- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Antti Autio: Fukushiman varjossa

Tshernobylin katastrofi 25 vuotta sitten sai meilläkin aikaan liikehdintää ydinvoiman vastustamiseksi. Yleinen mielipide on nyt kuitenkin taipunut teollisuuden ja ison rahan painostamana myönteisempään suuntaan. Jopa jyrkästi ydinvoimaa vastustanut Vihreät istuu hallituksessa, joka antoi periaateluvan uuden ydinvoimalan rakentamiselle!

Tshernobylin tapahtumien vähättely on ollut järjestelmällistä, eihän meillä tuollaista tapahdu? Ydinvoiman puolustajien yhtenä argumenttina on ollut, että on turvallisempaa tuottaa ydinvoimaa itse, kuin ostaa sitä naapurista. Venäjän päästöillä peloteltu kansa on muuttanut mieltään. Myös nyt Japanissa tapahtunut onnettomuus on selitetty tsunamin aiheuttamaksi, meillähän ei tuollaista riskiä ole.

Ei olekaan, itse reaktorin riski onkin meillä varsin pieni. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että ydinvoimaan ylipäätään liittyy riskejä. Pahemmat ympäristöriskit liittyvätkin uraanin louhintaan ja jätteiden käsittelyyn. Koska muu Eurooppa todennäköisesti lähivuosina luopuu ydinvoimasta, uraanin louhinta ja rikastaminen siirtyy Suomeen. Tähän liittyviä hankkeita onkin hallituksen myötävaikutuksella käynnissä. Suomesta ollaan tekemässä periferiaa, joka myy ydinsähköään halvalla muualle Eurooppaan. Ydinvoiman riskejä vähennetään siirtämällä voimalat kauemmas metropoleista, Pohjois-Suomeen..

•••

On surullista, että vaaditaan vakava onnettomuus kansan herättämiseksi. Tosin nytkin ydinvoiman puolestapuhujat syyttivät vastustajia ”haudoilla tanssijoiksi”. Heidän mielestään meidän pitäisi keskittyä nyt auttamaan japanilaisia heidän ahdingossaan, eikä ryhtyä politikoimaan.

Ydinvoimaan panostaminen on kuitenkin ollut todellinen pyllistys kotimaisen uusiutuvan energian kehittämiselle. Risupaketit ovat olleet vain silmänlumetta. Jos ydinvoimahankkeisiin käytetty raha olisi käytetty kestävän energian kehittämiseen, tuloksia olisi jo enemmän näkyvissä.

On totta, että saasteetonta energiaa ei ole. Ydinonnettomuuden seuraukset ovat kuitenkin mittakaavaltaan aivan omaa luokkaansa. Niitä vähätellessään moni poliitikko panee päänsä pensaaseen pahemman kerran. Pohjoisen köyhien kuntien päättäjät eivät rahankiilto silmissään edes tajua, miten heitä viedään. Paikallisten ihmisten työllistyminen pysyvästi olisi metsäenergian hyödyntämisellä paljon tehokkaampaa. Ydinvoimalaa rakentavat vierastyöläiset työllistävät vain poliisia..

•••

On syytä muistaa, että uudella ydinvoimalalla ei ole vielä rakennuslupaa. Meillä jokaisella on siis vielä mahdollisuus vaikuttaa sen läpimenoon äänestämällä. Ehdokasta valitessaan kannattaa olla tarkkana, sillä puolueet antavat edustajilleen ydinvoimaäänestyksissä ”omantunnon vapauden”. Siksi kannattaa kysyä ennen äänestämistä, mitä mieltä ehdokas on ydinvoiman lisärakentamisesta.

Omatunto näyttää kuitenkin olevan varsin venyvä käsite nykyään.

Kirjoittaja on ylivieskalainen palomies-sairaankuljettaja ja vapaa kirjoittaja.