Applen verokiista merkitsee EU-liittovaltiohankkeen edistymistä

Euroopan komissio määräsi kuunvaihteessa teknologiayhtiö Applea maksamaan 13 miljardin verorästit Irlannin hallitukselle. Monet iloitsivat näpäytyksestä, mutta talouskriittisen Wolf Street –julkaisun mukaan komission todelliset tavoitteet ovat paljon luultua kyynisemmät.

Applen toiminta Irlannissa on yksi historian suurimmista veronkiertotapauksista. Monikansallisen yhtiön toiminta on herättänyt kansalaisissa suuttumusta. Euroopan komissio on päättänyt käyttää kansan ärtymystä hyväkseen EU-liittovaltiohankkeen edistämisessä.

Wolf Street kirjoittaa, ettei Apple-kiistassa siis ole todellisuudessa kyse verosuunnittelusta vaan poliittisesta globalismista. Komissio pakotti Applea maksamaan veronsa, vaikka sekä Apple että Irlannin hallitus vastustivat tätä.

Irlanti on tietoisesti houkutellut monikansallisia yhtiöitä maahan matalien verojen avulla. Nyt Euroopan komissio jyräsi täydellisesti Irlannin hallituksen yli. Veronkiertoon liittyvää ennakkotapausta voidaan tulevaisuudessa käyttää hyväksi myös muiden ylikansallisten poliittisten hankkeiden edistämisessä.

Koska veronkierto herättää etenkin leikkausten aikana paljon julkista närää, oli liittovaltiohankkeen edistäminen Apple-tekosyyn varjossa komissiolta taitava pr-temppu. Wolf Streetin mukaan on kuitenkin tärkeää, että eurooppalaiset kykenevät näkemään komission propagandan läpi:

Ennen kaikkea kyse on siitä, kuka määrittää Euroopan taloudelliset pelisäännöt tulevaisuudessa. Yksi asia on jo nyt selvä: jos Bryssel saa tahtonsa läpi, EU:n jäsenvaltioiden itsenäisyys kaventuu entisestään […]

Irlanti ei tahdo [Applen] verorahoja, vaikka maksusta olisikin paljon hyötyä halllitukselle. Irlannin julkinen velka on jo 128 prosenttia BKT:sta. […]

Komissio käyttää nyt hyväkseen kansan vihaa veronkiertoa kohtaan. Verokysymystä käytetään tekosyynä Euroopan komission vallan kasvattamiseen. Ensimmäinen askel on verokäytäntöjen yhtenäistäminen. Seuraavaksi rakennetaan kokonaisvaltainen talousunioni.”

Wolf Streetin mukaan Irlanti tuskin kykenee kumoamaan komission päätöstä, sillä sekä Saksa että Ranska seisovat päätöksen takana. Eurooppa on ottanut merkittävän askeleen kohti liittovaltiota. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kirjoitti viime vuonna jopa artikkelin otsikolla ”Miksi tarvitsemme globaalia verotusta”.

Kuten Wolf Street muistuttaa, Euroopan poliittinen eliitti on vuosikymmenten ajan palvellut kiltisti monikansallisia suuryrityksiä, joten olisi naiivia uskoa, että Apple-verossa olisi kyse siitä, että poliitikot olisivat yhtäkkiä alkaneet uskoa yhteisiin pelisääntöihin ja taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen.

”Eurooppalaisten veronmaksajien pitäisi olla hieman skeptisempiä. Suuryhtiöiden veronkierto on jatkunut vuosikymmenten ajan, mutta Euroopan komissio kiinnostui aiheesta vasta nyt. Voisiko takana olla piilotettuja motiiveja?” Wolf Street kysyy retorisesti.

 

Lue myös: Mitä eliitin reaktiot kertovat Brexitistä?

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat