- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Ahdistaako? Nämä kymmenen ruokaa ja yrttiä helpottavat oloasi

Monet meistä tuntevat välillä olonsa ahdistuneeksi. Ahdistus iskee tiettyinä hetkinä, olipa kyseessä sitten puheen pitäminen, opetustuokio luokan edessä, uuden idean esittely pomolle tai vävykokelaan tapaaminen ensimmäistä kertaa.

Olo on varsin epämiellyttävä, mutta helpottaa lyhyen ajan kuluttua, jättämättä yleensä pitkäaikaisia jälkioireita.

On olemassa toisenlaista ahdistusta, minkä vaikutukset ovat huolestuttavampia. Epämiellyttävä tunne seuraa meitä päivästä toiseen, kuin pienet muurahaiset kiipeämässä selkää pitkin, kuiskaten pelkoa lietsovia sanoja korviimme.

 

Yleisempää kuin uskoitkaan
 
Lääkärit määräävät noin 50 miljoonaa Xanax-reseptiä vuosittain. Lääkettä käytetään ahdistuksen hoitoon. Vuonna 2012 julkaistu tutkimus kertoi antipsykoottisten lääkkeiden myynnin kasvaneen 2,1 miljardilla vuosien 2010 ja 2011 välillä. Ahdistuslääkereseptien määrä kasvoi 16 % vuodesta 2002 vuoteen 2006 mennessä.

The Anxiety and Depression Association of America (ADAA) -yhdistyksen mukaan ahdistuneisuushäiriöt ovat kaikkein yleisimpiä mielenterveysongelmia, joista kärsii yli 40 miljoonaa henkilöä Yhdysvaltain aikuisväestöstä.

Today-lehden artikkelin mukaan ”Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana ahdistuneisuushäiriöiden määrä on kasvanut yli 1200 prosenttia, Yhdysvaltain aikuisväestöstä jopa 117 miljoonaa on sanonut kärsivänsä merkittävästä ahdistuneisuuden tunteesta.”
 
Oireet ovat siis yleisempiä kuin uskotaan.
 
Ja onko ihme? Elämämme on hektisempää kuin koskaan aikaisemmin. Meitä uhataan vaaralla, joka vaanii jokaisen kulman takana. Olemme huolissamme työasioista, perheestämme, henkilökohtaisesta taloudesta, terveydestä, ja kaiken ohella kärsimme oireista kuten uupumuksesta, ärtyneisyydestä, aivosumusta, unettomuudesta, levottomuudesta, ruoansulatusongelmista ja stressistä.

Ei ole lainkaan yllättävää, että monet turvautuvat reseptilääkkeiden suomaan helpotukseen.

Jos saatavilla olisi luonnollinen vaihto, etkö valitsisi sitä? Monet lääkkeet aiheuttavat ikäviä sivuvaikutuksia kuten väsymystä, iho-ongelmia, ummetusta ja muistivaikeuksia, sekä monia muita vaivoja. Lääkkeet voivat olla erittäin riippuvuutta aiheuttavia.

Huomautus: Artikkelin loppuosa käsittelee luonnonmukaisia hoitokeinoja tavanomaiseen ahdistukseen, yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön eli niin sanottuun ”funktionaaliseen ahdistukseen” ja lievään ahdistukseen. Mielenterveysongelmat, kuten sosiaalisten tilanteiden pelko, pakko-oireinen häiriö, paniikkihäiriö ja muut diagnosoidut häiriöt ovat vakavampia mielenhäiriöitä, ja ne edellyttävät psykiatrista hoitoa.

 
 

Viisi ruokaa, jotka auttavat ahdistukseen

Uraohjukset ja ylisuorittajat ovat menestyksen huipulla, mutta menestyksen hintana on usein henkilökohtaisen terveyden laiminlyönti. Tiukat aikataulut, jatkuva tehostaminen ja päivästä päivään kiihtyvä kilpailu työpaikoista ajaa ihmiset ahdistuksen partaalle.

Kolikolla on kääntöpuolensa – toiset voivat potea ahdistusta työttömyyden, riittämättömien eläkkeiden, lähisukulaisten ongelmien tai vaikkapa toisella puolella maailmaa sotivien rakkaidensa takia.

Oli ahdistuksen syy mikä tahansa, siitä halutaan päästä eroon, edes lyhyeksi hetkeksi.

 

Nämä viisi ruokaa auttavat ahdistukseen

1. Lohi. Mikä tahansa runsaasti Omega-3-rasvahappoja sisältävä ruoka auttaa ahdistukseen. Vuonna 2011 tutkijat havaitsivat Omega-3-ravintolisän lievittävän ahdistuksen oireita nuorilla ja terveillä aikuisilla [1]. Eläinkokeista saatiin samansuuntaisia tuloksia. Omega-3-ravintolisiä saaneilla koe-eläimillä havaittiin vähemmän ahdistuksen oireita, kuin vertailuryhmän eläimillä. Muita hyviä Omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat tonnikala, taimen, silakka, anjovis ja sardiinit.

2. Jugurtti sisältää probiootteja. Tutkimusten mukaan suoliston bakteerikanta vaikuttaa mielenterveyteen ja siksi probioottivalmisteiden nauttiminen voi lievittää ahdistusta [2]. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa koe-eläimille annettiin probiootteja. Ahdistuneisuuden lievittymisen lisäksi veren stressihormonitasot laskivat, sekä ahdistuneisuuden tunnetta lievittävien välittäjäaineiden tasot aivoissa nousivat. Muita hyviä probioottien lähteitä ovat kefiiri, misokeitto, hapankaali, kombutsa, tempe, kimchi ja poi-keitto.

