Älä unohda kypärää

Pyöräilykypärä on halpa henkivakuutus.

Liikenneturvan arvion mukaan polkupyöräonnettomuuksiin joutuu vuosittain noin 30 000 henkilöä. Vuosittain pyöräilijöille tapahtuvista vakavista loukkaantumisista ja kuolemantapauksista valtaosa aiheutuu pään vammoista, joilta kypärä suojaisi.

Vuonna 2008 liikennekäyttäytymisen seurantatutkimuksen mukaan kypärää käytti vain 31% pyöräilijöistä, joten parantamisen varaa on. Tutkimusten perusteella kypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä 73 prosentilla ja aivovammariskiä lähes 90 prosentilla.

Suurin osa turmista on kaatumisia, joista selvitään yleensä terveyskeskuskäynnillä. Yhteenajot ovat aina vakavia – kaksi kolmasosaa yhteenajoista sattuu henkilöauton kanssa. Törmäys on vakava, vaikka auton nopeus useimmiten onkin alle 50 kilometriä tunnissa.

Jo laki määrää, että polkupyöräilijän ja matkustajan on ajon aikana käytettävä asianmukaista suojakypärää. ”Kypäräpakko” on ollut voimassa nyt kahdeksan vuotta.

Kypärän käyttö vaihtelee alueittain; taajamissa käyttö on yleisempää kuin maaseudulla. Eniten pyöräilykypärää käyttävät pikkulapset, kun taas teini-ikäisillä kypärä jää useimmiten pölyttymään, koska sitä pidetään nolona tai lapsellisena. Kansainvälisissä tutkimuksissa yhdeksi yleisimmäksi käyttämättömyyden syyksi kerrotaankin kampauksen sotkeentuminen.

Vanhukset karttavat kypärän käyttöä lähinnä tottumattomuuden vuoksi. Osaltaan suomalaisten haluttomuutta pitää pyöräilykypärää selittää myös ilmasto, sillä kylmän talven jälkeen halutaan olla paljain päin, ja kypärää pidetään epämukavana.

Pyöräilykypärän valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Myynnissä olevien kypärien tulee olla eurooppalaisen standardin EN 1078 mukaisia. Hyväksymismerkintä CE takaa sen, että kypärä on läpäissyt iskunvaimennustestin, jossa kypärä ja sen sisällä oleva 5 kg painava mallipää pudotetaan 1,5 metrin korkeudelta ja mallipäähän kohdistuva kiihtyvyys on alle 250 g:tä (g= vapaan putoamisen kiihtyvyys). Ilman iskunvaimennusta mallipäähän saattaa kohdistua jopa 1000 g:n kiihtyvyys.

Kypäräostoksilla on syytä kokeilla eri malleja ja valita itselle mukavin ja sopivin.

Jotta kypärä täyttäisi tehtävänsä toimivana suojavarusteena, on sen oltava oikean kokoinen ja tarpeeksi napakka. Kypärä tulee myös säätää huolellisesti ja asettaa päähän kulmakarvoihin saakka, jolloin otsakin saa tarvitsemansa suojan. Oikein kiinnitetty kypärä pysyy päässä eikä irtoa kaaduttaessa.

Kypärää valittaessa värilläkin on väriä, sillä kirkkaan värinen kypärä parantaa näkyvyyttä liikenteessä.

Pyöräilykypärä on syytä vaihtaa uuteen, mikäli siihen on kohdistunut voimakas isku esimerkiksi kaaduttaessa. Vaikka vaurio ei näkyisi ulospäin, on kypärän iskunvaimennuskyky silti voinut heikentyä.

 

Lähteet:

http://www.liikenneturva.fi/tietolehti/2010/siniset/pyorailykypara.php

http://deski.fi/page.php?page_id=9&tiedote_id=11766&words=%2Apy%F6r%E4ilykyp%E4r%E4%2A

http://deski.fi/page.php?page_id=9&tiedote_id=11766&words=%2Apy%F6r%E4ilykyp%E4r%E4%2A

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat