- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

9 ruokaa, joita ei pidä syödä

Useita ruokia mainostetaan terveellisinä, vaikka ne ovat ainoastaan haitallista roskaruokaa. Tässä luetellaan yhdeksän ruokaa, jotka ovat paljon haitallisempia kuin mitä uskotellaan.

1. Säilyketomaatti

Monet merkkisäilykkeet sisältävät BPA:ta (bisfenoli-A), joka on tunnettu toksinen karsinogeeni ja on tutkimuksissa yhdistetty sikiövaurioihin, hermosto-ongelmiin, lisääntyneeseen rinta- ja eturauhassyövän riskiin, diabetekseen, sydänsairauksiin ja muihin vakaviin terveysongelmiin. Consumer Reportsin testien mukaan jo pari tarjoiluannosta säilykeruokaa voi ylittää BPA:n päivittäiset turvarajat lapsille.

Tomaattien hapokkuus edesauttaa BPA:n liukenemista säilykepurkeista itse tomaattisäilykkeeseen. Tämän vaarallisen kemikaalin välttämiseksi kannattaa välttää säilykkeitä kokonaan ja pitäytyä tuoreissa hedelmissä ja kasviksissa tai vaihtaa lasitölkkejä käyttäviin merkkeihin – erityisesti tomaatin kaltaisissa hapokkaissa ruuissa.

2. Lihajalosteet

Teollisesti käsitelty liha, kuten kaikenlaiset makkarat, kinkut ja paahtopaisti tehdään yleensä eläimistä, jotka ovat kasvaneet ahtaissa häkkioloissa teollisuuslaitoksissa. Näille eläimille on annettu kasvuhormoneja, antibiootteja, lääkkeitä ja ne ovat kasvaneet surkeissa oloissa, jotka altistavat sairauksille. Usein lihaan lisätään natriumnitriittiä (säilöntäaine E250) muiden kemikaalien lisäksi parantamaan lihan makua tai väriä.

Nitriitit voivat muuntua elimistössä nitrosoamiineiksi, jotka ovat vahvoja syöpää aiheuttavia typpiyhdisteitä. Tutkimusten mukaan nitriitti liittyy kohonneeseen suolisto-, vatsa- ja haimasyöpään. Tämän lisäksi useissa lihajalosteissa on muita syöpää aiheuttavia yhdisteitä, kuten:

Tosiasia on se, että lihajalosteet eivät ole terveellisiä ja niitä pitäisi välttää kokonaan, kuten tutkimus vuodelta 2011 [1] osoittaa. Tässä Maailman Syöpätutkimussäätiön (WCRF) teettämässä tutkimuksessa analysoitiin 7000 kliinisen tutkimuksen tuloksia ruokavalion ja syövän yhteydestä. Säätiö saa rahoituksensa julkisista varoista, joten tuloksia ei ole manipuloitu palvelemaan minkään tahon tarkoituksia.

Tämä on laajin koskaan tehty tulosten arviointi ja se vahvistaa aiemmat löydökset: lihajalosteet lisäävät riskiä sairastua syöpään, erityisesti suolistosyöpään, ja mikään määrä teollisia lihajalosteita ei ole ”turvallista”. On paljon parempi hylätä kokonaan lihajalosteet ja keskittyä tuoreeseen luomulihaan ja villiloheen.

3. Margariini

Vähärasvaisen ruokavalion villitys on valitettavasti johtanut terveellisten rasvojen vieroksumiseen, kuten voi, ja sen johdosta kansanterveys on romahtanut. Margariineissa ja muissa voin korvikkeissa on liuta epäterveellisiä yhdisteitä:

Vanhassa kunnon voissa, tehtynä aidosta luomulehmän maidosta, on runsaasti konjugoitunutta linolihappoa (CLA), jonka tiedetään auttavan syöpää ja diabetesta vastaan, mutta sen lisäksi se auttaa painon pudotuksessa, mitä taas ei voi sanoa transrasva korvikkeista. Voita on parjattu pitkälti vain sen takia, että se sisältää tyydyttynyttä rasvaa, jonka luultiin pitkään olevan haitallista.

4. Kasviöljyt

Kaikista epäterveellisistä ruoista pahimpia ovat lämpökäsiteltyjä kasviöljyjä sisältävät. Uskokaa pois, kasviöljyt eivät ole niin terveellisiä, kuin on uskoteltu. Ne ovat teollisesti jalostettuja ja niitä tungetaan joka paikkaan, mikä vääristää tärkeän omega-6 : omega-3 rasvahappojen saantisuhteen, jonka pitäisi ihannetapauksessa olla 1 : 1.

Aina ruokaa kypsentäessä on vaara, että ruoka-aineissa tapahtuu muutoksia kuumuuden myötä. Erityisesti rasvojen ja öljyjen pitää olla kuumennusta kestäviä. Kasviöljyt (kuten rypsi, maissi ja soijaöljyt) voivat kuumennettaessa hapettaa hyvää kolesterolia pahaksi kolesteroliksi. Kasviöljyt härskiintyvät (hapettuvat) myös helpommin ja aiheuttavat verisuonisairauksia.