3. Tumma suklaa. Hyviä uutisia ahdistuneille suklaan ystäville. Pala tummaa nautintoa voi myös helpottaa oloasi. Vuoden 2013 tutkimuksessa [3] tarkasteltiin kaakaon sisältämien polyfenolien vaikutusta mielialaan ja kognitiivisiin kykyihin terveillä koehenkilöillä. Kokeeseen osallistuneille annettiin kerran päivässä, kolmen päivän ajan, kaakaojuoma, mihin lisättiin polyfenoleita ennalta mitattu määrä. Niiden henkilöiden, jotka saivat 500 mg polyfenoleita päivässä, havaittiin olevan huomattavasti rauhallisempia ja tyytyväisempiä, kuin plaseboryhmään kuuluneet.

4. Vihreä tee. Muiden terveysvaikutusten lisäksi vihreä tee voi lievittää ahdistusta. Vihreän teen sisältämällä L-teaniini aminohapolla on havaittu ahdistusta lievittäviä vaikutuksia [4]. L-teaniinia pidetään ”relaksanttina” ja sen uskotaan parantavan keskittymiskykyä ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä.

5. Kurkuma. Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa [5] havaittiin, että 1000 mg kurkumaa päivässä sai aikaan antidepressiivisiä vaikutuksia koe-eläimillä. Tuoreemmassa vuoden 2015 tutkimuksessa [6] kurkuman pääainesosa kurkumiini nosti jyrsijöiden aivojen DHA-rasvahappopitoisuutta ja lievitti niiden ahdistumiseen viittaavia oireita. Tutkijoiden mukaan mauste voisi olla hyödyllinen erityisesti kasvissyöjille ja vegaaneille, jotka eivät saa tarpeeksi DHA-rasvahappoa muista lähteistä, ja sen seurauksena tuntevat olonsa ahdistuneeksi.

 

Nämä viisi yrttiä auttavat ahdistukseen

Ruoka-aineiden lisäksi on olemassa yrttejä, joiden tiedetään helpottavan ahdistuksen oireita.

1. Kamomilla. Kamomillatee tai kamomillauute voivat olla kokeilemisen arvoisia. Vuoden 2009 tutkimuksessa [7] lievästä tai keskivaikeasta yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsiville annettiin kamomillauutetta (220 mg) tai lumelääkettä kahdeksan viikon ajan. Yli puolet kamomillaa nauttineista ilmoitti oireiden lievittyneen merkittävästi, yli 50 prosentilla.

2. Kärsimyskukka voi toimia lähes yhtä hyvin kuin ahdistukseen määrätyt bentsodiatsepiinit. Neljän viikon mittaisessa kaksoissokkokokeessa verrattiin kärsimyskukkauutetta ja oksatsepaamia. Tulosten perusteella oksatsepaami toimi nopeammin, mutta hoitojakson loppuun mennessä hoitomuodot olivat yhtä tehokkaita. Lisäetuna voidaan sanoa, että sivuvaikutuksia, kuten päiväaikaista väsymystä, esiintyi harvemmin kärsimyskukkauutetta nauttineilla. Toisen tutkimuksen mukaan kärsimyskukkauute auttoi opiaattiriippuvaisten katkaisuhoidon aikaisiin oireisiin, kuten ahdistukseen, ärtyisyyteen, rauhattomuuden tunteeseen ja masennukseen.

3. Sitruunamelissa. Käytetään yleensä yrttisekoituksissa, mutta auttaa ahdistuksen oireisiin sellaisenaan. Vuoden 2004 tutkimuksessa osanottajille annettiin yksittäinen annos joko sitruunamelissauutetta (300 mg tai 600 mg) tai lumeainetta. Mieliala mitattiin tunnin päästä annoksen nauttimisesta. Korkeamman annoksen saaneilla potilailla esiintyi vähemmän stressiä, ja he olivat valppaampia ja rauhallisempia kuin muut. Pienempikin annos auttoi osallistuneita ratkaisemaan matemaattisia pulmia nopeammin kuin aikaisemmin.

4. Laventeli. Vuonna 2010 kaksoissokkotutkimuksessa verrattiin laventeliöljyä ahdistuslääke loratsepaamiin [8]. Molemmat auttoivat yleistyneen ja pysyvän ahdistuneisuushäiriön hoidossa. Lisäetuna laventeli ei aiheuttanut uneliaisuutta.

5. Rohtokoisio (Ashwagandha). Vuonna 2012 plasebo-kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa [9] osanottajille annettiin joko lumelääkettä tai 300 mg rohtokoisiouutetta kahdesti päivässä. Tutkimus kesti 60 päivää. Rohtokoisiota saaneiden tila kohentui merkittävästi. Jopa stressihormoni kortisonin tasot laskivat niillä, jotka saivat uutetta. Aikaisemmassa tutkimuksessa vuodelta 2000 rohtokoisiolla havaittiin samankaltaisia ahdistusta lievittäviä vaikutuksia kuin loratsepaamilla.

 

Renegade Health [10]

Lue myös:
Mielialahäiriöiden parantaminen ruoalla [11]
Psykiatri varoittaa mielialalääkkeiden yleistymisestä [12]
Näin vastustuskykysi ja mielialasi kohoavat sikahalvalla [13]