutosesitystä vastaan. Valtamedian mukaan mielenosoitus kohdistui kuitenkin pelkästään Suomessa samaan aikaan vieraillutta Italian pääministeri Silvio Berlusconia vastaan. Mitä mielenosoituksessa todella tapahtui?

Viime perjantaisen Helsingin huippukokouksen aikana osoitettiin kokouksenviettopaikan hotelli Kämpin edessä mieltä. Samaan aikaan kun Euroopan huippujohtajat nauttivat illallista, pihalla heiluttelivat sadat ihmiset banderollejaan.

Mieltä osoitettiin rinta rinnan perustuslain muutosesitystä HE 60/2010 sekä Italian seksi- ja korruptioskandaaleistaan kuuluisaa pääministeri Silvio Berlusconia vastaan. Italian- ja suomenkieliset iskulauseet kaikuivat vuoron perään.

Mielenosoitus alkoi kello 14 Kiasman edestä, jatkui eduskuntatalolle ja päätyi hotelli Kämpin eteen jatkuen iltamyöhään. Mediaa oli huippukokouksen aikana paikalla runsaasti ja myös mielenosoituksiin kiinnitettiin huomiota.

Moni mediatyöläinen haastatteli pitkään protestin perustuslain muutosesitystä vastaan kokoon kutsunutta Vesa Noroviitaa sekä mielenilmaukseen osallistunutta Salosta.

Haastatellut ottivat esiin perustuslain muutosten lisäksi myös mediassa olemattomalle huomiolle jääneen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsiteltävän lakimuutosesityksen, jossa innolla ”harmonisoidaan” toimeentulotukia, työttömyyskorvauksia ja eläkkeitä ”yleiseurooppalaiseen suuntaan”. Esimerkkinä  mainittiin Saksassa käytetty Hart IV-tuki, jonka suuruus on noin 350 euroa kuukaudessa.

Oman haastattelunsa päätteeksi Salonen totesi selvänäköisesti, että taitaa taas mennä tavaraa Ylen arkistoon.

Arkistoon perustuslain muutosesitystä vastaan protestoineiden haastattelut lopulta menivätkin lähes kokonaan, sillä kun Berlusconia vastaan prostestoineet italialaiset alkoivat saapua iltapäivällä, myös mielenosoitusuutiset keskittyivät Berlusconiin.

Berlusconia vastaan protestoivat italialaiset liittyivät perustuslain muutosta vastaan mieltään osoittavien joukkoon protestoijille Bulevardilla rakennettuun aitaukseen. Yksityisinä kansalaisina protestoivien joukossa näkyi Piraattipuolueen ja Itsenäisyyspuolueen edustajia, sekä muuan herra Kanadasta, joka kertoi kyllästyneensä laatimaan PowerPoint-esityksiä ja päättäneensä liittyä protestoijiin. Hänen mielestään on korkea aika sanoa jyrkkä EI! korporaatioille.

Kämppiin vieraaksi matkalla ollut herra totesi kuuluvasti: ”Mieluummin minä olisin siellä puolella aitaa (protestoimassa).”

Eurooppa yhdentyi pikku aitauksessa: italialaiset huusivat rytmikkäästi ”Berlusconi a galere!” (B. vankilaan!), ja suomalaiset väli-iskuna ”Katainen kans!”.

Tässä kohtaa tapahtumat ottivat oman suuntansa. Perustuslain muutosta vastaan protestoiville noin 40:lle ihmiselle alkoi tulla puheluita. Viesti oli kaikilla sama:  MTV3:n teksti-tv:ssa sanotaan, että 10 henkilöä osoittaa mieltään perustuslain muuttamista vastaan. Kello oli noin viisi.

Pari tuntia myöhemmin tuli lisää puheluita. Teksti-tv:n tietoa oli muutettu. Nyt siellä sanottiin, että noin 60 ihmistä osoittaa mieltään Berlusconia vastaan. Perustuslain muutosta ei mainittu enää mitään.

Perustuslaki muuttui median sisälukutaidolla Berlusconiksi. Valtamediassa koko perustuslain muutosta vastaan protestoiva väkijoukko muuttui nollaksi, olemattomaksi tai vaihtoi mielenilmauksen kohdetta.

Perustuslakiasia jätettiin tyystin Berlusconin jalkoihin. Perustuslain muutosesitystä ja sitä vastaan protestoimista ei mainittu enää missään. Uutispätkissä banderollien kuvatekstejä oli häivytetty. Lehtikuvia oli pyritty rajaamaan niin, että perustuslain muutosta vastaan protestoivat eivät näy kyltteineen.

Kolme eri ihmistä kertoo kuulleensa Ylen toimittajan ja kuvaajan keskustelun: he eivät aikoneet kuvata ja uutisoida perustuslakia vastaan protestoivia, koska ”muuten Yle saa siitä taas haukut”.

Ylen tiimin keskustelusta oli käynyt kuulijoille selväksi, että perustuslain muutosesityksestä ei saa puhua.

Lue lisää: Kommentti: Vallitseeko Suomessa Omerta, vaikenemisen laki? [1]