- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Katkeruus ei kannata

Katkeruus, kaunan kantaminen ja menneiden vatvominen ei tunnetustikaan kannata – ja nyt siitä on jopa tieteellistä näyttöä.

 

Negatiivisuudessa vellominen voi nimittäin todellakin tehdä ihmisen sairaaksi. Uusi amerikkalaistutkimus paljastaa katkeran totuuden katkeruudesta. Tutkijat ovat diagnosoineet pitkittyneen katkeruuden nimellä PTED (post-traumatic embitterment disorder), eli vapaasti suomennettuna trauman jälkeinen katkeruushäiriö. PTED kuvaa henkilöitä, jotka eivät anna anteeksi toisten tekemiä rikkomuksia heitä kohtaan.

 

Emoryn lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden mukaan katkeruus syövyttää kaiken hyvän elämästä. Pitkittynyt viha ja katkeruus vaikuttavat ihmisen elintoimintoihin ja terveyteen. Katkerilla ja vihaisilla ihmisillä on niin ikään korkeampi verenpaine ja sydämen syke. Lisäksi katkerilla on suurempi riski kuolla sydänsairauteen tai muihin sairauksiin.

 

Keho reagoi vihaan samalla tavalla kuin se valmistautuu kohtaamaan vihollisen, eli sykettä nostamalla ja verenpainetta kohottamalla. Katkerien ihmisten ongelma onkin se, että heidän kehonsa on jatkuvasti fyysisessä valmiustilassa, jolloin kehon reaktiot muuttuvat haitallisiksi. Tutkijoiden mukaan pitkittynyt kaunaisuus on haitallisuudessaan samalla tasolla tupakoinnin kanssa. Katkerasta uutisesta kertoi Tohtori.fi