- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Britannian lääkärijärjestö ohjeistaa: älä kutsu vauvaa odottavaa ihmistä ”äidiksi” tai ”naiseksi”!

Britannian lääkärijärjestö British Medical Association on julkaissut 14-sivuisen ohjeistuksen sukupuolineutraalista ja syrjimättömästä kielenkäytöstä. Lääkärit eivät saa enää puhua ”äideistä” ja ”naisista” (vaan ”ihmisestä”) eivätkä esimerkiksi enää ”sukupuolivaihdoksista” (vaan ”siirtymästä”).

Iso-Britannian lääkärijärjestö British Medical Association (BMA) on julkaissut [1] 14-sivuisen ohjeistuksen ”Ohje tehokkaaseen vuorovaikutukseen” (A Guide To Effective Communication: Inclusive Language In The Workplace).

Äiti- ja nainen-sanojen käyttö loukkaa transsukupuolisia

Lääkäreitä kielletään kutsumasta vauvaa odottavaa ihmistä ”äidiksi”. Britannian lääkärijärjestön mukaan äiti- ja nainen- sanojen käyttö voi loukata transsukupuolisia ihmisiä sekä vieraannuttaa transsukupuoliset vanhemmat.

Siksi lääkärijärjestö suosittelee käytettävän kaikille muotoa ”raskaana olevat ihmiset” (pregnant peoples. 5, 11).

Britannian lääkärijärjestö asiakirjassa tunnustetaan [1], että ”valtava määrä ihmisiä, jotka voivat tulla raskaaksi ja synnyttää lapsen, tunnistavat itsensä naisiksi”, mutta on kuitenkin olemassa transseksuaaleja, jotka voivat myös tulla raskaaksi.

“Siirtymä”

Lääkärijärjestö varottaa [1], että virallisen nimen tiedustelussa ei pidä käyttää sanaa ”kastenimi” tai ”ristimänimi” (Christian name), koska sellainen kieli loukkaa erittäin pahasti muslimeita.

Enää ei pidä puhua ”sukupuolen vaihdoksesta” (sex change/ sex change operation), vaan ”siirtymästä” (transition).

Kieli muuttuu

BMA selittää [1] oppaan ensimmäisillä riveillä:

”Miksi kieli on tärkeää? Me olemme sitoutuneet edistämään yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia, tukea monimuotoisuutta ja luoda avoin ja osallistuva ympäristö jäsenillemme, työntekijöillemme ja sidosryhmillemme.

Meidän työmme kaikkien aspektien onnistunut toteutuminen tasa-arvon ja osallisuuden hyväksi varmistaa, että jäseniä, kollegoja ja henkilökuntaa arvostetaan, motivoidaan ja kohdellaan oikeudenmukaisesti. Se antaa meille mahdollisuuden reagoida asianmukaisesti ja herkästi yhteiskunnan lisääntyneeseen monimuotoisuuteen.”

DMA muistuttaa, että kieli muuttuu: ”Kieli on dynaaminen, ja termit katoavat, uusia ilmaantuu ja termejä tarkistetaan. Meidän kaikkien on oltava herkät muuttuviin ilmaisuihin ja merkityksiin, kun niitä syntyy”.

DMA varottaa käyttämästä syrjivää kieltä ja toteaa, että tämän oppaan antama kieli ei syrji ketään ja opas täyttää yhdenvertaisuuslain 2010 suojatut ominaisuudet.

Lääkärijärjestö on antanut tiukan ohjeistuksen uudenlaisen kielenkäytön puolesta, jotta sanojen avulla ei "syrjittäisi" toisia ihmisiä. [2]
Lääkärijärjestö on antanut tiukan ohjeistuksen uudenlaisen kielenkäytön puolesta, jotta sanojen avulla ei ”syrjittäisi” toisia ihmisiä.
Lääkäriliitto vaatii, että lääkärit eivät oleta vauvaa odottavaa ihmistä äidiksi. [3]
Lääkäriliitto vaatii, että lääkärit eivät oleta vauvaa odottavaa ihmistä äidiksi.

Älä oleta miehen sukupuolta!