Kuumennukseen ja rasvapaistoon paras öljy on kookosöljy, jolla on tyydyttyneenä rasvana korkea lämmönsieto ja se on elimistölle yksi terveimmistä öljyistä. Oliiviöljy on sekin terveellinen öljy, mutta ei kestä lämpöä yhtä hyvin kuin kookosöljy, joten sen käyttö kannattaa rajata esimerkiksi kylmien salaattien päälle.

5. Mikropopcorn

Perfluorioktaanihappo (PFOA) ja – sulfonaatti (PFOS) ovat kemikaaleja, joita käytetään mm. rasvojen imeytymisen estämiseen käärepapereissa ja tarttumattomina pinnoitteina. Mikropopcorn-pussien sisäpinta on vuorattu PFOA:lla, josta kuumennettaessa liukenee yhdistettä popcorniin ja ihmisen elimistöön.

Nämä kemikaalit kuuluvat ryhmään, jota kutsutaan sukupuolia muokkaaviksi [2] kemikaaleiksi, sillä ne vaikuttavat umpieritysjärjestelmään ja sukupuolihormoneihin. Yhdysvaltain ympäristöministeriö EPA on luokitellut perfluoratut yhdisteet (PFC) ”todennäköisesti syöpää aiheuttaviksi” ja on julistanut PFOA:n ”aiheuttavan kehitys- ja syntymävaurioita ihmisissä”. Tutkimukset ovat yhdistäneet eri PFC-yhdisteitä terveyshaittoihin, kuten:

On ehdottomasti suositeltavaa välttää näitä kemikaaleja ja tuotteita, joissa tietää olevan ”tarttumaton” pinnoite tai rasvaa hylkivä kääre, kuten pikaruoat ja mikropopcorn. Tietenkin roskaruokaa syöville ihmisille PFC-yhdisteet eivät välttämättä ole se suurin ongelma, mutta on tärkeä ymmärtää terveellisen ruokavalion lisäksi myös ruokien kääreiden, pakkausten ja paistovälineiden merkitys haitallisten kemikaalien lähteenä.

6. Tehotuotanto perunat ja muut tuoretuotteet, joissa on tunnetusti paljon hyönteis- ja kasvimyrkkyjä

Paras tapa suojautua näiltä myrkyiltä on ostaa taattua luomulaatua, sillä teollisia maatalousmyrkkyjä ei hyväksytä luomuviljelyssä. Tietysti kaikki tavalliseen tapaan viljelty tuotanto ei saa aina samanlaista myrkkykäsittelyä. Ympäristötyöryhmä (EWG) tutki 48 eri satokasvia ja niiden sisältämiä myrkkyjäämämääriä ja totesi seuraavan 15 tuotteen sisältävän yleensä eniten hyönteismyrkkyjä, joten ne kannattaa aina ostaa luomuviljeltyinä:

– Omenat, kirsikkatomaatit, kurkut, perunat, paprikat, chilipaprikat, selleri, rypäleet, mansikat, nektariinit, persikat, pinaatti, kaalit ja kesäkurpitsa

Vastaavasti seuraavat kasvit sisälsivät vähiten hyönteismyrkkyjäämiä, joten ne ovat turvallisimpia tavalliseen tapaan viljellyistä kasviksista. Kannattaa muistaa, että jotkut näistä voivat olla geenimuunneltuja (makea maissi, havaijilainen papaija):

– Bataatti, munakoiso, keräkaali, parsa, avokado, maissi, greippi, mango, papaija, Cantaloupemeloni, kiivi-hedelmä, ananas, sokeriherne, sipulit ja sienet.

7. Ruokasuola

Suola on elintärkeä elimistölle. Tavallinen ruokasuola ja teolliset suolat eivät kuitenkaan ole sama asia kuin luonnon suola, jota elimistö tarvitsee.

– Teollinen ruokasuola on 98 % natriumkloridia ja loput 2 % teollisia kemikaaleja, kuten kosteuden poistajia ja hiukan lisättyä jodia. Näissä kemikaaleissa on haitallisia alumiinisilikaatteja ja ferrosyanideja sekä joissakin Euroopan maissa vielä lisättyä fluoria, jos juomavettä ei ole fluorattu.

– Luonnon suola on vain 84 % natriumkloridia ja loput 16 % on luonnollisia kivennäisaineita, kuten pii, fosfori ja vanadium.

Suolan ollessa välttämätön elimistölle on suositeltavaa vaihtaa ruokasuola luonnon puhtaaseen suolaan, kuten oma suosikkini Himalajan suola (vastaavia kristallisuola, ruususuola ja intiaanisuola), joka on louhittu ikivanhoista puhtaista suolakerrostumista vuorilta. Näissä suoloissa on vähemmän natriumkloridia ja kymmenittäin mineraaleja.