DMA moittii [1], että kielenkäyttöön sisältyy monia olettamuksia, kun viittaamme ”mieheen kadulla”, ”puheeseen taksimiehen” kanssa yms. Tuolloin oletetaan tuntemattomasta henkilöstä, että hän on mies:

”Sinun pitäisi välttää viittaamasta henkilön sukupuoleen, paitsi missä se on relevantti keskustelulle. Jos et tiedä varmasti, mikä sukupuoli on kyseessä puhuttaessa henkilön rakkaasta, pidä kielenkäyttösi neutraalina kunnes sinä tiedät, mitä termiä on sopivaa käyttää.

Esimerkiksi käytä sanaa partneri sen sijaan että puhuisit vaimosta tai aviomiehestä, käytä ”vanhempi” mutta älä puhu isästä tai äidistä, puhu lapsi mutta älä tyttö tai poika”

DMA ohjeistaa, että hallitus käyttää laajasti sukupuolineutraalia titteliä ”Mx”, joka tulisi ottaa käyttöön.

Oppikaa syrjimätön kieli

Lääkäriliiton sivustolla johtaja tohtori Anthea Mowat kirjoittaa: ”Haluan kannustaa teitä kaikkia lukemaan ja jakamaan tämän oppaan sekä miettimään, miten voitte soveltaa sitä omassa päivittäisessä työssänne.”

20-vuotta vanha raskaana oleva transukupuolinen Hayden Cross on juridisesti mies, joka on saanut miehuuden löytämiseen hormonikorvaushoitoa, mutta hän ei ole vielä tehnyt sukupuolenvaihtoleikkausta. Tuollaisen ihmisen kutsumista raskaana olevaksi naiseksi olisi loukkaus hänelle itselleen.

Älä käytä sanaa “surname”!

BMA:n ohje käsittelee myös mieskeskeistä kieltä ja neuvoo, että kysyttäessä käytetään englanniksi termiä ”family name” (sukunimi), eikä enää ”surname”, koska jälkimmäinen on peräisin sanasta ”sire”, isä.

Niin sukupuolineutraalissa kielessä ei enää käytetä sanaa ”surname”.

Lontoon uudet liikennevalot eivät "syrji" mitään sukupuolista taipumusta, paitsi niitä, jotka tahtovat olla sukupuolisessa kanssakäymisessä eläinten kanssa. [4]
Lontoon uudet liikennevalot eivät ”syrji” mitään sukupuolista taipumusta, paitsi niitä, jotka tahtovat olla sukupuolisessa kanssakäymisessä eläinten kanssa.

Ei “vagina”, vaan “etureikä”

Konservatiivinen poliitikko Philip Davies kutsuu lääkäriliiton ehdotusta ”järjettömäksi”. Hän sanoo: ”Jos et voi kutsua raskaana olevaa naista tulevaksi äidiksi, niin minne maailma on oikein menossa”.

“Äidit kotona – tama on tärkeää” –ryhmän jäsen Laura Perrins moittii [5], että lääkäriliiton aloite itse asiassa loukkaa useimpia naisia seksuaalisen vähemmistön nimissä. Daily Mail kertoo [5], että Perrins moittii BMA:n ohjetta ”tieteen vastaiseksi, naisten vastaiseksi ja äitien vastaiseksi”.

”Jokainen lääkäri tietää, että vain naiset voivat saada lapsia. Sanomalla päinvastaista on hyökkäävää ja vaarallista. Se loukkaa kaikkia naisia ja on esimerkki siitä, kuinka monia naisia syrjitään, kun heitä pidetään vähäisempänä muihin verrattuna”.

Julie Bindel arvostelee [5] voimakkaasti muutosta, joka esiintyy myös Yhdysvalloissa, joissa on kätilöitä ohjeistettu käyttämään termi ”etureikä” sen sijaan että puhuisivat ”vaginasta”.

Useita painostusjärjestöjä

Samanaikaisesti Britanniassa on ainakin 53 hyväntekeväisyysjärjestöä ja painostusryhmää, jotka ovat sitoutuneet edistämään transsukupuolisten oikeuksia. Monet niistä saavat julkista rahoitusta.

Julkista rahoitusta käytetään myös valtavasti sen tutkimiseen, miten voitaisiin löytää uudet termit ”pojille” ja ”tytöille”, jotta käsitteet eivät syrji transsukupuolisia yksilöitä.

Sheffield Hallamin yliopisto sai 50 000 puntaa tutkimukseen, jotta yliopistossa selvitetään syrjiviä WC-ilmoituksia ja kehitetään sukupuolineutraalit suositukset.

 

Uutinen julkaistu alunperin MV-lehdessä [6].