Suolat ovat tärkeitä monille elimistön prosesseille:

Vaikka luonnonsuolalla on useita terveysvaikutuksia, ei sitä pidä käyttää huolettomasti. Myös ruokavalion natriumin ja kaliumin välinen tasapaino on tärkeää, sillä epätasapainotila voi johtaa korkeaan verenpaineeseen ja muihin terveysongelmiin, kuten sydänsairaudet, muistihäiriöt, impotenssi yms. Helpoin tapa välttää vaarallinen epätasapaino on välttää teollisia ruokia, joissa on hyvin heikosti kaliumia, mutta liikaa natriumia. Paras tapa pitää suolojen tasapaino hyvänä on nauttia tuoretta luomuruokaa, jossa natriumin ja kaliumin suhde on tasapainossa.

8. Soijaproteiini-isolaatti ja muut fermentoimattomat soijatuotteet

Valitettavasti suurin osa soijasta mediassa kerrottu ei pidä paikkaansa. Yksi suurimmista ongelmista on se, että jo yli 90 % maailman soijasta on geenimuunneltua voimakkaiden kasvi- ja hyönteismyrkkyjen kestämiseksi ja niistä tehdään soijaproteiini-isolaattia. Näiden myrkkyjen aktiivinen aine on glyfosaatti, joka häiritsee pahasti lisääntymiskiertoa ja on toksinen istukalle. Glyfosaatti lisää tutkimusten mukaan sikiövaurioiden ja keskenmenojen riskiä sekä solukuolemia ja DNA-vaurioita. Nimenomaan geenimuunneltu soija imee itseensä suurempia glyfosaattijäämiä Roundup-kasvimyrkystä.

Soijaproteiini-isolaattia löytyy erityisesti proteiinipatukoista, aterian korvaavista valmisteista, hedelmäjuomapulloista, keitoista ja kastikkeista, lihan korvikkeista, leivonnaisista, muroista ja joistakin lisäravinteista. Vaikka ei käyttäisikään soijamaitoa tai tofua, pitää tuotetiedot lukea tarkkaan, sillä soijalisäaineilla on monia nimiä, kuten lihaliemi, luonnonaromi tai kasviproteiinirouhe.

Soijaproteiini-isolaatin lisäksi kannattaa välttää KAIKKIA fermentoimattomia soijatuotteita, sillä tuhannet tutkimukset ovat havainneet niiden liittyvän ravitsemusongelmiin, ruoansulatuksen häiriöihin, immuunijärjestelmän häiriöihin, kilpirauhasen toimintahäiriöihin, kognitiivisten kykyjen rappeutumiseen, lisääntymishäiriöihin, hedelmättömyyteen ja jopa syöpään ja sydänsairauksiin.

Ainoa soija, jolla on terveydelle suotuisa vaikutus on luomusoija, joka on oikein fermentoitu, jolloin fytiinisuolat ja epäterveelliset ainekset vähenevät ja terveyshyödyt on paremmin elimistön hyödynnettävissä.

9. Keinomakeutusaineet

Vastoin yleistä luuloa keinomakeutusaineet voivat tutkimusten mukaan lisätä ruokahalua ja sokerien himoa sekä stimuloida rasvan varastoitumista ja siten painon kasvua. Eräässä uusimmista tutkimuksista havaittiin sakariinin ja aspartaamin aiheuttavan enemmän painon lisäystä kuin tavallinen sokeri.

Aspartaami on näistä kenties ongelmallisempi, sillä se on pääosin asparagiinihapon ja fenyylialaniinin metyyliesteri. Fenyylialaniini on muokattu kantamaan makeuden tunteen antavan metyyliryhmän. Esterisidos on heikko ja siksi metyyliryhmä irtoaa herkästi ja muodostaa metanolia. Toisin kuin hedelmissä ja vihanneksissa esiintyvä metanoli, joka on voimakkaasti sidoksissa pektiiniin, aspartaamin metyyliryhmä irtoaa herkästi ja imeytyy metanolina elimistöön.

Metanoli toimii Troijan hevosena, jolloin se kulkeutuu herkkiin kudoksiin, kuten aivoihin tai luuytimeen, jossa dehydrogenaasi entsyymi muuttaa sen formaldehydiksi, joka tuhoaa herkkiä proteiineja ja vaurioittaa DNA:ta. Kaikilla eläimillä PAITSI IHMISILLÄ on suojamekanismi, joka hajottaa metanolin harmittomaksi muurahaishapoksi. Tästä syystä eläimillä suoritetut toksikologiset testit antavat virheellisen tuloksen eivätkä päde ihmisissä.

Terveellisen ruoan suositukset

Mitä sitten haluaakaan syödä, usein terveellisimmät vaihtoehdot löytyvät suoraan tuottajalta, jolloin saa myös parhaiten tietoa luonnonmukaisuudesta ja käytetyistä menetelmistä. Seuraavassa on laadukkaan ja terveellisen ruoan tuntomerkkejä:

Alkuperäinen artikkeli: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/10/9-unhealthy-foods.aspx [3]